hirdetés

5 nevelési hiba, amitől veszélyessé válhat a kutya

Gerhát Petra

2024. január 24 - Képek forrása: Getty Images Hungary

A modern etológiai és pszichológiai kutatásoknak köszönhetően azt minden bizonnyal leszögezhetjük, hogy eredendően nincsen olyan, hogy egy kutya veszélyes, az okok a szocializációban vagy annak hiányában rejlenek.

hirdetés

Bármit megtennének annak érdekében, hogy gazdájuk kedvére tegyenek. A kutyák vérbeli társállatok, akik motivációval szinte bármire megtaníthatóak. 

A kutya agressziója nem fajtafüggő

Szocializáció és gondoskodás: ennél semmi sem fontosabb

A Totaldog foglalta össze nemrégiben, mi lehet az oka annak, ha egy kutya veszélyessé válik, mi pedig az okoknak is utánajártunk. 

Bár sokan hiszik a tiltott kutyafajtákról, hogy vérengző fenevadak, és számtalan ember még a leginkább jámbor bundásoktól is tart, valójában nem a kutya fajtája az oka annak, hogyha magára vagy környezetére veszélyessé válik. Most megmutatjuk, mik azok a tényezők, legyen szó akár a mindennapi, alapvető gondozásról, akár a nevelésről, amik problémás kutyát eredményezhetnek. 

Ha kíváncsi vagy, mit gondolnak erről a témáról a szakértők, és miként lehet utólag korrigálni, ha hibát vétettünk kedvencünk nevelése során, ide kattintva megtudhatod, mit tanácsol a habilitációs tréner.

A sorrend ezúttal fordított lesz, a cikk végén látod majd azt, ami a legnagyobb veszélyeket hordozza magában.

A túl sok étel túl kevés mozgással párosítva nem ideális

Nem megfelelő mennyiségű táplálék, kevés mozgás

A kutyák, bármennyire is ragaszkodnak gazdájukhoz, alapvető szükségleteik kielégítése nélkül veszélyessé is válhatnak. Legyen szó akár arról, hogy túl kevés számára az étel, vagy éppen nem megfelelő időben kapja meg, bizony mindkettő hatással lehet a viselkedésére. Még az is problémát okozhat, ha a táplálék mennyisége nincs arányban energiaszintjével. Egy kellően le nem fárasztott kutyában tombol az energia, s kellő mozgástér, feladatok és szabad tevékenység nélkül bizony rombolásra fordítja majd a felesleget. Elég csak arra gondolni, mit érzünk mi, amikor hosszabb ideig egy helyben kell ülnünk, vagy képzeljük el azokat a gyerekeket, akik egész nap nem mehetnek ki a szabadba

Agresszívvá teheti a kutyákat, hogyha nem tanulnak meg más állatokkal együtt élni

Rossz szocializáció

A kutyák társas lények, őseik egykor falkában éltek, s a mai napig igénylik a fajtársaikkal való kapcsolatot. Sok kutya egész életét magányosan éli le a családi házak kertjében, vannak, akik – ha el is viszik őket sétálni – sosem találkoznak más kutyákkal. Ha kölyökkorában rosszul sült el egy-egy futtatós program, a gazdik egy része hajlamos elkerülni a későbbiekben is a kutyás közösségi helyeket.  Ha a gazdi félelemből, netán lustaságból soha nem viszi más állatok közé kutyáját, az az eb viselkedésében is tükröződhet. 

Az nem baj, ha a kutya ugatással védi otthonát, ha viszont támad, közbe kell avatkozni

Erős territoriális ösztön

A kutyák természetes ösztöne a territorialitás – azaz saját környezetük védelme. Ha a kert vagy az ajtó felé közeledő léptekre ugatással reagál, az teljesen normális, az azonban, amikor nem enged be hozzánk valakit, netán minket, bizony veszélyes is lehet. Ha a vendégekre morog, szaggatja a kerítést, megnyugtathatatlan a vendégek érkezése után, vagy a járókelők, a postás távozását követően, komoly nevelési problémát jelez. Mindezt okozhatja az ingerszegény környezet, a mozgás hiánya, de akár a túlbabusgatás is. Ez esetben elkerülhetetlen a szakértő segítség igénybe vétele, hogy megelőzzük a veszélyes helyzeteket. 

Kiabálás

Akár a kisgyerekek, a kutyák is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szeretett személy figyelmét felkeltsék. Ha nem kapja meg kedvencünk a számára megfelelő mennyiség gondoskodást és odafordulást, az bizony furcsa cselekedetekre sarkallhatja, s mi nem biztos, hogy örülni fogunk a végeredménynek.

Természetesen feltételezzük, hogy az emberek jelentős része, ha állatot fogad otthonába, igyekszik megismerni szokásait, szeretetnyelvét, hiszen a cél általában az, hogy együtt, boldogan és elégedetten éljünk.

Mindig akadnak azonban olyan gazdák, akik akár időhiány miatt, akár nemtörődömségből spórolnak a kutyájukra fordított időn, s az ő kutyáik bizony akár veszélyessé is válhatnak. Ha ugyanis a bundással töltött idő csak a nevelésre koncentrálódik, a kutyus nagyon okosan rátanul arra, hogy olyan dolgokkal hívhatja fel gazdája figyelmét magára, ami retorziót  – kiabálást – von maga után. Egy rosszalkodó kutyusra rákiabáló, de az élet többi részében nem jelenlévő gazda kutyája bizony rosszalkodni fog, mert számára a kiabálás jelzi majd a hőn áhított figyelmet – jelentse ez a papucs megrágását, lakásba vizelést, indokolatlan jelölgetést vagy akár harapást, meg fogja tenni célja érdekében.

Vannak, akik hajlamosabbak elkényeztetni a kutyájukat

Elkényeztetés

Természetszerű, hogy velünk együtt élő négylábú kedvenceinket szeretjük, azonban ez nem jelenti azt, hogy bármit meg kell nekik engednünk. Az egyértelmű határszabás nemhogy nem árt, de kifejezetten hasznos, ha nem szeretnénk, hogy másokra veszélyessé váljon a kutyánk. A lista első helyén ugyanis az elkényeztetett ebek állnak a legveszélyesebb kutyák között. Ha kölyökkorban mindig engedjük, hogy felugráljon, hagyjuk, hogy arcunkat nyalogassa, ha mindig az ő szükségleteit helyezzük a magunké elé, akkor bizony nem tanulja meg a kölcsönösséget, nem ismeri meg a környezetében tartózkodó emberek határait, és nem is tudja majd figyelembe venni azokat. A kutyáknak is meg kell tanulniuk ugyanis emberül, hogy alkalmazkodhassanak hozzánk. Ha pedig netán egy olyan emberrel kerül kapcsolatba az agyonbabusgatott kutyus, aki erre nincsen felkészülve, könnyen baleset lehet a találkozás vége.

Ha kíváncsi vagy, milyen hátulütőkkel járhat a gyakorlatban a kutyák elkényeztetése, szeretettel ajánljuk ezt a cikkünket. 

elkényeztetés elkényeztetett kutya házörző kutyafuttató mozgáshiány rosszul táplált kutya szocializáció szocializáció hiánya veszélyes kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink