hirdetés

Hány hivatalosan elismert kutyafajta van a világon? Így számol a két legnagyobb szervezet

Hangai Lilla

2023. január 23 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya bolygónk egyik legsikeresebb és legváltozatosabb faja. A világ szinte minden pontján megtalálhatók; sok ország és terület büszkélkedhet különleges, őshonos fajtákkal. És talán arra is felfigyeltél már, hogy elég csak egy pillanatra elfordítanod a fejed, és máris egy új fajtáról érkeznek a hírek, vagy egy olyan blökiről olvashatsz, amelyet évszázadok óta tenyésztenek és nagy becsben tartanak, te azonban még sosem hallottál róla.

hirdetés

Ráadásul különböző, nagy múltú szervezetek sem azonos mennyiségű fajtát ismernek el. Például jelentős eltérés van az American Kennel Club (AKC) 199 elismert fajtája és a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) által elismert 356 eb között. Hány fajta van akkor? Ki számol jól? Mitől lesz egy fajta hivatalos? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

A kutyanyilvántartások irányító testületei

Az American Kennel Club és a Continental Kennel Club (CKC) amerikai székhelyűek. Az utóbbi csoport nyilvántartásában 187 fajta szerepel, míg az angol The Kennel Club 221 fajtát ismer el.

Ezekben a csoportokban az az érdekes, hogy mindegyik teljesen más protokollt használ a fajta meghatározására; emiatt történik meg az, hogy mindegyikük különböző számú kutyafajtát ismer el. Ez persze kissé megnehezíti annak meghatározását, hogy valójában hány fajta van a világon. Aztán ott vannak még a designer és kísérleti fajták is, amikkel kapcsolatban már ismeritek a véleményünket. Egyes meghatározások szerint mindent összevetve körülbelül 500 kutyafajta élhet a Föld nevű bolygón.

Mi kell egy új kutyafajta létrehozásához?

200 évvel ezelőtt azonban még nem létezett ennyi kutya. A viktoriánus kor hozta meg az áttörést, ahol rendkívül népszerűvé vált a saját fajta létrehozása és tenyésztése. Gazdagabbak és egyszerű emberek is foglalkoztak tenyésztéssel, mindenkit elkapott a hév. A tenyésztés divatos lett, a kutyák pedig elegáns kiegészítőivé váltak minden rétegnek. Ráadásul Viktória királynő maga is nagymértékben szorgalmazta ezt a hozzáállást. Ő is, és a családja is tenyésztettek kedvenc fajtákat; ilyen volt például a skót rövidszőrű juhászkutya.

Például bármikor te is elkezdhetsz kísérletezni egy új fajta megalkotásával (csak a példa kedvéért írtuk, abszolút ellenezzük, hogy így tégy!), de ez nem jelenti azt, hogy valaha is bármelyik szervezete elismeri majd. Egy ilyen folyamat minden esetben nehézkes és hosszadalmas. Mielőtt egy fajtát a legtöbb szövetség figyelembe venné, a fajtának meg kell felelnie bizonyos népszerűségi és populációs követelményeknek. Ha a fajta nem elég népszerű, vagy nincs elég példány, akkor esélye sincs.

Ám a populáció mérete és a népszerűség önmagában még nem fog egy fajtát hivatalosan elismertetni. Az AKC esetében például a fajtának legalább három generáción át léteznie kell. Ezen kívül az adott fajta kennel klubjainak is meg kell alakulniuk, amelyeknek legalább 100 tagot magukba kell foglalniuk, minimum 20 államban. Ezekre a szigorú szabályokra azért is szükség van, hogy amennyire csak lehet, megpróbálják elbátortalanítani és elkedvetleníteni a zugtenyésztőket és szaporítókat.

Ha az előbbi feltételek meg is valósultak, az út még mindig nem egyenes a fajta számára. Újabb próbatétel következik. Miután jóváhagyták, a fajta csatlakozik az „egyéb” osztályhoz, amely a hivatalosan nem elismert, de jó úton haladó fajták részére van létrehozva. Ahhoz, hogy teljes mértékben elismert legyen, kutyakiállításokon is részt kell venniük az „egyéb” osztályban legalább három éven keresztül, amely után felülvizsgálják a fajta alkalmasságát a nyilvántartásba vételre. Hogy érzékeltessük, milyen fáradtságos és időigényes dologról van szó, 2010 óta csak 25 új fajtát ismerte el hivatalosan az AKC.

Népszerű kutyafajták 1924-es ábrázolása.

A 7 kategória, melybe a kutyafajtákat sorolják

Miután az AKC elismert egy fajtát, besorolják más hasonló fajtákhoz. A hivatalosan elismert fajtákra összesen 7 osztályozás létezik. E 7 csoporton kívül két átjárócsoport is lehetővé teszi a fajták számára, hogy teljes elismerést szerezzenek – a Foundation Stock Service és a Miscellaneous Class –, de ezek nem a hivatalos fajtákhoz valók.

A 7 kategória a következő:

 • Munkakutyák (Working dogs)
 • Vadászkutyák – retrieverek, szetterek, spánielek (Sporting dogs)
 • Társasági kutyák (Non-sporting dogs)
 • Pásztorkutyák (Herding dogs)
 • Terrierek (Terrier dogs)
 • Vadászkutyák – agarak, vérebek, kopók, tacskók (Hound dogs)
 • Ölebek (Toy dogs)

Az érdekesség kedvéért megmutatjuk, hogy a szervezetek még ezekben a kategóriákban sem egyeznek. Az FCI a következő típusokat különbözteti meg:

 • Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák)
 • Pincserek, schnauzerek, – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
 • Terrierek
 • Tacskók
 • Spiccek és ősi típusú kutyák
 • Kopók és rokon fajták
 • Vizslák és szetterek
 • Retrieverek – hajtókutyák – vízi vadászok
 • Társasági kutyák
 • Agarak
akc american kennel club continental kennel club designer kutya fci hivatalosan elismert kutyafajták kutyafajták kutyafajták kategóriái kutyatenyésztés nemzetközi kinológiai szövetség új kutyafajta létrehozása új kutyafajták Viktória királynő viktoriánus anglia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!