hirdetés

Zseniális műszer van a kutyák orrában – mi erre alkalmazzuk őket

Gerhát Petra

2023. november 2 - Képek: Az Én Kutyám

Évszázadokon keresztül szelektálták a különféle kutyafajtákat a szaglásuk alapján. De milyen testalkat, milyen tulajdonságok segítik őket abban, hogy az egyes, szaglás specifikus szakmák közül mire alkalmasak?

hirdetés

Hogyan dolgozik egy rendőr vagy egy vadászkutya, és kiből lesz jó szarvasgombász? És vajon a megváltozott kutyatartási szokások kiölhetik a faj legfontosabb tulajdonságait? A DOGZ podcast eheti adásában olyan szakmák képviselői beszélnek munkájukról, kutyáikról, akik nem csak az egyes kutyafajták alapvető tulajdonságait, hanem részképességeit is kihasználják. 

Nem csak pásztorkodásra és őrzésre jók a kutyák, igazán változatos feladatokban vehetjük hasznukat

A szimatolás képessége éppen annyira elengedhetetlen tulajdonsága a kutyáknak, mint az ugatás. A DOGZ podcast 3. évadának 6. epizódjában olyan szakembereket ismerhetünk meg, akik munkájukban a jó orrot mindenek felett valónak tekintik. 

A legfrissebb podcastunkban Gerhát Petra és vendégei:

  • Milus Márta szarvasgombász, a Doggydog szarvasgomba kereső kutyakiképzője
  • Hajdu Tamás törzszászlós az ORFK rendőrkutya kiképzője 
  • Ujhelyi Tamás, a Magyar  Agrár-  és Élettudományi Egyetem vadászati tanszékének oktatója, vadász, szagláskutató 

A beszélgetést meghallgathatod itt:

vagy meg is nézheted You Tube csatornánkon:

Mennyire fontos az orr?

A legismertebb munkakutyák között nem csak a gazdálkodást segítő terelő- és őrkutyákat találjuk. Ha a nyomolvasó kutya képét magunk elé képzeljük, a legendás németjuhász, Kántor biztos azonnal felrémlik a szemünk előtt. De tényleg csak a németjuhászokból lesz jó rendőrkutya? Mi a különbség a nyomozó- és a keresőkutyák között? Mekkora állománnyal dolgozik együtt manapság a rendőrség? Honnan kerülnek a kutyák a rendőrökhöz, kiből lesz jó kutyás rendőr? Mennyire kelendőek a kutyás pozíciók a rendvédelmi szerv állományán belül, s vajon mi történik a nyugdíjas kutyusokkal?

A vadászat hazánkban elengedhetetlen a vadállomány kordában tartása, azonban egyes vadászok a hagyományos módszert választják erre, kutyák segítségével hajtják fel a vadakat, a nyomolvasást az ebekre bízva végzik munkájukat. A beszélgetést hallgatva az is kiderül majd, mi alapján különböztetik meg a különféle vadászmódszerekre alkalmas fajtákat. 

Melyik kutya találja meg legügyesebben a szarvasgombát a hazai erdőkben, s miért nem disznókkal, hanem ebekkel keresik őket? Hogyan hagyatkoznak a tudományos élet szereplői  a kutyák szaglására és miként segítik a kutatásaikat? 

Doktor Panni kiválóan megtalálja a szarvasgombát, de az eltűnt személyek nyomát is felderíti, ha kell

Némely szarvasgombása kutya azonban nem csak a finomságokat találja meg könnyedén orrának köszönhetően, hanem sokkal komolyabb feladatokat is képes ellátni. Dr Panni, műsorunk négylábú vendége egykor a Budapesti Speciális Mentők mellett segített az elveszett emberek nyomára bukkanni. Kiképző-gazdája abba is beavat majd bennünket, hogyan lehet motiválni akkor egy kutyát, ha a munkájának eredménye okán a csapat kétlábú résztvevőinek nincs oka az örömre.

Vajon a tenyésztés jelenlegi irányvonala mennyire támogatja a ritkán használt képességek megmaradását? 

A fenti kérdések mellett a manapság egyre elterjedtebb, városban élő kutyák mindennapjai szempontjából is körbejárják, vajon hatással van-e a városi élet a jó szaglásra. Kiderül az is, mely játékosnak tűnő feladatokkal erősíthetjük, motiválhatjuk, dolgozathatjuk meg a kutyáinkat.

A podcastsorozat 3. évadának 6. adásában a munkakutyák különleges világát tárjuk fel nézőink-hallgatóink előtt. 

Előző adásunkat itt is meghallgathatod!

Kövess minket, hogy ne maradj le csütörtökönként megjelenő adásainkról, melyekben ismert kutyás szakértőkkel beszélgetünk fontos témákról!

dogz Kántor mentő kutya munkakutya Podcast rendőrkutya rendőrség speciális mentő szarvasgombása kutya vadászat kutyával vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink