hirdetés

Kutyaviadalok szervezői ellen emelt vádat az ügyészség: mintegy 100 kutyát foglaltak le tőlük korábban

László Enikő

2022. június 17 - Forrás: MTI /Képek: police.hu, Getty Images Hungary

Vádat emeltek tizenöt ember ellen, akik „harci kutyákat" tenyésztettek, és kutyaviadalokat szerveztek – közölte a Pest Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

hirdetés

Az elkövetők közül nyolcan hosszabb ideje foglalkoztak staffordshire terrier, illetve pitbull fajtajellegű kutyák „tenyésztésével” különböző Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod Abaúj-Zemplén megyei, illetve budapesti helyszíneken – tájékoztatott az ügyészség.

A kevésbé harcias ebeket feláldozták

Hozzátették, hogy az almokból azokat a kiskutyákat, amelyek nem mutattak elég harciasságot, az ígéretesebbnek tűnő társaik felkészítése során „feláldozták”. Az állatokat a kiképzésük során rendszeresen futópaddal, súlynyakörvekkel, szájfeszítő fákkal, súly húzására alkalmas eszközökkel edzették – írták.

Ha a viadalokon az ebek megsérültek, akkor az elkövetők házilag kezelték azokat: a sérüléseket összekapcsozták, lefújták fertőtlenítővel és gyulladáscsökkentő szereket adtak be akár vénásan. Azonban még ezek a kezelések is csak a győztes kutyák kiváltságai voltak– fűzték hozzá, azzal együtt, hogy a legyőzött állatokat a legtöbbször egyszerűen hagyták kimúlni.

Az állatok tartásának körülményei legtöbbször nem feleltek meg az alapvető követelményeknek. A „tenyésztők” és a hozzájuk kapcsolódó többi elkövető 2017 májusa és 2020 decembere között rendszeresen szerveztek viadalokat az ebek számára legtöbbször Nyíregyháza, illetve Nagykőrös környékén. A küzdelem jellemzően az egyik állat teljes harcképtelenné válásáig tartott, ami gyakran jelentette a vesztes pusztulását is.

Kutyaviadalra kialakított ring egy korábbi helyszínen. /Fotó: police.hu

Mintegy száz kutyát foglaltak le

A viadalokat erre kialakított ringben tartották, ahol egy bíró és két, a kutyákat uszító ember is jelen volt. A küzdelemre nézőket is beengedtek, de emellett fel is vették azokat, hogy az eredményeket igazolni tudják. Ennek – az ügyészség szerint – azért volt jelentősége, mert a kutyákkal kereskedtek is és a győzelmek emelték az értéküket. Az elkövetőktől az eljárás során mintegy száz kutyát foglaltak le.

Az ügyben a Pest Megyei Főügyészség számos rendbeli gerinces állat állatviadalra történő tenyésztésének vétsége, minősített állatkínzás bűntette és tiltott állatviadal szervezésének bűntette, valamint kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat – áll a közleményben.

állatkínzás állatviadal harci kutya kutyaviadal

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!