hirdetés

11 dolog, amivel megrövidíted kutyád életét

Szénási Szimonetta

2024. március 28 - Képek: Az Én Kutyám

Minden gazda azt szeretné, ha kedvence minél tovább vele maradna. Ám vannak olyan rossz szokások, illetve figyelmetlenségek, amik jelentősen megrövidítik az állat életét.

hirdetés

Az alábbiak közül néhány valódi hanyagság, de megesik, hogy valaki akaratlanul, sőt, jó szándékkal megrövidíti a kutya életét. Igen, sajnos van, hogy a gazdi úgy fejezi ki a szeretetét, hogy azzal árt az állatnak. Vegyük sorra, milyen hibákat követhetsz el, és miként orvosolhatod azokat!

Felelős gazdaként rengeteget tehetsz azért, hogy kedvenced sokáig melletted legyen /Fotók: Az Én Kutyám

1.) Elhízás

Az egyik legtipikusabb hiba, ha valaki hagyja, hogy kedvence felesleges kilókat cipeljen magán. A túlsúly ugyanis jelentősen megrövidítheti a kutya életét, mivel számos egészségügyi probléma melegágya. A cukorbetegség, a magas vérnyomás, az ízületi problémák és a szívbetegségek is gyakoribbak az elhízott ebeknél, hogy csak a legsúlyosabbakat említsük.

Az állatok elhízásával foglalkozó Association for Pet Obesity Prevention nevű szervezet szerint tavaly az általuk vizsgált kutyák 53 százaléka volt túlsúlyos. Ami viszont még ennél is aggasztóbb, hogy ezen jószágok gazdáinak 95 százaléka úgy gondolta, kedvence teljesen normál testsúlyú. Tehát tudatában sem voltak annak, hogy valami gond van az állattal.

Számos alkalommal kérdeztünk különféle szakembereket a túlsúly indikálta problémákról. Podcastünkben Perlaki Fanni kutyadietetikus beszélt arról, hazánkban is mekkora problémát jelent a házi kedvencek nem megfelelő táplálása.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ezt erősíti meg dr. Shari Beown állatorvos, aki a PetMD állategészségügyi oldalnak egy szemléletes példát is hozott. Eszerint ha a kedvencednek pusztán 8 dekagramm cheddar sajtot adsz, az a kalóriát és az arányokat tekintve olyan, mintha te megennél 1,5 hamburgert vagy 3 szelet csokoládét. És nem csak az emberi táplálék jelenthet gondot! A túl sok kutyatáp vagy a túlzásba vitt jutalomfalat szintén súlytöbblethez vezet. Ami azon túl, hogy rövidebb élettartamot eredményez, az addigi életminőséget is jelentősen rontja.

Amit gazdiként tehetsz, hogy tartod magad az állatorvosotok segítségével összeállított etetési rutinhoz. Ennek figyelembe kell vennie a kutya fajtáját, életkorát, egészségi állapotát, valamint életmódját is.

Ha pedig kedvenced már túlsúllyal küzd, úgy szintén a doktor segítségével reformáljátok meg a menüjét. Emellett – szintén kontrollált módon – kezd el fokozatosan emelni a napi mozgásmennyiségét. Ám nem szabad túlzásba esned, mert a túl szigorú diéta, ahogy a túlzott fizikai terhelés is ártalmas!

Finomságok helyett a figyelmeddel kényeztesd a kutyád!

2.) Elhanyagolt szájhigiénia

Ahogy arra dr. Balatonyi Lilla is rámutatott, a kutyák csaknem mindegyikét érinti élete során az úgynevezett periodontális megbetegedés. A felmérések szerint a kutyák 2/3-ánál előbb-utóbb jelentkeznek a fogínypanaszok, míg más álláspont szerint 3 éves kor felett a kutyák mintegy 80%-a küzd a kellemetlenségekkel.

A probléma röviden összefoglalva: a kutya szájában élő baktériumok lepedéket (plakkot) képeznek, amely megül a fogíny vonalánál. Ha ezt nem távolítod el, az mineralizálódik, és így már fogkőről beszélünk. Ez gyulladáshoz, idővel pedig a fogak megbetegedéséhez, majd elvesztéséhez vezet. Sőt, a csontot is elérheti.

Emiatt a legfontosabb, hogy rendszeresen mosd meg kedvenced fogát, és az állatorvosi rutinvizsgálatok alkalmával az orvos is ellenőrizze a száj belsejét. A már kialakult fogkövet pedig kizárólag állatorvos távolíthatja el, hiszen a házi praktikák csak sérüléshez vezetnek!

Ha szeretnél teljeskörű tájékoztatást kapni a helyes fogápolás mikéntjéről, ezt a cikkünket is olvasd el!

A rendszeres fogápolással súlyos betegségek előzhetők meg

3.) Elmaradt ellenőrző vizsgálatok

A már említett rutin állatorvosi viziteknek hála idejekorán felismerhetők olyan súlyos betegségek, amelyek kezdeti stádiumban eredményesebben kezelhetők. Ha ezek a látogatások kimaradnak, megnő a kockázata annak, hogy valamely elváltozásra vagy betegségre túl későn derül fény. Emiatt évente minimum egyszer lássa állatorvos kedvencedet, krónikus betegséggel élő, illetve idősebb állatok esetében pedig legalább félévente látogassatok el a rendelőbe.

