hirdetés

Mi lesz a túlsúlyos kutyák sorsa?

Gerhát Petra

2024. február 8 - Képek forrása: Az én kutyám

Ugyan azzal kapcsolatban nincsenek még átfogó felmérések, hogy hazánk kutyaállományának mekkora része túlsúlyos, azonban tőlünk nyugatabbra akár az állatok felét is érintheti az elhízás. Milyen egészségügyi következményekkel járhat mindez, és mit tehetünk annak érdekében, hogy az egészséges súlyhatárt ismét elérjük? A DOGZ Podcast 5. évadának első adásában erre kerestük a választ szakértő vendégek segítségével. 

hirdetés

Magyarországon nemcsak az emberek, de a háziállatok körében is népbetegség az elhízás. Bár konkrét felmérés még nem készült azzal kapcsolatban, pontosan hány magyar kutya cipel felesleges kilókat,  azt tudjuk, hogy világviszonylatban akár 30-65 százalék is lehet ez a szám és egyre nő a rosszul etetett, keveset mozgatott, túlsúlyos ebek száma. Hogy miért viselünk szemellenzőt gazdiként ezzel kapcsolatban, mitől alakulhat ki túlsúly a kutyáknál, illetve milyen lehetőségek vannak arra, hogy normalizáljuk a kutya súlyát: ezzel a témával foglalkozunk a DOGZ Podcast legújabb évadának nyitó epizódjában.

Nézz bele itt:

Vagy hallgass bele itt:

Adásainkat meghallgathatod az Apple podcast és a Google podcast felületein is.

A DOGZ podcast 5. évadának első adásában Gerhát Petra, lapunk újságírója és vendégei:

dr. Kajó Cecília, állatvédelemmel foglalkozó jogász, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély Szolgálat képviselője

Perlaki Fanni, kutya dietetikus, a BARFSHOP tulajdonosa

Siklósi Zsófi, a Dog Grund alapítója, hidroterapeuta, tréner, a Homecare.vet operatív vezetője

a túlsúlyos kutyák egészségéről, a túletetés vagy éppen nem megfelelő minőségű táplálás állatvédelmi szempontjairól, a lehetséges terápiákról beszélgetnek.

Egyre több a túlsúlyos kutya

A plusz kilók nem csak az emberek életét veszélyeztetik, négylábú társaink számára éppen olyan egészségtelen, akár csontjaikat, akár keringésüket, akár emésztőrendszerüket vesszük szemügyre. Túlsúlyosnak lenni kutyaként nem csak rövidebb, de sokszor fájdalmasabb élettel is jár. Sokan mégis cukinak gondolják, ha társuk jobban hasonlít egy gombócra, mint egy ragadozóra, s a gazdik nagy része hajlamos a kevésbé esztétikus kinézetet az erős csontozatra, dúsabb bundára fogni ahelyett, hogy szembenézzen a ténnyel: kutyája elhízott.

A túlsúly mindennapos problémákat okoz, a kutya nem képes izmait megfelelően használni, emésztése sem funkcionál majd már megfelelően és egy idő után az alapvető tápanyagokat sem képes feldolgozni. A DOGZ Podcast legújabb részében szakértőkkel jártuk a témát körbe. Ha meghallgatod az adást, biztosan választ kapsz arra, miként érdemes a kutyust méretének, fajtájának, szükségleteinek megfelelően táplálni, legyen szó akár nyers etetésről, akár a tápválasztásról. Beszélünk az allergiás kedvenceknek megfelelő étrendről, illetve a táplálás következtében megjelenő, egyre gyakoribb daganatos betegségekről is. Dietetikus szakértőnk betekintést nyújt abba is, miként érdemes kialakítani a megfelelő rendszert az étkezésben.

Egy elhízott felnőtt kutyát nehezebb lefogyasztani, mert már hozzá lett szoktatva a nassoláshoz.

Fogyókúra kutyáknak?

Miért nem tűnik fel időben a gazdiknak, hogy kutyájuk egészségét veszélyezteti túlsúlyuk, s mi a teendő akkor, hogyha tarthatatlanná válik a helyzet? Hogyan készüljünk fel mi, gazdik arra, hogy komoly életmódbeli változásra van szüksége kedvencünknek? Hogyan tudjuk kíméletesen és fokozatosan, a szervezetét a lehető legkevésbé megterhelve lefogyasztani háziállatunkat? Nem csak tippeket hallgathatsz meg hidroterapeuta szakértőnk tolmácsolásában, de az is kiderül, mi mindenre jó a vizes közeg az egyéb, a túlsúllyal együtt járó másodlagos problémák esetén.

A túletetés, akár csak az éheztetés, bizony komoly állatvédelmi kérdéseket is felvet, hiszen az ember etet, a gazdi a felelős kutyája egészségügyi állapotáért. Mi ma a bíróságok gyakorlata ebben a kérdésben? Elítélhetnek ma Magyarországon állatkínzásért, ha kövér a kutyád és nem foglalkozol vele? Hallgass be e a podcastba, és megtudod.

Előző adásainkat itt is meghallgathatod!

Kövess minket, hogy ne maradj le csütörtökönként megjelenő adásainkról, melyekben ismert kutyás szakértőkkel beszélgetünk fontos témákról!

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

állatkínzás állatvédelem BARF diétás kutyatáp dogz podcast hidroterápia idős gazda kutya fizioterápia kutya táplálása mentett kutyák mozgásszegény életmód nyers etetés nyers hús Podcast rákos daganat túlsúlyos kutya túlsúlyos kutya diéta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink