hirdetés

Szükség van egyáltalán kutyafajtákra?

Jakab Viktória

2023. október 19 - Képek: Az Én Kutyám

Amióta a farkasból "egyszer csak " kutya lett, ezek a négylábúak fontos szerepet játszanak az emberek életében. A számtalan hasznos funkció betöltése mellett fokozatosan egyre inkább társakká váltak a mindennapjainkban.

hirdetés

Az egyre inkább városiasodó környezetben a néhány száz évvel ezelőtti állapothoz képest drasztikusan megváltozott a kutyák környezete, élettere. Vajon milyen hatással van ez négylábú társaink egészségére, viselkedésére, életminőségére?

A DOGZ podcast 3. évadának 4. epizódjában Gerhát Petra, Az Én Kutyám újságírója beszélget a fajtatiszta kutyák jövőjéről és a kutyatartási szokások hatásairól

A beszélgetést meghallgathatod itt:

vagy meg is nézheted You Tube csatornánkon:

A városiasodó világban az állatok és az állattartás helyzete és minősége is megváltozott az elmúlt évszázad során. Bár a farkast az ember elsődlegesen funkcionális okok miatt háziasította, az a szeretet, amit cserébe kapott, merőben új helyzetbe helyezte ezeket az állatokat. A gazdák megszerették kutyáikat, s segítőből, alkalmazottból társakká váltak. Azzal azonban, hogy a természetből a városokba kényszerültek, funkcióik is változtak. Az évszázadokon keresztül különféle feladatokra szelektált kutyafajták közötti határok összemosódtak és ma már legtöbbjüket csak azért tartjuk magunk mellett, mert élvezni szeretnénk a társaságukat. Olyan külső hatásokkal szembesülnek, melyek nem csak egészségüket károsíthatják – még akkor is, ha a legnagyobb gondossággal, szeretettel viszonyulunk hozzájuk -, hanem alapvetően befolyásolják általános közérzetüket is

Vendégeinkkel arra keressük a választ, hogy miként változik a kutyák szerepe a társadalmunkban, az emberek életében. Van-e létjogosultsága még a régi funkcióknak, és ha ezek megszűnnek vagy változnak, az vajon egyes fajták eltűnéséhez vezet? Milyen hatással van a városi környezet a kutyák egészségére? Mi alapján választunk kutyát magunk mellé és vajon milyen lesz a jövő kutyája?

 

Ne hagyd ki Tóth Kata Mária előadását, amit „Újdonságok az etológiai kutatásokban” címmel a DOGZ konferencia keretein belül hallgathatunk meg október 28-án.

DOGZ A konferencia a kutyatartók és kutyás szakemberek számára is érdekes előadásokat kínál. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által akkreditált szakmai rendezvényről a DOGZ honlapján találsz bővebb információt.

Jegyek már csak korlátozott számban kaphatóak!

Előző adásunkat itt is meghallgathatod!

Kövess minket, hogy ne maradj le csütörtökönként megjelenő adásainkról, melyekben ismert kutyás szakértőkkel beszélgetünk fontos témákról!

kutya a városban kutya városban kutyafajták kutyatenyésztés Podcast

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink