hirdetés

Ennyivel élnek kevesebbet a túlsúlyos kutyák

Szénási Szimonetta

2023. október 20 - Képek: Getty Images Hungary

Komoly összefüggésekre mutattak rá a kutatók a gazda és a kutya életmódja, valamint az eb élettartama között. Szomorú tényeket közöltek.

hirdetés

A Koppenhágai Egyetem munkatársai átfogó vizsgálatot végeztek Dániában az ebek elhízásával kapcsolatban. Számos olyan indikátort, valamint következményt tártak fel, amikkel állattartóként muszáj tisztában lenned. Egy túlsúlyos kutya ugyanis nem csak esztétikailag kifogásolható! Ráadásul neked van a legnagyobb felelősséged benne.

A gazda életmódja hatással van a kutyáéra

Az első fontos tény az elhízással kapcsolatban, hogy az többnyire összefügg a gazdáéval. A tanulmány szerint a súlyfelesleggel küzdő kutyatartók kedvencei jelentősen nagyobb arányban lesznek szintén túlsúlyosak, mint a normál vagy alacsony testsúlyú állattartóké.

Ennek oka részben a tanítás vagy a jutalmazás során túlzásba vitt finom falatokban rejlik.

Míg a normál súlyú gazdik inkább kiképzési célokra használják a jutalomfalatokat, addig a túlsúlyos gazdik inkább a hygge (jó életérzés – a szerk.) kedvéért adnak jutalomfalatokat. Például amikor valaki a kanapén pihenve megosztja a kutyájával a szendvicsét vagy a süti utolsó falatját

– mutatott rá professzor Charlotte R. Bjørnvad állatorvos, a Koppenhágai Egyetem Állatorvosi Klinikai Tudományok Tanszékének munkatársa, az említett tanulmány fő szerzője.

Az elhízott gazdák körében a kutyák 35%-a volt túlsúlyos, míg a vékony/normális testsúlyú kutyatartók esetében ez az arány 14%-ra csökkent.

Rövidebb ideig él egy túlsúlyos kutya

A kutatók 268 felnőtt kutyát vizsgáltak, akik mind elmúltak kétévesek, és egyikük sem szenvedett semmiféle krónikus betegségtől. Ellenben 20 százalékuk túlsúlyos vagy elhízott volt.

Az emberek gyakran nem tekintik problémának kutyájuk súlyát. Ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a kutya túlsúlyos legyen. Pedig az elhízás vagy a túlsúly nagy hatással van a kutyák egészségére – ami átlagosan rövidebb élettartamot eredményez

– hangsúlyozta a szomorú tényt Peter Sandøe bioetikai professzor, a Koppenhágai Egyetem Élelmiszer- és Erőforrás-gazdaságtan Tanszékének munkatársa, egyúttal a cikk társszerzője.

Korábbi tanulmányok már igazolták, hogy egy túlsúlyos kutya átlagosan 1,3 évvel rövidebb ideig él, mint a korlátozó étrenden tartott négylábúak. Ennek a magyarázata részben az lehet, a nagyobb súly miatt korábban alakul ki az osteoarthritis, azaz az ízületi porckopás.

Az ivartalanítás is befolyásoló tényező

A rossz etetési szokások mellett az ivartalanítás is hatással van kutyák súlyára. Ám nem egyformán!

Az ezirányú vizsgálatok azt mutatták, hogy a kanok esetében megháromszorozza a súlytöbblet megjelenésének a kockázatát, míg a szukák tömegére nincs hatással. Viszont rossz hír, hogy nekik a beavatkozástól függetlenül nagyobb a hajlamuk rá.

A vizsgálatban részt vevő steril kan kutyák 29%-a volt túlsúlyos vagy elhízott, míg az ivaros kanoknak csak a 10%-a.

A kanok kapcsán dr. Bjørnvad ezt azzal magyarázza, hogy az ivartalanítás következtében romlik a kutyák étvágyszabályozó képessége, emellett csökken a mozgásra való hajlandóságuk is. Tehát falánkabbak és lustábbak lehetnek.

Egy túlsúlyos kutya általában kevesebbet mozog

Emiatt a beavatkozást követően még inkább oda kell figyelned kedvenced etetésére! Viszont azt semmiképpen sem javasoljuk, hogy pusztán emiatt nemet mondja sterilizálásra, hiszen annak számos előnye van, és nem csak a nem kívánt szaporulat megfékezése. A pozitív egészségügyi hozadékairól, például az egyes daganatok kockázatának csökkentéséről EBBEN a cikkben írtunk.

életmód élettartam elhízás gazda és kutya ízületi probléma kutatás tudomány túlsúly túlsúlyos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink