hirdetés

3 szezonális gyümölcs, amiből kutyád is nyugodtan kaphat kóstolót

Molnár Enikő

2024. június 10 - Képek: Getty Images Hungary

Ezek a gyümölcsök nemcsak finomak, de még egészségesek is. Bónusz, hogy ezekből akár még kedvenc négylábúd is ehet.

hirdetés

Sokszor írunk figyelmeztető jelleggel azokról az ételekről, amelyekből nem szabad adni kutyánknak. De számos olyan zöldség és gyümölcs van, amiből, ha szeretnénk, adhatunk a négylábú barátainknak is. Azt viszont fontos kiemelni, főleg a gyümölcsök esetében, amik természetesen magas cukortartalommal rendelkeznek, hogy ezeket csak néha, kiegészítésként adjuk kedvencünknek, és ne tegyék ki az eb táplálékának tetemes részét. Jutalomfalatként, frissítő finomságként nyugodtan adhatunk belőlük, de figyeljünk a mértékre. Egy egészséges kutyának alkalmanként egy kevés gyümölcs nem árt. De ha az eb túlsúlyos, cukorbeteg, vagy hasonló problémákkal küzd, akkor nem érdemes kockáztatni. Ha mégis szeretnénk adni neki egy kis gyümölcsöt, kérjük ki állatorvosunk véleményét. A kötelező emlékeztető után pedig térjünk is rá arra a 3 szezonális gyümölcsre, amit kedvencünk nyugodtan megkóstolhat.

Ne adjuk oda egybe a cseresznyét! Előtte mindig magozzuk ki, és csak a gyümölcs húsát kínáljuk az ebnek

1.) Sárgabarack

A sárgabarack egyike a nyár frissítő gyümölcseinek, mindemellett pedig igazán egészséges. Béta-karotint (amit a szervezet A-vitaminná alakít), antioxidánsokat, káliumot és rostot tartalmaz, és a cukortartalma sincs az egekben. Nyugodtan adhatunk belőle néhány falat kóstolót kedvencünknek. A kis testű kutyáknak egyharmad sárgabarack az ajánlott mennyiség, a nagyobb ebek ennél többet is ehetnek. Amit fontos kiemelni, hogy mindig távolítsuk el a magot, ugyanis ciántartalma miatt nagyon káros lehet kedvencünk egészségére, és könnyen mérgezést okozhat. A friss gyümölcs húsából viszont semmi baj nem lesz, főleg, ha mértékkel adunk belőle kedvencünknek.

2.) Málna

A málna júniustól kezdve már szezonját éli. Kiváló, egészséges finomság, gyümölcshöz képest viszonylag alacsony cukor- és kalóriatartalommal. Magas rost- és antioxidáns-tartalma mellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek a C-, a K- és a B-vitamin, a magnézium, a mangán, a kálium, a vas, a réz és a folsav. Természetesen a málnából is megárt a sok, ezért fontos, hogy mértékkel kapjon belőle kedvencünk. A kutya méretétől függően néhány szemnél többet nem érdemes adni belőle. Például a nagyon kis testű kutyáknál egy-két szem már elég lehet.

3.) Cseresznye

Már bőven érik a nyár egyik emblematikus gyümölcse is, a cseresznye. Ez a piros gyümölcs a sárgabarackhoz hasonlóan adható a kutyáknak. Magát a friss gyümölcs húsát biztonságosan fogyaszthatják, ám nagyon fontos, hogy a magból ne kapjanak. A mag ugyanis ciánt tartalmaz, a levéllel és a szárral együtt, így azokból semmiképpen ne adjunk kutyánknak. A cseresznye antioxidánsokat, melatonint, A- és C-vitamint és rostot tartalmaz. Magas cukortartalma miatt viszont néhány falatnál nem érdemes többet adni, de ha szeretnénk kóstolóval kínálni kedvencünket, akkor nyugodt szívvel megtehetjük. A PetMD ajánlása szerint egy kis testű (10 kg alatti) kutyának 1 szemet, míg az extra nagy testű (40 kg fölötti) kutyák esetében maximum egy maréknyi gyümölcsöt ajánlott adni.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt találod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A fenti adagolásra vonatkozó információk tájékoztató jellegűek a 10%-os szabály alapján. Ez arra vonatkozik, hogy a jutalomfalat (amihez a gyümölcsöket sorolhatjuk) a kutya napi kalóriabevitelének maximum 10%-át teheti ki. Alkalmanként egy kicsit többtől valószínűleg még semmi baja nem lesz az ebnek, főleg, ha nem válik szokássá, hogy az ajánlott mennyiséget túllépjük. Ennek ellenére érdemes betartani az adagolást, mert gyomorproblémákat okozhat, ha a kutyus többet eszik belőlük.

Sok mindenből kaphat kóstolót kedvencünk, de érdemes betartani a mennyiségi előírásokat. Arról viszont nem szabad elfeledkezni, hogy számos olyan étel van, amiből már a kóstolás is kellemetlen következményekkel járhat. Ezekről többek közt ebben a cikkünkben is írtunk.

cseresznye kutya gyümölcsöt eszik kutyáknak adható gyümölcsök málna nyári gyümölcsök sárgabarack szezonális gyümölcsök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!