hirdetés

Ismét kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a rendőrség: 24 állatot lefoglaltak

László Enikő

2021. március 4

Összehangolt akcióban ütött rajta a rendőrség az állatkínzókra. A kutyaviadalokat szervező négy férfit négy különböző helyszínen fogták el. A lefoglalt kutyák már biztonságban vannak.

hirdetés

A gyanúsítottakat összehangolt akció során, négy helyszínen 2021. március 2-án Kistokajban, Rakacán és Egerben fogták el a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bükk Közterületi és Támogató Alosztály és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai – olvasható a police.hu közleményében.

Az alábbi videóban megtekinthető a rajtaütés:

A négy férfit tiltott állatviadal szervezése és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt fogták el, eljárás folyik ellenük. A házkutatás során a rendőrség huszonnégy, feltételezhetően állatviadalokhoz használt bull típusú kutyát foglalt le. A rendőrség tudomása szerint tavaly év végén Kistokaj területén két kutyát ugrasztottak egymásnak az elkövetők.

Az egyik lefoglalt kutya. /Fotó: police.hu

Mi lesz a lefoglalt kutyákkal?

A legutóbb lefoglalt kutyákat biztonságba helyezte a rendőrség Egerben és Miskolcon. Az állatokat rehabilitálják, sebeiket ellátják. Nagy létszám esetén előfordul, hogy a rendőrség menhelyek segítségét kéri az elhelyezésben. Januárban a NÉBIH 25 mobil kennellel segítette a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központot, ezzel is elősegítve az állatviadalok felszámolását, a lefoglalt ebek elhelyezését.

Kutyaviadalra kialakított ring. /Fotó: police.hu

A sötét múlt

1835-ben a bikaviadalok betiltásával a kutyás párharcok kerültek előtérbe. Ezáltal számos új kutyafajta alakult ki, akiket erre a barbár szórakozási formára használtak fel. A bull típusú ebek máig nem tudtak kilépni múltjuk sötét árnyékából, és sokan ma is agresszív harci kutyáknak vélik őket, holott ez egyáltalán nem igaz. Sőt, gyakran dajkakutyának használták őket, ők vigyáztak a gyerekekre.

Egyre több kegyetlenkedésre derül fény

Habár a kutyaviadalokat számos ország tiltja, sajnos egyesek még mindig ezzel próbálják kompenzálni saját kisebbségi komplexusukat. Nagy tétekben fogadnak, hogy vajon melyik eb kerül ki győztesnek a harcból. Ezeket az állatokat borzalmas körülmények között tartják, folyamatosan bántalmazzák és kihasználják őket. Láncon élik életüket, csak akkor szabadulnak, ha „tréningezni” vagy harcolni mennek. Fajtársaik ellen hergelik őket és gyakran tiltott szerekkel növelik erejüket.

Fotó: police.hu

A sérültek sebeit nem látják el, sőt a gyengébbeket direkt megsebesítik, ezzel hergelve a többi kutyát. Sokszor ezek az emberek házi kedvenceket lopnak el, kifejezetten azért, hogy saját ebeik áldozatává váljanak. Amelyik harci kutya pedig nem teljesít elég jól, eldobható, aki igen, egy idő után úgyis kiöregszik, és rá sem lesz már szükség. Szerencsére a rendőrség az utóbbi időben kiemelt figyelmet fordított az efféle szórakozási formák felszámolására, tavaly pedig rekord mennyiségű ebet menekítettek ki kínzóik karmából.

Fotó: police.hu

Novemberben Nyíregyháza külterületén a Terrorelhárítási Központ 25 kutyát foglalt le egy állatviadalon. Decemberben 51 négylábút menekített ki a rendőrség Nagykőrös külterületéről. Ugyanebben a hónapban egy budapesti férfin is rajtaütöttek, tőle 17 ebet foglaltak le, de közülük egy sajnos életét vesztette a súlyos harapások következtében.

Félreértés ne essék, nem az állatviadalok száma növekedett meg, csak egyre több barbár szórakozási formára derül fény az utóbbi időben.

(Képek: police.hu)

állatkínzás állatviadal kutyaviadal rendőrség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!