hirdetés

Az egyik kedvenc nyári gyümölcs árthat kutyák gyomrának

Vermes Nikolett

2023. július 26 - Fotó: GettyImages

A kutyák a gyümölcsöt is képesek kinézni a szánkból. De vajon mennyit adhatunk nekik, egyáltalán kaphat idény gyümölcsöt egy kutya? Mutatjuk, hogy mire kell figyelni.

hirdetés

Bizonyára minden állattartó találkozott már azzal, amikor kedvence könyörgő pillantásokkal epret, barackot vagy más természetes finomságot kunyerált. Viszont egy felelős gazdi nem adja rögtön a kutyának a kezében lévő gyümölcsöt. Ugyanis vannak olyan termések, amelyek komoly emésztési problémát okozhatnak; olyanok, amelyek méregként hatnak a kutya szervezetére; és olyanok is, amelyek az előbbiekkel ellentétben egészségesek az állat számára.

A piros gyümölcsök többsége ehető a kutya számára

Az őszibarack és a cseresznye hasfájást okozhat

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a nyár legkedveltebb gyümölcsei, az őszibarack és a cseresznye nem mérgezőek a kutyák számára.

„Ha a kutya kap egy kimagozott cseresznyét vagy egy-két szelet őszibarackot, akkor nem történhet semmi baj”

– tudatja Matthew McCarthy, a DVM állatorvos és a New York állambeli queens-i Állatkórház alapítója. Viszont a mennyiségtől függően akár hosszantartó kellemetlenséget is okozhatnak ezek a gyümölcsök. Mint kiderült, egy teljes kistányérnyi cseresznye vagy barack emésztési gondokat okoz az állatnak. Ennek hátterében a cukor áll, ugyanis a gyümölcscukor túlzott mértékben fokozza a hasnyáltermelést, ami hasmenéshez vezet. Ezért legfeljebb néhány szem cseresznyét és csupán pár szelet barackot adhatunk kedvencünknek.

Szőlőt ne adjunk a kutyának

Szőlő és mazsola nem kerülhet a kutya gyümölcsei közé

A fenti idény gyümölcsökkel szemben a nyár végén, ősz elején termő szőlőt és ennek aszalt változatát, a mazsolát távol kell tartani a kutyáktól. Az állatkórház alapítója szerint még egy szőlő vagy mazsola is végzetes lehet.

„A szőlő lenyelése potenciálisan akut (hirtelen) veseelégtelenséghez vezethet kutyáknál, ezért olyan veszélyes.”

Bár a tudósok még nem azonosították pontosan, hogy a gyümölcsben lévő anyagok közül melyik okozza ezt a toxicitást. Ezért a kutyák orvosa arra figyelmeztet, hogy a szőlőt sose hagyjuk kint az asztalon, nehogy egyen belőle az állat. Amennyiben mégis elcsen egy szemet, esetleg egy kisebb fürtöt, azonnal forduljunk állatorvosához.

Bogyós gyümölcsöket szabadon ehet a kutya

A természetben nem hiába kerültek a kutyák szemmagasságába a bogyós gyümölcsöket termő bokrok. Ezeket nyugodtan fogyaszthatják az ebek. A málna, áfonya, eper cukorszintje bár viszonylag magas, mégsem okoz problémát az állat számára. Természetesen egy kilogramm igen komoly kellemetlenséghez vezet, viszont ez minden további ételre igaz. Ezért mértékkel bátran adhatunk málnát, áfonyát vagy epret a kedvencünknek. Sőt, ezeknek a gyümölcsöknek magas a vitamin tartalma is, ezért akár egyfajta természetes táplálékkiegészítőként is adagolhatjuk a friss bogyós gyümölcsöket. A fagyasztott verziót is választhatjuk, különösen a nyári időszakban, amikor az eb számára is jól esik egy hideg frissítő. Végül érdemes megjegyezni, hogy mindegy, milyen – a kutya számára ehető – gyümölcsöt választunk, mindig ügyeljünk a mértékletességre!

gyümölcs kutya gyümölcsöt eszik kutyáknak adható gyümölcsök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!