hirdetés

Hallottál már a hétvégi harcos szindrómáról? A kutyákat is érinti

Szénási Szimonetta

2024. március 10 - Képek: Az Én Kutyám

Az alábbi tünetegyüttes gyakori a kutyák körében is, s egy létező egészségügyi probléma áll a hátterében.

hirdetés

Minden jel szerint beköszöntött a tavasz, ami nemcsak ránk, de kedvenceinkre is hatással van. Egészen biztosan ismered a „tavaszi fáradtság” kifejezést, sőt, meglehet, hogy a napokban már el is hagyta a szádat. Ezzel magyarázva a megszokottnál bágyadtabb, enerváltabb állapotodat. Mint a Dívány is írja, a tavaszi fáradtság egy valóban létező jelenség, ami fej- és ízületi fájdalomban, migrénben, szédülésben, rossz alvásminőségben, ingerlékenységben is megmutatkozhat. Ha ránk így hat az évszakváltás, akkor ne gondoljuk, hogy házi kedvenceink megússzák! A kutyák esetében a szakirodalom „hétvégi harcos szindróma” (Weekend Warrior Syndrome) elnevezéssel jelöli az állapotot. Vegyük sorra, mit értenek alatta!

A téli hónapok csökkent aktivitása hatással van a kutyákra is

A hétvégi harcos szindróma sérüléshez vezethet

Maga a megnevezés magyarázata, hogy a hétvégi harcos a viszonylag passzív hétköznapokkal szemben hétvégén beleveti magát a különféle aktivitásokba. Ennek leginkább emberi viszonylatban van értelme – ahogy használjuk is a kifejezést magunkra vonatkoztatva –, amikor valaki a munkával töltött hét után a szabadnapjait valamilyen nagy igénybevételű tevékenységgel tölti. A kontrasztnak pedig óriási a sérülésveszélye.

A tavasz és a vele érkező hosszabb, melegebb nappalok a többséget arra buzdítják, hogy minél több időt töltsenek a szabadban. Sétáljanak, kiránduljanak nagyokat. Tipikusan a jó idő – a közelgő nyár hírnöke –, valamint a tavasszal megfogyatkozó ruházat döbbent rá sokakat, hogy ideje jobban odafigyelni a vonalaikra is. Ami szintén aktívabb időtöltésekre ösztönöz.

És itt jönnek képbe a kutyák, akiket a gazdik szeretnek belevonni ezekbe a mozgalmas tevékenységekbe. Ám ahogy az emberi szervezet, úgy az állat teste sincs felkészülve a lusta téli hónapok után a hirtelen jött pörgésre.

A lustább időszak után kedvencednek is idő kell, míg felpörög

Csak fokozatosan!

A közös tevékenységek, mint a túrázás, a futás vagy az agility mind remek dolgok, fizikailag és szellemileg is jó hatással vannak mind a kutyára, mind a gazdára, akiknek a kapcsolata is rengeteget fejlődhet az együtt töltött idő hatására. Ám nem szabad fokozatok nélkül nulláról százra gyorsulni!

A testnek szüksége van arra, hogy rá tudjon hangolódni a sportosabb mindennapokra. Mint a PetMD állatorvosi oldal részletezi, a passzívabb hónapok után a kutya ízületei merevebbek lehetnek, emellett izmot is veszíthetett, sőt, sok jószág némi plusz súlyt is magára szed ilyenkor.

Ezért csakis fokozatosan, kis lépésekben szabad haladni. Emellett a már részletezett tavaszi időjárásváltozás miatt fellépő fizikai tünetek is hátráltatóak lehetnek. Épp elég a szervezetnek ezekhez alkalmazkodni, nincs szüksége további extra kihívásokra!

Kezdetben a könnyedebb játék is kiváló edzés

Séta és játék

Először növeld a séták időtartamát, miközben figyeled mind az eb, mind a magad jelzéseit. Egy kis frizbizés vagy apportírozás is remek edzés lehet, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy mindketten újra kondícióba kerüljetek.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ha már úgy látod és érzed, hogy kezdtek visszatérni a régi kerékvágásba, akkor jöhet egy kis kocogás, ami idővel futásba is átválthat. Vagy felkereshettek egy kutyaiskolát, belekóstolhattok valamilyen kutyás sportba. Hétvégente pedig egyre nagyobb kirándulásokat tervezhettek. Mindkettőtök teste és egészsége meghálálja, ha nem csapsz azonnal a lovak közé!

Igyatok!

Fontos, hogy mindkettőtök számára gondoskodj megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról. Kedvencednek is vigyél egy palack vizet, illetve egy tálkát, amiből könnyedén ihat. Az időjárás csalóka, pillanatok alatt megemelkedik az hőmérséklet, sportolás közben pedig még gyorsabban kimelegedtek.

A kutyás futás nem olyan egyszerű, mint hogy fogod kedvencedet, és elkezdtek szaladni! Ebben a cikkünkben részleteztük, miként érdemes felkészülni a közös tevékenységekre, és menet közben mire kell különösen ügyelnetek.

agility elhízás frizbi futás ízületi probléma kutya mozgása tavasz tavaszi veszélyek túlsúly túrázás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!