hirdetés

Broholmer-fajtaleírás: Dánia óriás szeretetbombája

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 8 - Képek: Getty Images Hungary

Senkit ne tévesszen meg a régen „a hentes kutyájaként” becézett fajta mérete. A broholmer a kutyavilág egyik legbújósabb képviselője.

hirdetés

A nagy termetű, masztiff típusú broholmert hazájában, Dániában „a hentes kutyája”-ként is nevezték, mivel gyakran feküdt hentesüzletek előtt. No nem azért, hogy lepattanó húsdarabokat szerezzen. Ő volt a ház védelmezője, míg a farmokon és piacokon gyakran a marhák pásztoraként és a gazda őrkutyájaként szolgált. Manapság az egyetlen dolog, ami az idegeneket távol tarthatja, az a kutya mérete. A broholmer ugyanis egy aranyszívű eb, aki imád összebújni a gazdájával. Remekül kijön a gyerekekkel és más kutyákkal is, bár néha hajlamos megfeledkezni a méretéről, ezért fontos a felügyelet. Méretéhez képest rendkívül agilis kutya – kiválóan labdázik és frizbizik is. Bármit is csináljon a gazdi, örömmel csatlakozik hozzá, legyen szó túrázásról, sétáról vagy piknikezésről.

Fajtastandard

A nagy termetű kutya az FCI (Nemzetközi Kinológiai Szövetség) besorolása szerint a II. Csoport (Pincserek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák), 2-es Szekciójának (Molosszerek) 2.1-es Típusába (masztiff típusú kutyák) tartozik. Téglalap alakú, erőteljes testfelépítésű, nyugodt és erőt sugárzó mozgással. Megjelenését a hatalmas mellső végtagok dominálják. Marmagassága 70–75 centiméter, súlya 41–68 kilogramm.

A fej tömzsi és széles, a nyak erős, némi laza bőrrel ellátott, a mellkas széles. Az orr és a koponya egyforma hosszú, bár az erős fej miatt a pofa rövidnek tűnik. Szája enyhén lelóg, orra telt és fekete. Szemei kerekek, közepes méretűek, színük a világosbarnától a sötétbarnáig terjed. Tekintete magas fokú önbizalmat kell hogy mutasson. Közepes méretű fülei felül tűzöttek és az arc mellé lógnak. Farka alacsonyan helyezkedik el, a tövénél szélesebb. Sosem emelik a hát fölé.

Standard szerint 3 színváltozatban (sárga, fekete és aranyvörös) és két mintázatban (fekete maszk és fehér foltos) elfogadott.

Jellem

A broholmer mérete ellenére igazi családi kutya. Hűséges és odaadó, élete a gazdája körül forog. Semmi másra nem vágynak, csak hogy szeretett embereik közelében lehessenek. Bármilyen korosztállyal megtalálják a közös hangot, a legkisebbektől a legidősebbekig, ami miatt kiválóan teljesítenek terápiás kutyaként is.

Bár eredeti funkciójukat tekintve őrzőkutyák, valójában túlságosan szeretetteljesek ahhoz, hogy valódi veszélyt jelentsenek egy betolakodóra. A maximum, amit tesznek, az ugatás. Ám ha egy idegen lép a házba, az egyetlen vágyuk, hogy simogassák őket. Fogalmuk sincs a méretükről, ezért előszeretettel ülnek bárki ölébe – akkor is, ha nem férnek el.

Az egyik legbújósabb kutyafajta, sokuknak az sem elég, ha melletted alhatnak, és inkább egyenesen rád fekszenek. Soha nem fogy el a szeretetük, és bárhová követnek, csak hogy veled lehessenek. Jól kijönnek más kutyákkal, és élvezik a játékot, különösen, ha egyke kutyák. Nagyon édes természetű kutyafajta, amely bárki szívét elrabolja.

Ideális környezet

Rendkívül szelíd természetéből fakadóan akár lakásban is tartható, de fontos, hogy megkapja a jóllétéhez szükséges mozgást. A négy fal között is örömmel játszik, a bújócskázás, labdázás földön gurított labdával vagy az új trükkök tanulása mind élvezetes a számára. Természetesen a kültéri tevékenységeket sem veti meg, ha a gazdival lehet. Szívesen frizbizik, apportíroz és úszik is. Emellett a kutyasportok, mint például az agility is, remek mozgási lehetőség a számára.

Ragaszkodó természete miatt nehezen viseli, ha sok időre magára hagyják, ezért csak olyan gazdi mellé javasolt, aki kellő mennyiségű időt tud vele tölteni.

Ápolás

A heti rendszerességű szőr- és körömápoláson túl a fajtának csupán alkalmi fürdésre lehet szüksége, ha a játék során túlságosan összekoszolná magát. Emellett csakúgy, mint minden kutya esetében, a fülek tisztítása, és a fogak ápolása is nélkülözhetetlen a broholmer egészségének megőrzéséhez.

Gyakori egészségügyi problémák

A legtöbb broholmer kifejezetten egészséges kutya. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy kizárólag felelős tenyésztőtől vásároljunk kölyköt, és mi magunk is felelős gazdiként tartsuk kutyánkat. A fajta várható élettartama 8-10 év.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

agility broholmer broholmer fajtaleírás családi kutya frizbi masztiff típusú kutyák molosszer őrző-védő kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!