hirdetés

Mátyás király és Viktória királynő leghűségesebb kutyái: 6 híres uralkodó és szeretett házi kedvenceik

Hangai Lilla

2022. július 31 - Képek: Getty Images Hungary

Még a leghatalmasabb uralkodóknak is szükségük van egy igaz és hűséges barátra, akiben megbízhatnak. A kutyák még protokolláris helyzetekben is bebizonyították, hogy az ember, még ha királyi vér is csörgedezik az ereiben, mindig számíthat a négylábúakra.

hirdetés

Összegyűjtöttük azokat az uralkodókat, akiknek az életét boldogabbá tették a kutyák.

Viktória brit királynő

A királynőnek igazán különleges kapcsolata volt a kutyákkal. Hihetetlen, de például neki köszönhetjük a pomerániai törpespiccek mai külsejét. Mielőtt Viktória királynő elkezdte volna őket tenyészteni, ezek az ebek sokkal nagyobb méretűek voltak. Mi tagadás, a spiccek egyik legédesebb attribútuma a csodás bundájuk mellett a méretük. Mind közül talán utolsó kutyusa volt a legkülönlegesebb; Turi, a törpespicc. Halálos ágyán maga mellé kérette kedvencét, aki vele maradt az utolsó pillanatig.

A királynőnek élete során 35 kutyája volt, akik mind a Sandringham Palace-beli kisállattemetőben vannak örök nyugalomra helyezve. Uralkodása alatt azonban nem csak spicceket tartott. Nagy rajongója volt a tacskónak, a mopsznak és a collie fajtának is.

VII. Eduárd brit király

A kutyák iránti rajongás a családban maradt, ugyanis Viktória királynő fia, VII. Eduárd király is imádta őket. Az ő szívének csücskében a terriereknek volt bérelt helye. Ritkán volt látható két kedvenc drótszőrű foxterriere, Ceasar és Jack nélkül. Ha hihetünk az akkori szóbeszédnek, Ceasar gúnyneve Stinky (Büdi) volt. Kíváncsiak lennénk arra a szagra, ha még a britek viharos történelmében, több mint 100 év után is tartja magát.

Eduárd király fia, V. György király szintén nagy becsben tartotta a terriereket, de elkezdett érdeklődni a munkakutyák világa iránt is, különösen a labradort kedvelte.

I. Péter Orosz cár

Nemcsak korszakalkotó közigazgatási reformjai és II. Rákóczi Ferenccel fenntartott jó kapcsolata révén lehet ezután számunkra ismerős I. Péter cár neve, hanem a vadászat, és ezáltal a kutyák iránti rajongása miatt is. Talán mai szemmel kicsit bizarrnak tűnhet, de kedvenc vadászkutyája, Titán halála annyira megviselte az uralkodót, hogy kitömette az ebet, és halála napjáig a dolgozószobájában tartotta.

Mátyás király

Igazságos királyunk neve nem csak az Egyszer volt Budán kutyavásár című népmese miatt forrt össze a négylábúakkal. Kedvenc fajtájáért, a kuvaszért mi is rajongunk. A közhiedelemben, mint hamis, harapós kutya él, de megfelelő kézben és megfelelő energiaráfordítással ez a csodálatos állat egy, a gazdáját rajongásig szerető és védelmező, kimagasló intelligenciával rendelkező ebbé válik. Mátyás király különösen kedvelte a kuvaszokat, mert a nagyvadas vadászatoknál remek hajtóknak is bizonyultak.

Stílusosan, I. Szent László nevéhez a magántulajdon megszilárdításával kapcsolatos törvény mellett a kuvaszok szeretete is kötődik. Ő is, mint Mátyás, nagyvadakra is vadászott velük.

Jozefina francia császárné

Bonaparte Napóleon mélyen szeretett felesége igazi kutyás személy volt. A francia forradalom ideje alatt Jozefina a Les Carmes börtönben raboskodott állandó halálfélelemben. Gyermekei, akik szabadok maradtak, rendszeresen becsempészték Fortunét, a család kedvencét. A kis mopsz mindig megtalálta rettegő gazdáját, aki a kutya nyakörvébe rejtve tudott üzenni családjának. Jozefina és Fortuné is túlélték a forradalmat.

Ha ez még nem lenne elég bizonyték Fortuné különlegességére, korabeli forrásokból értesülhetünk arról, hogy a kis mopsz még a nászéjszaka alakulásába is beleavatkozott. Jozefina és Napóleon legromantikusabb pillanatai hiúsultak meg, ugyanis a kutyus úgy döntött, nem mozdul a hitvesi ágyból. „Őszintén megmondták, hogy máshol kell aludnom, vagy meg kell osztanom vele az ágyat.” – emlékezett vissza a francia uralkodó. Állítólag tett egy férfias kísérletet, hogy elmozdítsa a kutyát, ám az sípcsonton harapta. Hogy végül próbálkozását siker koronázta-e és beteljesült-e a házaspár szerelme aznap este, arról sajnos nincsenek információink.

III. Muhammad Mahabat Khan india maharadzsája

Az uralkodó több száz kutya büszke gazdája volt, akik mind tagjai voltak a családnak. Olyannyira, hogy a tökéletes összehatás érdekében a blökik különleges alkalmakkor estélyi ruhába voltak öltöztetve és riksán parádéztak a városi sétányokon. A fényűzés nagymesterei biztosra mentek, és az ebeknek saját lakosztályuk és szolgájuk is volt, valamint telefonjuk, ahová azonnal beleugathatták bármely kívánságukat.

1922-ben a büszke örömapa férjhez adta kedvenc négylábúját, Roshanarát egy golden retrieverhez, Bobbyhoz. Az esküvői reggelin 700-an vettek részt, mind indiai hercegi családokból. Roshanara parfümösen, brokáttal és gyöngyökkel ékítve állt oltár elé, míg Bobbyt az állomáson 250 ünneplőbe öltöztetett, elefántháton érkezett kutya fogadta katonai zenekarral kísérve. Ám a szerelem nem tudott beteljesedni, Bobbynak egyedül kellett aludnia a saját nászéjszakán, ugyanis a fiatal arának gazdája mellett volt a helyen az ágy végében, még ezen a nagy napon is.

Előfordul, hogy az ebek iránti rajongás szélsőségekbe torkollik, de talán ebből is érdemes levonni azt az egy tanulságot, hogy a kutya az ember életében nem csupán egy kiegészítő, hanem igazi társ. Egy olyan társ, akivel készek megosztani örömet és bánatot egyaránt.

ember és kutya barátság ember és kutya kötődés kapcsolat ember és kutya között királyi kutyák kutya ember kapcsolat kutya és kutya közötti kapcsolat kutya szeretet kutya történelem kutyaluxus kutyás történelem kuvasz luxus

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!