hirdetés

Döbbenet, hogy veri kenterbe a border collie a huskyt (videó)

Gerhát Petra

2024. március 12 - Képek: Getty Images Hungary

Akadálypályán bármely fajtatiszta vagy keverék kutyával tréningezhetünk, azonban egyértelműen vannak olyan típusok, melyek az átlagnál jobban megállják a helyüket agility közben.

hirdetés

Az alábbi videó egy agility versenyen készült, azaz komoly felkészülést követően jutott el a két négylábú oda, hogy bírák előtt is megmutathassa tudását. Azt előre leszögeznénk, hogy nem célunk egyetlen kutya teljesítményének lekicsinylése sem. A bájos képsorok azonban a különféle feladatokra szelektált kutyák olyan ösztönös tulajdonságaira világítanak rá, melyek akár a fajtaválasztásunkra is befolyással lehetnek.

A gyorsaság és a fegyelem is számít; számos kutya számára kiváló sport lehet az agility

Az agility minden kutya számára jó választás?

Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakértők minden fronton, mennyire fontos a gazdivá válás első lépése előtt az, hogy reálisan felmérjük saját életritmusunkat, és ennek megfelelően válasszunk kutyát. Az alábbi videón egy agility verseny két igencsak eltérő mozgáskultúrájú résztvevőjét nézhetitek meg a pályán. Egy huskyt és egy border collie-t. S míg az évszázadokon át pásztorkodásra, sőt terelésre tenyésztett collie szinte szemmel sem követhető mozdulatain meg se lepődünk, az talán furcsa lehet, hogy a szintén gyors és kitartó mozgásra szelektált husky egy ilyen helyzetben miként veszi az akadályokat.

Az agility magyarul mozgékonyságot jelent, s ez pedig a sport valóban elengedhetetlen feltétele. A kutyáknak igencsak változatos akadálypályán kell végigfutniuk, minél gyorsabban és hiba nélkül. Gazdájuk kézlejekkel és hangjelzésekkel vezényli közben őket.  A pálya sikeres teljesítéséhez elengedhetetlen a kiváló kapcsolat a gazdi és kedvence között, mely rengeteg gyakorlást és felkészülést igényel. A terelőkutyák számára ideális elfoglaltság, de mellettük többek között a huskyknak is ajánlják. Hiszen nemcsak a mozgásigényük elégül ki az akadályok között, de mentális stimulációt is ad a többirányú figyelem.

Két cikket is ajánlunk a videó mellé. Ide kattintva kiderül, kiknek nem ajánlott fajta a husky, míg ide kattintva arról olvashatsz, mi mindent érdemes mérlegelned, mielőtt belevágnál a border collie-s életformába.

 

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

agility border collie családi kutya husky kutyafajták munkavonalas kutyák sport kutyával szibériai husky videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink