hirdetés

Háromszor drágább a jack russell terrier Angliában a karantén óta: megnőtt az igény a kutyákra

László Enikő

2021. január 20

A koronavírus alatt megnövekedett a kereslet a kutyákra. Egyre többen szeretnének maguk mellé egy négylábú társat. Egy felmérés alapján ez az áraikon is megmutatkozik.

hirdetés

Rengetegen vannak otthon a koronavírus miatt. A legtöbben home office-ban dolgoznak már hónapok óta. Közülük sokan döntenek úgy, hogy szeretnének maguk mellé egy négylábú társat. Ez az igény a menhelyeken és a tenyésztőknél egyaránt megmutatkozik. Egy felmérésből kiderült, hogy ennek hatására bizonyos kutyafajták árai is megemelkedtek Angliában.

Elmagányosodott emberek

Sokan azért döntenek úgy, hogy kutyát szeretnének, mert a szociális távolságtartás, otthoni munkavégzés miatt magányosnak érzik magukat. Azonban abba is fontos belegondolni, hogy ennek előbb vagy utóbb vége lesz, és az állattal ezután is foglalkozni kell. A kutyák hamar megszokják, hogy gazdájuk a nap nagy részében otthon van velük, így nehezen alkalmazkodhatnak később ahhoz, amikor az napi 8-10 órára elmegy. Akár szeparációs szorongás is kialakulhat emiatt. Ezt mindenképp érdemes számításba venni, ha azon tűnődsz, beszereznél egy négylábút.

Otthoni munkavégzés az új jövevénnyel.

Több mint négyszáz érdeklődő egy házi kedvencre

A Pets4homes nevű brit oldal leendő gazdikat köt össze menhelyekkel és tenyésztőkkel, hogy megtalálják a számukra ideális házi kedvencet. Felmérésükből kiderült, hogy április és május környékén egy hirdetésre átlagosan négyszázan jelentkeztek. A leendő gazdik lelkesedése júliusra alábbhagyott, átlagosan kétszáz érdeklődőre. Novemberben azonban újra felfelé kezdett ívelni, ahogy a szigorítások ismét érvénybe léptek.

Emelkedő árak

A felmérés a kedvencek árát is górcső alá vette. Az előző évhez képest 2020 harmadik negyedévében 131%-kal nőtt a kutyák ára Nagy-Britanniában. Azonban a különösen népszerű ebekért elkért összegek még ennél a számnál is nagyobb növekedést mutattak. A lista élén a cocker spániel áll. Ára több mint háromszorosára, 207%-kal nőtt. Őt követi a jack russell terrier, nem sokkal lemaradva. A fajtáért elkért összeg 195%-kal több, mint 2019-ben. Hazánkban is hatalmas a kereslet a jack russell terrierekre. Áruk 1000 eurótól indul, a határ pedig a csillagos ég, nem ritka eladási ár a 2000 euró sem.

A lista élén jár még a border collie (191%); a népszerű keverék, a cockapoo (cocker spániel, uszkár keresztezése 181%); a cavalier king charles spániel (177%); angol springer spániel (174%); yorkshire terrier (171%). Őket a szintén népszerű keverék a cavapoo, a labrador retriever és a si-cu követi.

Nem csak a megvétel a drága

Egy kisállatot nem csak megvásárolni költséges (ha nem menhelyi), hanem eltartani is. Több mint tíz éven át kell etetni, gondozni, oltani, ivartalaníttatni és a váratlan kiadásokra is gondolni kell. Ezért rendkívül fontos, hogy ezt minden leendő gazdi átgondolja. Sajnos az is előfordul, hogy drága, fajtatiszta kutyák kerülnek az utcára, jobb esetben a menhelyre. Kedvencet csak megbízható tenyésztőtől vásárolj vagy állatotthonból fogadj örökbe. A szaporítótól származó ebek olcsóbbak, de a későbbi állatorvosi számlák jóval magasabbak lehetnek, mintha megbízható kennelből vetted volna. Sajnos az ilyen kutyák is gyakran végzik az utcán. Kevés pénzért megvásárolják őket, amikor pedig megbetegednek (ami sokszor visszavezethető származási helyeikre), tulajdonosuk nem akar sokat költeni rá, hogy meggyógyuljon.

Csak felelősséggel szerezz be háziállatot!

(Képek: Getty Images Hungary, Jacks and Bears)

angol cocker spániel border collie drága kutyák felelősség jack russell terrier koronavírus kutya örökbefogadás labrador retriever legdrágább kutyák menhely menhelyi kutya tenyésztő tenyésztő vs. szaporító yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!