hirdetés

A fáról kellett lehozniuk egy meggondolatlan kutyát a tűzoltóknak: 5 veszély, ami séta közben érhet

Szénási Szimonetta

2023. március 30 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya egy mókust üldözve jutott fel a fa csúcsára, lejönni azonban már nem tudott. Nem ez az egyetlen veszély, ami kedvencedre leselkedik a séták során!

hirdetés

A tűzoltók mentették meg a kutyát Idahóban, akiért egy fa csúcsára kellett felmászniuk. Izzy, a bájos pitbull-husky keverék egy mókusra lett figyelmes, és addig nem nyugodott, míg üldözőbe nem vette. Ez lett a veszte, ugyanis az ügyes kis rágcsáló könnyedén megbirkózott az ágak útvesztőjével, ám a meggondolatlan blöki csak a szemtanúkban bízhatott.

Szerencséjére a városi tűzoltók és a rendőrség munkatársai rövid időn belül a helyszínre érkeztek, és létrákkal eredtek a kutya nyomába. Izzy már a földön egy tál étellel vigasztalódott, és remélhetőleg egy életre megjegyzi, hogy nem ildomos botcsinálta vadászként fákra futkosnia.

Milyen bajok érhetik kedvencedet?

Vegyük sorra, mik azok a veszélyek, amikre figyelned kell egy-egy séta alkalmával!

1.) Vadászösztön

A bemutatott esetnél maradva: valóban bajt okozhat, ha kutyád üldözőbe vesz egy másik állatot, egy futót vagy egy biciklist (ugyanis az utóbbi két csoport is gyakran esik áldozatul az erős ösztönű ebeknek). Ugyanis ha elkapja a láz, akkor figyelmetlenségből kiszaladhat egy autó elé. Vagy túl messzire kolbászol, és nem talál vissza hozzád. Ha pedig egy nála nagyobb jószággal akasztja össze a bajszát – például egy vaddisznóval, ami kertes övezetben vagy az erdei séták alkalmával abszolút lehetséges opció, bár manapság már a városokban is fel-felbukkan egy-egy példány –, akkor könnyen megsérülhet, akár életveszélyesen is. Mindezek miatt, ha úgy tapasztalod, jószágodban túlbuzog a vadászkedv, azt mihamarabb regulázd meg! EBBEN a cikkben számos tanácsot kapsz, miként teheted ezt meg.

2.) Gázolás

Amint említettük, az autóbaleset egy igen súlyos veszély, amit természetesen a legkönnyebben úgy védhetsz ki, ha az előírásoknak megfelelően mindig pórázon sétáltatod kedvencedet. Ezen felül sötétedés után és a korai órákban mindig tedd láthatóvá a kutyát és magadat is. Láthatósági mellény, fényvisszaverő nyakörv, világító biléta – a lényeg, hogy már messziről jól észrevehetőek legyetek.

3.) Támadás

Sajnos a szabályosan sétáló kutyákat is érhetik inzultusok a szabadon eresztett vagy kóbor kutyák által. Ezt elkerülendő mindig légy figyelmes a séták során, és ha szabadon levő kutyát látsz, próbáld elkerülni a találkozást! Amennyiben ez nem lehetséges, készülj fel arra, hogy fel kell lépned saját jószágod védelmében. Arról, hogy mit tehetsz kutyatámadás esetén, ITT írtunk részletesen.

4.) Lopás

Sajnos a tolvajok is előszeretettel utaznak az állatokra. Kutyák esetében leginkább a kölykök, a fajtatiszta ebek és az éppen divatos fajták vannak a legnagyobb veszélyben. A póráz ilyen szempontból is védi a kutyát, hiszen nem tud elcsavarogni a szemed elől. Szintén gyakori, hogy a bolt előtt hagyott ebet viszik el a bűnözők, ezért soha ne hagyd sehol felügyelet nélkül kedvencedet! A közösségi médiában megosztott képek is sokat elárulnak a napi rutinotokról, így a szemfüles tolvajok azok alapján is a nyomotokba szegődhetnek. Emiatt csak megfontoltan posztolj magatokról.

5.) Csavargás

Mint említettük, a szabadon engedett kutyákkal megesik, hogy olyan messzire csavarognak, ahonnan már nem találnak vissza a gazdához. Ám ez előfordulhat akkor is, ha pórázon van az eb, aki valami izgalmasat látva kirántja magát a kezedből. Ezért lényeges, hogy az állat adottságainak és szabadidős tevékenységeiteknek megfelelő kiegészítőket – pórázt, hámot, nyakörvet – válassz, amik a legnagyobb biztonságot nyújtják.

biztonság eltűnt elveszett felelős állattartás kóbor kutya közösségi média kutyalopás láthatósági hám láthatósági mellény lopás póráz rendőrség segítség tűzoltók vadászösztön

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink