hirdetés

A rendőrök új módszerrel küzdenek a kutyalopások ellen: megbízhatóbb, mint a mikrochip

Szénási Szimonetta

2023. március 6 - Képek: Getty Images Hungary

Óriási fájdalom, ha szeretett kedvenced eltűnik vagy ellopják. Ilyen esetekben eddig a chip jelentett garanciát az állat azonosítására, ám a rendőrség egy ennél is hatékonyabb módot talált.

hirdetés

Vannak tolvajok, akik kifejezetten kutyalopásra specializálódtak. Főként a különleges, népszerű fajták vannak veszélyben. A mikrochip amellett, hogy a bűnügyek felderítésében segít, más esetekben is nélkülözhetetlen, például ha elcsavargott az eb. A walesi rendőrök most egy ennél is megbízhatóbb módszerrel juttatják haza az eltűnt kutyákat!

Profilozás, mint a filmekben

Bár a törvény előírja, hogy a kutyákat négy hónapos kor felett kötelező transzponderrel, közismertebb nevén mikrochippel ellátni, mégis vannak esetek, amikor az eszköz nem jelent száz százalékos garanciát kedvenced azonosítására. Ha az aprócska – körülbelül rizsszem méretű – chip kiesik a bőr alól, vagy szánt szándékkal eltávolítják, onnantól már nem lehet bizonyítani, hogy kié a jószág. Míg az előbbi megtörténhet például egy baleset folytán, az utóbbi inkább a kutyatolvajok módszere.

Éppen ezért a walesi rendőrök egy manipulálhatatlan dologra alapozzák az elveszett kutyák azonosítását, mégpedig a DNS-ükre. Mint Reuben Palin felügyelő is hangsúlyozta, a DNS közvetlenül a kutyához kapcsolódik, azt nem lehet megváltoztatni.

Az egyre gyakoribb lopások miatt vezették be

A Dyfed-Powys rendőrség azt követően vezette be az intézkedést, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt zárlat idején megugrott a kutyalopások száma. A rendőrség úgy véli, hogy a DNS-profil tárolására létrehozott adatbázis – amely az első ilyen jellegű adatbázis Walesben –, segítségükre lesz abban, hogy az ellopott kedvenceket visszajuttassák a gazdákhoz.

Elrettentő erő

Palin felügyelő elmagyarázta, miként használható az adatbázis. Eszerint, ha a hivatalos szervek házkutatást tartanak, vagy az állatvédők bukkannak gazdátlan kutyára bárhol az Egyesült Királyságban, akkor egy egyszerű DNS-teszttel ki tudják deríteni, hogy lopott állatról van-e szó. Úgy véli, mindennek, valamint a kiszabható börtönbüntetésnek elrettentő ereje van a bűnözők számára.

Nem túl drága

Természetesen mindehhez az kell, hogy a kutya regisztrálva legyen az említett adatbázisban. A rendszert az oxfordshire-i Abingdonban működő Cellmark Forensic Services nevű cég működteti, amely 30 éve nyújt törvényszéki tudományos szolgáltatásokat a rendőrségnek.

A rendszer úgy működik, hogy a gazda elvégezteti a vizsgálatot kedvencén, majd az információt megosztja a rendőrséggel. A tesztek körülbelül 75 fontba (körülbelül 32 ezer forintba) kerülnek, de Palin felügyelő szerint abszolút megéri az árát.

A családtörténet is megismerhető

A DNS-vizsgálattal egyúttal a kutya felmenőinek története is megismerhető. Egyes cégek profilalkotást kínálnak, így a tulajdonosok kideríthetik, hogy milyen fajták találhatók házi kedvencük ősei között, megtalálhatják annak rokonait, valamint azt is megtudhatják, hogy az állatnál magasabb-e egyes egészségügyi problémák kockázata.

Dr. Kevin Jones, a Carmarthen-i Seren Vets rendelő állatorvosa rámutat arra, mekkora segítség ez egy talált kutya esetében.

Amikor egy mentett kutyával érkeznek hozzánk, csak találgathatunk, de mostanában sok gazda jön vissza az említett teszteredményekkel, amelyekből rengeteg nem várt dolog is kiderül

– számol be a tapasztalatokról az orvos. Hozzáteszi: ha valaki elvégezteti a vizsgálatokat, és azokból bármiféle aggodalomra okot adó információ derül ki – például hogy az eb hajlamosabb bizonyos betegségekre –, akkor érdemes mihamarabb felkeresni az állatorvost, hogy átbeszéljék a leírtakat, s hogy van-e bármi további teendő.

állatorvos DNS-teszt DNS-vizsgálat eredet kutya családfa kutya DNS-teszt kutyalopás lopás mikrochip nyomozás rendőrség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!