hirdetés

Kinevelhető egy kutyából az agresszió? – szakértők válaszolnak

Gerhát Petra

2024. február 29 - Képek: Az Én Kutyám

Nem csak a kutyáknak, a gazdiknak is fontos a nevelés a szakértők szerint. A DOGZ Podcast legújabb részében Nyakas Gáborral és Csikós Gáborral beszélgettünk a legalapvetőbb nevelési kérdésekről és az agresszióról.

hirdetés

Az agresszív kutya elemi viselkedést tanúsít, vagy a nevelési hibáknak köszönhetően válik erőszakossá? A kérdést nemcsak a kutya, de a gazdik oldaláról is körbejártuk a DOGZ Podcast 5. évadának 4. részében. Sőt, arról is beszélgettünk, vajon lakóhelyfüggő-e, hogy milyen problémákkal fordulnak trénerhez a kutyatartók, és honnan ismerheti fel a kutyatulajdonos, ha szakértő segítségre van szüksége kutyája neveléséhez?

Nézd meg a legújabb részt itt: 

Vagy hallgass bele itt:

Adásainkat meghallgathatod az Apple podcast és a Google podcast felületein is.

Gerhát Petra, Az Én Kutyám újságírója és vendégei:

Csikós Gábor, a DOG3 Közösségi Kutyás Tér szakmai vezetője, tréner és

Nyakas Gábor kutyatréner, kutyaviselkedés-szakértő

a kutyákban élő agresszió okairól, nevelési kérdésekről és kutyatartói magatartásról beszélgettek a DOGZ podcast legújabb részében.

Minden kutya agresszív?

A gazdik a legtöbb esetben azt hiszik, hogy az agresszió egy viselkedési probléma, amit neveléssel, tréninggel meg lehet oldani, ki lehet iktatni a kutyákból. Az ösztönös agresszió azonban nem tüntethető el, és nem is lehet célunk, hogy ne engedjük kutyáinknak azt, hogy megéljék ezt a természetes viselkedési formát. Van azonban számtalan olyan nevelési gond, amit nem tartanak problémának, holott sokkal veszélyesebb a kutyára, a családjára és a társadalomra nézve is. A podcastban kiderül, vajon a szakértők mit gondolnak arról, mi lehet a legveszélyesebb problémák forrása, miként tudja ezeket a gazdi jó előre észlelni, és hogyan tehet ellenük.

A beszélgetés során azt is megtudjuk, vajon van-e különbség a kutyatartói gyakorlat között attól függően, hol és milyen körülmények között élünk. Mit tehetünk, ha nem megfelelő habitusú kutyát választottunk, s hogyan tudunk biztosra menni még azelőtt, hogy társállatul választanánk egy négylábút legyen akár menhelyi kutyus, akár tenyésztőtől vásárolt példány.

Jogosítványhoz kötnék a kutyázást

A kutyajogosítvány melletti érvek is terítékre kerülnek, hiszen számtalan külföldi ország vagy nagyváros élt már ezzel a lehetőséggel. Az alapvető ebtartási ismeretek elsajátítása elengedhetetlen lenne a kutyatartók számára, s nagyobb biztonságot adna a nem kutyatartóknak is.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

agresszió Csikós Gábor dog3 kutyaiskola dogz felelős állattartás felelős kutyatartás kutyajogosítvány kutyatartás Nyakas Gábor Podcast reaktív kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink