hirdetés

Meg lehet gazdagodni kutyasétáltatásból? – ez kell hozzá

Szénási Szimonetta

2023. május 30 - Képek: Getty Images Hungary

Amerikában akár évi 36 millió forintnak megfelelő összeget kereshet egy hivatásos kutyasétáltató, de hazánkban is egyre jövedelmezőbb üzlet, egyszersmind egyre népszerűbb is. Emiatt különösen fontos, hogy ellenőrizd, kire bízod kedvencedet!

hirdetés

Előfordulhat olyan élethelyzet, hogy szükséged van segítségre kedvenced ellátásában. Szerencsére ma már számos téren állnak rendelkezésre szakképzett személyek, illetve jól felszerelt helyek. Ilyenek a felvigyázásra szakosodott kutyaszitterek, a különféle -panziók, illetve -napközik, valamint jelen cikkünk központi témájaként vizsgált kutyasétáltatásra is elérhetők már emberek. Mivel az utóbbi munkakör, a kutyasétáltatás viszonylag jól fizet, így a legfrissebb statisztikák szerint manapság egyre többen vállalják ezt a feladatot.

Évi 36 millió forint

A New York Times egy igazi sikertörténetről számolt be a közelmúltban, amelynek főhőse a 35 éves Bethany Lane, aki hivatásos kutyasétáltatóként igen szép jövedelemre tesz szert. A hölgy 11 éve kezdett kutyasétáltatással foglalkozni, eleinte mellékállásban. Az egyetem befejezése után ekkor költözött New Yorkba, így szüksége volt minden dollárra a boldoguláshoz.

Az üzlet olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy idővel saját vállalkozássá nőtte ki magát. 2014-ben alakult cége már alkalmaz is más kutyasétáltatókat. Jelenleg pedig olyannyira nagy a kereslet a szolgáltatás iránt, hogy már csak bajosan tudja kiszolgálni az igényeket. Ennek megfelelően a bevétele is egyre gyarapszik. Erről csak annyit árult el, hogy tavaly már hatjegyű volt az éves bevétel összege. Dollárról lévén szó ez igen tetemes összeg (ha „csak” 100.000 dollárral számolunk, az jelenleg körülbelül 36 millió forint.)

A kutyasétáltatás jó bevételi forrás lehet

A koronavírus-járvány nagyot lendített az üzleten

A lap információi szerint Manhattanben egy kezdő kutyasétáltató átlagosan 14 dollárt, azaz körülbelül 5.000 forintot kér el egy félórás sétáért, míg egy profi ennek akár háromszorosát. Így a fenti karrierút nem pusztán álom: kellő tapasztalattal elérhető a busás bevétel, amit Bethany Lane is megkeres (vagy akár többet is.)

Az Amerikai Állatkínzás-ellenes Társaság adatai alapján a covid-járvány idején több mint 23 millió amerikai háztartás gyarapodott kutyával vagy macskával. Ám a pandémia megszűnte egyúttal a munkába való visszatérést is jelentette, amelynek idejére valahogy meg kell oldani a kedvencek ellátását. Emiatt nőtt meg az igény a hivatásos segítők iránt.

Budapesten is jól fizet

A hazai statisztikák azt mutatják, Magyarországon is felszálló ágban van a kutyasétáltatás mint üzlet. A szolgáltatás ára hazánkban is változó, 1500 forinttól 700 forintig is terjedhet egy óra ára. Az olcsóbb díjszabás sokszor azért alakul így, mert a sétáltató egyszerre több ebbel is foglalkozik, így számára megéri az alacsonyabb ár is.

Mire figyelj gazdaként?

Mint tudjuk, ha valami jól fizet, az vonzza az embereket, és sokan vetik bele magukat a feladatba a busás haszon reményében. Ám a kutyasétáltatás kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy hús-vér élőlényekről van szó, akik gazdájuk életében pótolhatatlan szerepet töltenek be. Így a velük való foglalkozás megkívánja a szakértelmet.

A kutyasétáltatás segítség lehet, ha a hosszú séták nem férnek bele az idődbe

Felelős állattartóként előszámú szabály, hogy csak jól leinformálható szolgáltatást vegyél igénybe. Fontos a végzettség, a referenciák, és nem utolsó sorban a személyes benyomás. Ezek ellenőrzéséhez mindenképp szükség van egy személyes találkozóra, ahol minden részletet meg tudtok beszélni a leendő kutyasétáltatóval. Vannak különféle weboldalak, valamint a közösségi média felületein alakult csoportok, ahol szintén sokat megtudhatsz egy-egy szakemberről mások tapasztalatai által.

Az is lényeges, hogy a te kutyád miként viszonyul az illetőhöz. Ha ugyanis valamilyen okból „nincs meg a kémia”, akkor sajnos nem a megfelelő embert találtad meg a feladatra.

Fontos, hogy a kutya is elfogadja a sétáltatót

Ha pedig sikerült megbízható kutyasétáltatóra lelned, egyeztess vele minden lényeges tudnivalód négylábúddal kapcsolatban. Add meg neki a legfontosabb elérhetőségeket (köztük az állatorvosotokét is!) Beszéljetek az esetleges ételallergiákról, rossz szokásokról, fóbiákról, tiltott dolgokról, a többi állathoz, illetve az emberekhez való viszonyulásáról.

Nézzük a másik oldalt

Ha a másik oldalt képviseled, és kedvet kaptál belevágni a kutyasétáltatásba, azt javasoljuk, légy szigorú magadhoz, és mérlegeld, valóban alkalmas vagy-e egy ilyen komoly, felelősségteljes feladatra. Ezzel nem minősíteni szeretnénk, csak felhívni a figyelmet arra, hogy állatokkal dolgozni komoly vállalás, ami kellő szakértelmet, tudást és elhivatottságot kíván. Nem való mindenkinek, de ezzel nincs is semmi probléma! A lényeg, hogy ezt az egyén felismerje, és inkább más, testhezállóbb területen próbálja ki magát.

covid gazda és kutya home office koronavírus koronavríus-járvány kutya és ember kutya és emberek kutyanapközi kutyapanzió kutyasétáltatás kutyasétáltatás árak kutyaszitter napközi panzió panzióba adott kutya séta sétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink