hirdetés

Fajtatiszta kölyökkutyák a rablók kedvelt célpontjai: így védheted meg kedvencedet

László Enikő

2021. február 13

Anglia déli részein mostanában egyre gyakoribbak azok az esetek, amikor a rablók egyedül kutyát sétáltató nőket támadnak meg, hogy ellopják kedvenceiket. De hazánkban is előfordul, hogy a család négylábújának nyoma vész.

hirdetés

A kutyalopás hátterében számos tényező állhat. Történhet haszonszerzés céljából, egyszerű gonoszságból, de fakadhat személyes bosszúvágyból is. Akármi is legyen az indoka, a gazda és a kutya számára is ez egy szörnyű megrázkódtatás, amit mindenki szeretne elkerülni.

Nőket támadnak meg Angliában

Anglia déli részeiről több esetet is jelentettek az utóbbi időben, amikor egyedül kutyát sétáltató nőket környékeztek meg ismeretlenek. A férfiak egy RSPCA feliratú furgonból szálltak ki (az RSPCA az egyik legnagyobb állatvédő szervezet az Egyesült Királyságban), azonban egyenruhát nem viseltek. A kutyákat nem sikerült ellopniuk, egyik esetben pedig a tulajdonos felvételt kezdett készíteni a fenyegetően közeledő férfiakról, akik ettől meghátráltak. Az Angliában érvényes kijárási korlátozás alól a kutyát sétáltatók mentesülnek, ezért ez ideális időszak a tolvajok számára.

Menhelyekről is lopnak

Nem kell Angliáig menni, ha kutyalopásról van szó. Nemcsak a gazdás kedvencek vannak veszélyben, hanem a menhelyi árvák is. Novemberben egy nagykanizsai 17 éves lány ment el a helyi állatvédőkhöz, hogy sétáltatni szeretne. Természetesen adtak is neki egy kutyát, akivel egészen hazáig sétált. A rendőrök néhány napon belül megtalálták a tinédzsert, és lopás miatt eljárást indítottak ellene.

Január 2-án a Győri Állatmenhelyről lopott el egy férfi két gyermekével egy karanténban lévő kutyát. A rendőrség azóta is keresi az elkövetőt, akiről kamerafelvétel is készült.

Mit kezdenek a kutyákkal?

A fajtatiszta ebeket legtöbbször szaporítótelepekre viszik és tenyészkutyának használják. Az ivartalanítás itt visszatartó erő lehet, ugyanis így nem tudják őket hasznosítani. Ilyenkor nagyobb az esélye, hogy szélnek eresztik a kedvencet, ami lássuk be, még mindig jobb, mintha egy koszos, kicsi ketrecbe tennék be és ellőgépezetként használnák.

A (főleg) kistestű kutyákat sajnos sokszor kutyaviadalokra viszik és velük ingerlik a harcoltatott ebeket. Még belegondolni is szörnyű, mit élhetnek át ezek az állatok.

A haszonszerzés más módja is gyakori motiváló erő a tolvajoknál. Sokszor direkt a felajánlott jutalom miatt lopják el a kutyákat vagy ők maguk akarják eladni azt különböző fórumokon. Számos esetben tenyésztőktől lopnak a tolvajok, hiszen azok kutyáinak értéke igen magas.

Szimpla gonoszságból is eltulajdoníthatják kedvencedet, nem egy alkalommal csupán azért lopják a kutyát, hogy a gazdán bosszút álljanak korábbi nézeteltérések miatt.

Mit lehet tenni?

Elsősorban mindenképp értesítsd a rendőrséget. Az is lehet, hogy (ha a kertből tűnt el) kedvenced megszökött, ezért nézz körül alaposan a környéken. Ha gyanítod, hogy egy rosszakaród vitte el, ezt is feltétlen közöld a rendőrökkel. A nyomravezetői díj nagy motivációt jelenthet az embereknek, hogy nyitott szemmel járjanak, de sokszor direkt erre vannak kiélezve a tolvajok. Előfordul, hogy az tünteti fel magát becsületes megtalálóként (a nyomravezetői díj fejében), aki eltulajdonította kedvencedet.

Keresd fel a lehető legtöbb állatorvosi rendelőt, kutyakozmetikát, menhelyet és Facebook csoportot. Meséld el, hogy kedvenced eltűnt és keresed, hátha valaki látta. A lényeg, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson a hír, hiszen több szem többet lát. Érdemes közben az internetes hirdetéseket böngészni, hátha valahol árulják az eltulajdonított ebet.

A szórólapozás is hasznos lehet.

Védekezés

Ha kertes házban laksz, ne hagyd, hogy kedvenced sokáig legyen egyedül kint, a kerítés közelében. Természetesen nem lehet mindig a sarkában lenni, de bizonyos időközönként nézz rá, mit csinál. Ha túl nagy a csend, az mindig gyanús. Jobb esetben csak a kertet ássa fel, rosszabb esetben nyoma veszett. Amikor elmész otthonról mindig zárd be kedvencedet biztonságos helyre, például a házba vagy egy nagyobb kennelbe.

A kertkaput is mindig zárd be, emellett egy kamerarendszer, illetve egy erre figyelmeztető felirat is elrettentő lehet a rablók számára. Fontos, hogy kedvenced ne fogadjon el idegenektől ételt, hiszen így könnyen magukhoz csalogathatják a rosszakarók.

Soha, de soha ne kösd ki egy bolt elé, még akkor sem, ha csak egy percre ugrasz be valamiért. Ha tudod, hogy be kell menned egy olyan helyre, ahová őt nem engedik be, akkor ne vidd magaddal. Otthon nagyobb biztonságban van (még ha kissé szomorú is miatta), mint kikötve magára hagyva, akármilyen kis időről is van szó. Az egyik legfontosabb és legalapvetőbb teendő pedig az, hogy kedvencedben legyen chip, melynek segítségével könnyen azonosítható.

(Képek: Getty Images Hungary)

bűncselekmény kutyalopás kutyarablás lopás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink