hirdetés

Téli diéta kutyáknak: ezért kell megváltoztatnod kedvenced étkezését a hidegebb hónapokban

Szénási Szimonetta

2022. december 2 - Képek: Getty Images Hungary

Az évszakváltás több változást is hoz kedvenced életébe, többek között az étkezés terén is. Bár sokan nem tudják, télen érdemes megváltoztatni a kutyák napi menüjét.

hirdetés

A tél számos szépséget ígér, ám sokak számára egyenlő a hideggel és a végtelen estékkel. Amellett, hogy a megrövidült nappalok és a sötétség kedvenced hangulatának sem tesznek jót, a súlyát is gyarapíthatják.

A téli többlet

A kutyák télen gyakran több plusz kilóval is gyarapodnak. Ennek magyarázata az, hogy a hideg hónapok nem kedveznek a hosszú sétáknak. Egyrészt a csapadékos időjárás sokak kedvét elveszi attól, hogy levigyék jószágukat egy hosszabb körre – ilyenkor többször fordul elő, hogy csak a ház elé szaladnak le az ebbel „egy gyors pisire”, jobb esetben pedig a ház körül tesznek egy kört a mozgásra éhes jószággal.

Ugyanígy a megrövidült nappalok is kedvét szegik a gazdáknak, ráadásul többen nem is érzik biztonságosnak az esti barangolást. Pedig évszaktól függetlenül a kutyáknak szükségük van a mozgásra mind fizikailag, mind lelkileg. Hiszen nemcsak a testi problémák, mint az említett túlsúly, de a mentális és lelki betegségek is sok esetben visszavezethetők a mozgásszegény életmódra.

Mit tehetsz?

Pofonegyszerű: vidd sétálni többször a kutyádat – mondhatnánk, de ennél azért hathatósabb segítséget szeretnénk nyújtani. Ha az időjárás viszontagságai tartanak vissza a csatangolástól, akkor érdemes körülnézned a kutyafelszerelések között. Számos esővédő kiegészítő kapható, ami segít megóvni kedvencedet, egyúttal neked is kevesebb gondod lesz a blöki rendbetételével.

Amennyiben nem szeretsz sötétben kószálni, úgy a fényvisszaverő vagy foszforeszkálós holmik jelenthetnek megoldást, amiknek hála este is jól látható lesz szőrös barátod. Emellett nyugodtabb lesz az utatok, ha jól megvilágított és forgalmasabb helyre mentek sétálni.

Ha felszaladtak a kilók

Bármennyire is igyekszel, szinte biztos, hogy a tél folyamán lesznek kevésbé aktív időszakok – az ünnepi készülődés, a karácsony és a szilveszter közti idő, vagy épp az újév eleje –, amikor bizony felszaladhat pár kiló kutyusodra. Nem kell kétségbe esni, helyette egyeztess az állatorvosotokkal, és fogd diétára a kigömbölyödött jószágot.

Szerencsére sokféle diétás táp érhető el a piacon, és az orvos is biztosan hasznos tanácsokkal fog ellátni kutyád etetését illetően. Ha ezeket betartod, hamar megoldódik a probléma. Lehet, hogy mindössze annyit fog mondani, hogy csökkentsd az étkezések adagját. Sok esetben ennyi elég is.

Benti hancúrozás

A súly kordában tartásában segíthet, ha több játékidőt iktattok be a napba. Bent olyankor is lehet mókázni, amikor az időjárás mostoha. Ennek kedvenced – a súlyától függetlenül – garantáltan örülni fog!

diéta diétás kutyatáp etetés étkezés kutya sétáltatása séta sétáltatás tél túlsúly túlsúlyos kutya túlsúlyos kutya diéta túlsúlyos kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink