hirdetés

Jogosítvány a magyar kutyatartóknak: hamarosan indul a Nébih gazdiképző programja

László Enikő

2021. április 1 - Forrás: Nébih

Gazdijogsi néven indít komplex edukációs programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ugyanis az állatvédelmi problémák megoldásához a szemléletváltás és az oktatás is elengedhetetlen.

hirdetés

Az ősszel induló gazdijogsi.hu online oktatási platform célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik a jó gazdaként szeretnének kutyáikról gondoskodni.

Szemléletváltásra van szükség

Viadalra nevelt és nevezett kutyák, áldatlan körülmények között tartott és szaporított ebek. Nem egyszer ezek a hatósági ellenőrzések szomorú tapasztalatai. De ennél is jelentősebb a sorsára hagyott vagy épp tudatlanságból rosszul tartott állatok száma. A magyar állatvédelmi törvény 1998 óta folyamatosan próbál igazodni a kihívásokhoz. Azonban szemléletváltásra és oktatásra van szükség ahhoz, hogy a kidobott, nem megfelelően tartott állatok tábora csökkenjen. Ezzel pedig egyúttal magasabb szintre lépjen az állattartói kultúra hazánkban.

Az oktatás és a szemléletformálás fontosságát a nemrég nagy sikerrel zárult állatvédelmi társadalmi párbeszéd és az elmúlt hónapok szakmai egyeztetései is rendre alátámasztották – hangsúlyozta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Nagy örömömre szolgál, hogy az online kérdőívre reagálva – melyet több mint 260 ezren töltöttek ki – az Agrárminisztérium támogatásával megvalósíthatjuk ezt az edukációs programot – fogalmazott. A magyarok állatszerető emberek, azonban az is fontos, hogy rendelkezzenek a megfelelő ismeretekkel annak érdekében, hogy jószágaikról felelősségteljesen tudjanak gondoskodni – mondta.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy az állatvédelmi felmérés során egyhangú véleményként fogalmazódott meg. A kitöltők 99,4%-a szerint felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni.

Ennek érdekében a Gazdijogsi program nagy hangsúlyt fog fektetni a:

  • felelős állattartásra vonatkozó képzések tartására,
  • kutyatartóknak és állatbarátoknak szóló honlap működtetésére,
  • szakmai konferenciák és szabadtéri rendezvények szervezésére.

Magyarországon körülbelül másfél millió kutyát tartanak, amely a lakosságszámra vetítve nemzetközi viszonylatban is soknak számít. A velük való együttélés folyamatos törődést és felelős gondolkodást követel. A Nébih szakembereivel jelenleg azon dolgozunk, hogy mindenki által érthető formában, gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházzuk fel azokat a jelenlegi és leendő állattartókat, akik a jó gazda gondosságával szeretnének kutyáikról gondoskodni. A Gazdijogsi program ezt a célt szolgálja majd – ismertette a kezdeményezés lényegét Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos.

Szeptembertől indul a képzés

Az önkéntesen vállalható, ingyenes, online képzés várhatóan szeptembertől, e-learning képzéssel indul majd. A tananyag többek között sorra veszi a kutyaválasztás szempontjait, anatómiai és élettani alapismereteket nyújt, de bemutatja a kutya alapvető szükségleteit, viselkedési formáit és viselkedési problémáit, valamint a kutyatartás jogi szabályozását is. A kezdeti elméleti anyag később gazda-kutya gyakorlati képzéssel bővülne majd, távlati cél pedig, hogy teljesítése kötelező előfeltétele legyen a kutyavásárlásnak, illetve az örökbefogadásnak.

A Gazdijogsi program létrehozásában többek közt az Agrárminisztérium, az Állatorvostudományi Egyetem, a Magyar Rendőrség, kutyakiképzők, önkormányzatok és civil szervezetek is közreműködnek.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatvédelem edukáció felelős kutyatartás gazdijogsi NÉBIH

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink