hirdetés

6 jel, hogy a kutyád nem mozog eleget: mindkettőtök érdekében változtass!

Buzgó Csilla

2021. november 3

Alapszabály, hogy ha valaki előre látja, hogy nem lesz elég ideje megfelelően lemozgatni a kutyáját, inkább ne is gondolkodjon az örökbefogadáson vagy a vásárláson. Hogy miért, azt rögvest el is áruljuk.

hirdetés

Számos tényezőt figyelembe kell venned, amikor elkészíted kedvenced „edzéstervét”. Minden kutya mozgásszükséglete más. Például egy fejlődésben lévő kölyök állandóan szaladgálna és játszana, míg egy idős, kevésbé aktív négylábú tökéletesen megelégedhet napi egyórányi, többfelé elosztott sétával.

Ebben a kérdésben érdemes az állatorvos vagy más szakértő tanácsát kikérned, vagy konkrétan a te kutyád típusára fókuszáló oktatóvideókat, cikkeket böngészned az optimális végeredmény érdekében.

Ha úgy érzed, hogy kicsit elúsztatok ezt a kérdéskört illetően, azaz gyanítod, hogy a kutyád azért vesz fel fura szokásokat, mert valami nem stimmel az életmódjával, olvasd át ezeket a tüneteket, hátha megleled a megoldást! (Fontos! Nem feltétlenül kell mindnek illenie a kutyádra, érdemes egyenként is értelmezni őket.)

„Fogalmam sincs, hogy kerültek ezek ide!"

A kutya rombol, szétszedi otthon a berendezést

Nem azért borít fel és rág szét mindent, mert téged akar bosszantani, egyszerűen nem tud mit kezdeni a felgyülemlett energiáival és a frusztrációjával. Gondolj bele, borzasztó érzés lehet számára egész nap unatkozni, közben azon kattogni, hogy legszívesebben lendületből lefutna vagy 5-6 kilométert, közben pedig labdázna is.

Az ilyen érzelmek sokszor dühöt vagy agressziót váltanak ki. A kutya ezáltal kezelhetetlenné válhat, ami nem csak neki lesz rossz, hanem a környezetének is.

Felszed pár kilót

Vagy sokat. Szívszorító elhízott kutyát látni, mivel ez egyértelmű jele az emberi hanyagságnak és következetlenségnek. Számos gazdi figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy a kutya kunyerálása nem jelent egyet a valós éhséggel, illetve nem szükséges napi háromszor ipari mennyiségű eledelt beletömnie, pláne, ha az állat alig mozog aktívan.

Egy fejlődésben lévő kölyök három-négy alkalommal kapjon testsúlyának megfelelő mennyiségű minőségi ételt, egy közepesen aktív felnőttnek már tökéletesen elég a napi két etetés. Nyilván nem csak erre, hanem a lemozgatásra is figyelni kell, a fogyókúrát pedig állatorvos támogatásával kezdjétek el!

Depressziós lesz

Sokat heverészik egy helyben, nem izgatott, amikor sétálni mentek, kedvetlen, és mintha már neked sem örülne annyira, mint normál állapotában. Ez a tünet mindenképp orvosi segítséget igényel, hiszen nem tudhatod, milyen más betegség állhat a háttérben, jobb kivizsgáltatni kutyusodat.

Hiperaktívvá válik

A depressziós tünetek ellenkezői is előfordulhatnak kilométerhiány esetén: a séta leghalványabb gyanújára is pörögni kezd a kutyus, a felcsatolt pórázt türelmetlenül rághatja, kint természetesen húzza a kezedet, alig lehet bírni vele. Egyértelmű, hogy ez a kutya több edzésért, illetve mentális stimulációért kiált.

A kondija hagy némi kívánnivalót maga után

Még egy közepes tempójú sétától is kifárad, rohangálás után pedig felállni sem hajlandó, és neked kell hazacipelned? Ezek sajnos az aluledzettség jelei, melyen hosszú távon kardiovaszkuláris és mozgásszervi problémákhoz vezetnek. Az állandó izomláz, merevség növeli a sérülés esélyét, tehát minél előbb orvosolt kutyád felborult edzéstervét, ha nem akarod, hogy súlyos egészségügyi kimenetele legyen a punnyadásnak.

Ha már kész a baj, tűzoltásként lazító, regeneráló masszázzsal segíthetsz kedvenceden.

Amelyik kutya ugat…

… az nem harap (nem tudjuk, ezt ki találta ki, de valószínűleg nem találkozott még igazán felbőszült kutyával), illetve mozgás- és figyelemhiányos. Lehet, hogy te is megfigyelted már, hogy kutyusod gyakran ugatja „a semmit”. Ez egy tudatalatti figyelemfelhívó gesztus lehet a gazdi felé: „Hé, itt vagyok, hangoskodom, figyelj már ide rám, légy szíves! Unatkozom!”.

Az ugatás mellett a nyüszítés, egyéb vinnyogó, furcsának tűnő hangok is gyakorta elhagyhatják kutyusod torkát, ha nincs eléggé stimulálva.

Mit tegyek, ha nincs időm növelni a sétaadagot?

Keress egy megbízható kutyasétáltatót, akinek nem muszáj profi szolgáltatónak lennie, egy kutyabarát ismerősöd is lehet a kiválasztott. Ha ez sem opció, a súlyhám vagy súlynyakörv használata ajánlott a séták során, hiszen így rövidebb idő alatt többet dolgoznak a kedvenced izmai. Ez a speciális hám tetszőlegesen bővíthető különböző méretű súlyokkal, hogy optimális terhelést biztosítson a négylábúnak.

(Képek: Getty Images Hungary)

elhízás kutya lemozgatása mozgáshiány póráz séta sétáltatás viselekdés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!