4.) Túl kevés mozgás

Kedvenced egészségéhez elengedhetetlen a fajtájának és életkorának megfelelő testmozgás. Az nem érv, hogy tegnap sokat játszott, így ma inkább pihenjetek! Ahogy a te plusz munkád vagy a felhalmozódott házimunka sem lehet magyarázat – a sétákra (és nem „pisiszünetekre”!) időt kell teremtened.

A séta és a játék a mozgás mellett mentális stimulációt is jelent a kutyának, ami nélkül szintén nem beszélhetünk kiegyensúlyozott életről.

5.) Passzív dohányzás

Ezt a pontot nem is ragoznánk túl, hiszen mindenki tudja, a dohányzás valamennyi formája, beleértve az elektromos cigarettákat is, mennyire károsak mind a dohányos, mind a környezetében élők egészségére.

Ahogy az emberek, úgy az állatok esetében is jelentősen megnöveli számos betegség, köztük a daganatos elváltozások és a légúti panaszok kockázatát. Soha ne dohányozz a lakásban, és a kutyasétáltatást se tekintsd cigarettaszünetnek!

6.) A paraziták elleni védekezés elhanyagolása

Rengeteg cikkünk született a bolha, a kullancs, a bélparaziták, valamint a bőr- és szívférgesség elleni védekezés fontosságáról. Valamennyi élősködő potenciálisan halálos kedvencedre, hiszen olyan állapotot idéznek elő, vagy olyan betegségeket hordoznak, amelyek megölhetik az állatot. Ezután a mondat után nem gondoljuk, hogy további érvek kellenek ahhoz, hogy rendszeresen gondoskodj kedvenced védelméről, valamint elvégeztesd rajta a szükséges szűrővizsgálatokat.

Tavasztól még intenzívebben támadnak az élősködők

7.) Túlhajtás

Ahogy a túl kevés testmozgás, úgy a túlzott terhelés is megrövidítheti a kutya életét. Bizonyos fajták különösen érzékenyek a túlzásba vitt aktivitásra. Az úgynevezett rövid orrú (szakszóval brachycephal) fajták, mint a bulldogok, anatómiájuk miatt még enyhébb időben is jelentősen gyorsabban túlhevülnek, mint más kutyák.

Mindig kedvenced fajtájának megfelelő életmódot folytassatok. Ebben a mi fajtaleírásaink (itt érhetők el) és az állatorvos vagy a tenyésztő tájékoztatása is útmutató lehet.

A rövid vagy nyomott orrú kutyák kevésbé terhelhetők, és könnyebben túlhevülnek

8.) Maradékkal eteted a kutyát

Amellett, hogy a már részletezett elhízást kockáztatod, az emberi ételek jelentős része egyáltalán nem való a kutyának. Több közülük mérgező (a csokoládé, a hagymafélék, a nyírfacukor, a szőlő stb.), más fogások pedig túl zsírosak vagy fűszeresek, amely gyomor- és bélrendszeri problémákhoz vagy hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet.

9.) Hagyod csatangolni

Főleg kertes háznál fordul elő, hogy a gazda nem fordít kellő figyelmet az eb portán belüli tartására; az állat így néha kiszökik, tesz egy kört a környéken, barátkozik, kalandozik – ahogy sokan magyarázzák a jelenséget.

Pedig ezzel a különféle baleseteket, köztük a gázolást, az eltűnést vagy a kutya befogását kockáztatja az állattartó, amellett, hogy szabálysértést követ el.

De ugyanígy veszélyes, ha lecsatolod a pórázt kedvencedről, vagy séta közben túl lazára engeded azt. (A sokat vitatott flexi.) A kutyasétáltatásra tekints közös programként, és ekképp figyelj oda kedvencedre.

Séta közben is ügyelj kedvenced biztonságára

10.) Nincs ivartalanítva kedvenced

Az ivartalanítás bizonyítottan csökkenti számos rákos elváltozás (emlő-, here-, prosztatadaganat stb.) kockázatát, ezzel meghosszabbítva a kutya életét.

Emellett az állat az ivarzás idejét is nyugodtabban fogja átvészelni. Sok jószág esik áldozatul a tüzelés ideje alatti szökésnek, kóborlásnak.

11.) Nem szocializálod a kutyát

A szocializáció elmaradása nemcsak viselkedési problémákhoz vezet, de nélküle az eb nem képes olyan minőségű életet élni, mint a világ dolgait ismerő, megfelelően nevelt fajtársai. Ez pedig lelki és mentális gondokhoz, vagy akár fizikai panaszokhoz is vezethet. (Gondolj csak a félelmi agresszió miatt bekövetkező sérülésekre, vagy a folytonos szorongás okozta testi tünetekre.)

Bár a szocializációnak létezik időkapuja, ami után már nehéz belenyúlni a kutya fejlődésébe, az koránt sem lehetetlen! Kérd szakember segítségét például egy tapasztalt tréner személyében. Elképesztő változás érhető el kitartó, következetes neveléssel!

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük, mi az az 5 legnagyobb nevelési hiba, amelyek miatt veszélyessé válhat egy kutya. Szerencsére ezeken is lehet dolgozni!

állatorvosi rutinellenőrzés baleset daganatos betegség elhízás gázolás rák séta sétáltatás szájhigiénia szocializáció túlsúly

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink