hirdetés

Ez a környezetvédő border collie minden ember példaképe lehet

Szénási Szimonetta

2023. június 5 - Képek: Getty Images Hungary

Egyszerre lenyűgöző és örvendetes látni, miként tisztítja meg kedvenc parkját az eldobált szeméttől.

hirdetés

A border collie-k közismerten nagyon okos kutyák, Trinny pedig csak ráerősít erre a megállapításra. Fajtája gyöngyszemeként ugyanis közmunkát vállal – összegyűjti a parkban elszórt szemetet, majd a kukába dobja. Hogy s miért lehetséges ez? Ismerd meg a történetet!

Az ötéves kutya gazdájával, Alanna Jackson Clydebankben él. Mint a hölgy elmesélte, nap mint nap megfordultak az egyik helyi parkban. Egy idő után azonban már nem bírta elnézni a kedvenc sétahelyszínüket borító rengeteg szemetet. Ekkor elhatározta, hogy valamit tesz a környezetért. Ebben a tervben pedig komoly szerepet szánt kedvencének.

„Egy kis kiképzés kellett”

Mint a gazda fogalmazott, csak egy kis kiképzés kellett, és Trinny már értette is, mi a feladata: felszedni az eldobott hulladékot, majd a szemétgyűjtőhöz vinni. Olyan szempontból sem volt nehéz megtanítani neki a dolgot, mivel a kutya gyakran magától szedte össze az eldobált műanyag palackokat.

Amikor nincs nálunk játék, néha ahelyett egy üveget vesz fel, majd próbál arra ösztönözni, hogy dobjam el neki – mutatott rá Jackson, hozzátéve, hogy innen már csak egy lépés volt megtanítani neki, hogy a felszedett holmikat beledobja a kukába.

Egy csapásra híres lett

Miután a büszke gazdi videóra vette, ahogy kedvence rendet tesz a parkban, majd a felvételt megosztotta a közösségi médiában, a border collie egy csapásra híres lett.

Ezzel azonban nem a dicsekvés volt a célja, hanem az, hogy felhívja a lakosok – és tágabb körben mindenkit – arra, hogy mennyi szeméttel terhelik meg a környezetet. Korábban – a koronavírus idején – volt már példa közösségi szemétszedésre, ám a nő úgy látja, a kezdeményezés nem érte el a célját, tekintve, hogy még mindig sokan szemetelnek.

Emiatt úgy érezte, fontos ismételten felhívni az emberek figyelmét erre a súlyos problémára, ami nemcsak esztétikai, de higiéniai szempontból is gondot okoz. Elsősorban a gyerekekben bízik, akik hamar eltanulják a jó példát, ám reméli, hogy az idősebb korosztály is magáénak érzi a felhívást. Ráadásul a kicsik a kutyusért is rajonganak.

Szakképesítést is szerzett

A rendszerető border collie időközben a Do More With Your Dog („Tegyél többet a kutyáddal”) nevű globális kutyakiképző szervezet tanúsítványát is megszerezte, ahol számos trükk elvégzéséért szakértői szintre minősítették.

Gazdája úgy véli, hogy megfelelő képzéssel és útmutatásokkal sokan megtaníthatja háziállatukat környezetbarát szokásokra.

Rávehetjük őket, hogy takarítsák ki a saját játékdobozukat, vagy tegyék el otthon a játékaikat. Ki tudja, lehet, hogy lesz saját kakiszedő kutyafalkánk is!

– fogalmazott, rámutatva arra is, hogy mindez leginkább szórakozás az ebek számára. Úgy gondoljuk, érdemes egy próbát tenni.

border collie gazda és kutya kutya és ember kutya és ember kapcsolata okos kutya okos kutya nevelése séta sétáltatás zseni kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink