hirdetés

Amikor a karantén közbeszól: így oldd meg a kutyasétáltatást, ha otthon kell maradnod!

Buzgó Csilla

2021. január 30

Szerencsére az este 8 óra utáni kutyasétáltatást illetően engedett a kormány, ám még mindig előfordulhat, hogy a karanténba kényszerülő gazdik nem tudják megoldani a sétáltatást. Mi a teendő?

hirdetés

2020 novemberében egy emberként hördült fel a kutyás társadalom: a kijárási tilalomról szóló kormányrendelet ugyanis eleinte még az egészségügyi kutyasétáltatást is tiltotta este 8 és hajnali 5 óra között. Később a módosított rendelet lehetővé tette a házikedvencek sétáltatását a kijárási korlátozással sújtott idősávban is.

Igaz, aki óvatlan volt, és nem figyelt arra, hogy a szabályzatban meghatározott 500 méteres körzeten belül maradjon kedvencével, komoly szankciókra számíthatott. Már a tilalom érvénybe lépésének első estéjén öt kutyást büntettek meg, akik lakhelyükhöz viszonyítva távolabb sétáltattak az előírt határvonalnál.

Mit tehetnek a kutyások teljes lezárás esetén?

Aki karanténba kényszerül koronavírus-fertőzés miatt, illetve vele egy háztartásban élő személyt se tud megkérni arra, hogy vigye le sétálni kedvencét, bizony kihívások elé nézhet.

Szerencsére több állatvédő egyesület is bocsátott önkénteseket a karanténba került gazdik részére, Szombathelyen pedig egyenesen a polgármesteri hivatal szervezte a kutyasétáltatókat azok számára, akik erre rászorultak.

Márton Attila, a Kutyás Újságírók Világszövetségének alelnöke elmondja, melyik egyesület önkéntesei dolgoztak már a tavaszi lezárások idején is.

Ha nincs lehetőséged megnézni a videót, eláruljuk, hogy ők a Zöld Eb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület, ahol számos segíteni vágyó kutyabarát vállalja az eb felügyeletét karantén alatt is.

Prémium minőségű kutyaszitting országszerte

Amennyiben valamiért mégsem sikerül megoldani, hogy önkéntes sétáltathassa kutyádat, akkor sem kell pánikba esni! A DogSurf oldalán rengeteg tapasztalt kutyaszitter várja megkeresésedet – igaz, az ő elérhetőségeik csak időszakos előfizetés ellenében válnak elérhetővé. Minden regisztrált felvigyázóról a lehető legrészletesebb bemutatkozót tekintheted meg, melyben tapasztalataiktól elkezdve saját házikedvenceiken át szolgáltatásaik díjáig minden szerepel.

Ha ne adj’ isten annyira lebetegedne az illető gazdi, hogy kénytelen kórházba vonulni, a DogSurf kutyaszitterei akkor is rendelkezésére állnak. Amennyiben kicsit több pénzt is rá tud áldozni kedvence elhelyezésére, úgy az országszerte működő kisállatpanziókat, illetve a kutyanapközik bentlakásos szolgáltatásait javasoljuk.

Túlélőtippek gazdinak és kutyusnak a hosszú bezártság idejére

Hiába lesz kielégítve napi mozgásszükséglete, az eb valószínűleg meg fogja érezni, hogy valami megváltozott. Ha esetleg nem annyi alkalommal és nem annyi ideig sétálnak az önkéntessel vagy a kutyaszitterrel, mint a gazdival szoktak, az enyhe viselkedési zavarokat eredményezhet.

Az eb szórakoztatásáról, mentális tréningjéről beltéri játékok segítségével gondoskodhatsz. Emellett lehetséges, hogy be kell szerezned kutyapelenkát vagy alomtálcát, ahová a kutyus a dolgát végezheti, ám ha egyelőre nem tudja ezeket használni, arra is meg kell tanítanod őt. Ne félj, ez még felnőtt eb esetében sem ördöngösség, tippjeinkkel hamar sikerrel járhatsz.

(Képek: Getty Images Hungary)

covid kutyasétáltatás karantén koronavírus kutyasétáltatás árak kutyasétáltatás hatósági karantén alatt kutyasétáltatás karantén alatt kutyaszitter

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink