hirdetés

Így nevelik harcra a kutyákat: gyógyszerekkel, nehéz láncokkal kínozzák őket

Pető Blanka

2022. április 8 - Képek: Getty Images

Ma tartja a kutyaviadal elleni napot az Amerikai Állatvédelmi Egyesület (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, rövidítve ASPCA) szervezet. A kutyák harcoltatása még ma is nagy problémát jelent, hiába tiltották be az ilyen események rendezését. A résztvevő ebek többségének nem csak a súlyos sérülésekkel kell megküzdenie, de a kegyetlen tartásmóddal is, hacsak nem halnak bele a véres küzdelmekbe.

hirdetés

Bár a kutyaviadalokat betiltották, sajnos a mai napig előfordulnak illegális harcok. Erre szeretné felhívni a figyelmet az ASPCA a Kutyaviadal elleni nap létrehozásával. 2012 óta minden évben ezen a napon tartják meg, az esemény keretében pedig felkérnek minden állatkedvelőt, hogy segítsen megakadályozni ezt a szörnyű „sportot”.

Fájdalom és halál, mint szórakozás

A kutyaviadal egy olyan véres sport, mikor kutyákat harcoltatnak általában egymás ellen a nézők szórakoztatására. A rendezők gyakran pénzt szednek a belépőért, a vendégek pedig fogadhatnak az állatokra. Az ebeket sokszor egy gödörben eresztik össze, és az a kutya nyer, amelyiknek sikerül a másikat kilöknie a gödörből, ártalmatlanítania vagy megölnie. Olyan is előfordul, hogy egy-egy menetnek nincs győztese, mert a gazda inkább visszahívja a kutyáját.

Ezek a viadalok nagyon sok szenvedést okoznak az állatoknak. Ha sikerül is túlélniük a mérkőzést, belehalhatnak súlyos sérüléseikbe, vagy ha a gazdája úgy érzi, hogy szégyent hozott rá, különösen kegyetlen módszerekkel kivégezheti az állatot a szórakoztatás részeként. Akiket sikerül megmenteni, egész életükben agresszívek vagy félősek maradnak és nem tudják leküzdeni a szorongásukat.

Kiskoruktól harcra nevelve

A harci kutyákat már kiskorukban elszigetelik a többi állattól, ketrecbe zárják, vagy nehéz láncokra kötik. A kiképzőiktől nem áll távol a különböző doppingszerek használata sem, anabolikus szteroidokat adnak a kutyáknak, hogy minél nagyobb izmokat növesszenek és növeljék az agresszivitásukat. Más narkotikumokat azért használnak, hogy csökkentsék a reakcióidőt, de a fájdalom vagy a félelem elfedésére is használhatók a verekedés során. Bevett szokás, hogy a kiskutyáknak hegyesre vágják a fülét, és rövidre a farkát. Ezt általában nyers, embertelen módszerekkel teszik meg.

Az amerikai pitbull terrier szomorú sorsa

A leggyakrabban viadaloztatott kutyafajta a pitbull terrier, ám sok más fajta is megtalálható ezeken a rendezvényeken. Népszerűségük oka, hogy gazdájuk felé kimagaslóan hűségesek, erősek, masszív a tesfelépítésük. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy pitbull nem lehetne jó családi kutya, hiszen a jelleme végérvényesen attól a környezettől függ, amiben felnő.

A pitbullok mellett gyakran harcoltatják még a masztiffokat és a bulldogokat is. Keverék kutyákat is láthatunk a ringben, viszont őket legtöbbször csak arra használják, hogy a harci kutyáknak legyen kivel gyakorolniuk.

Mit tehetünk mi a kutyaviadalok ellen?

Hívjuk fel erre a problémára a figyelmet!

Fontos, hogy mindenki tisztában legyen vele, hogy hiába vannak betiltva, még mindig léteznek viadalok, amik hatalmas szenvedéseket okoznak a harcoló kutyáknak.

Jelentsük!

Magyarországon kutyaviadalt tartani tilos. Ha mégis tudomásunkra jut egy, vagy csak annak a gyanúja, azonnal szóljunk a rendőrségnek!

Támogassuk a menhelyeket!

Több menhely is ápol kutyaviadalokról kimentett kutyákat, és több szervezet is dolgozik a viadalok és állatkínzás felszámolása érdekében. Ilyen például a Szurkolók az állatkínzás ellen csapata is, az Országos Állatvédőrség Alapítvány, Noé Bárkája, vagy a Bull Types Rescue. Az ilyen szervezeteknek nem csak a pénz nagy segítség, hanem a különböző felszerelések, állateledelek, vagy az önkénteskedés. Viszont arról, hogy mire van szükségük, érdemes tájékozódni a kiszemelt cégnél.

állatkínzás harci kutya kutyás világnap kutyaviadal pitbull pitbull terrier nevelése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!