hirdetés

Sok kutya még gazdája halála után is hűséges: de pontosan miért alakul ki ilyen mély kötődés?

Ferenczi Deborah

2022. július 3 - Képek: Getty Images Hungary

A kutya talán legmeghatározóbb tulajdonsága a hűsége, mellyel képes ragaszkodni az emberhez. Ez teszi olyan társsá, mely kiemeli a többi háziállat közül.

hirdetés

Sokszor mi emberek is példát vehetnénk arról az önzetlen szeretetről, melyet az ebek irányunkba tanúsítanak. Felmerülhet a kérdés, hogy miért alakult ki ez a különleges kapcsolat, és pontosan miért ennyire hűségesek a kutyák? Az alábbiakban ennek a kérdésnek járunk utána.

Ételt adsz neki és menedéket

Számos elmélet létezik arról, miért olyan mély a kötődés az ember és a kutya között. A választ azonban korántsem olyan egyszerű megtalálni, hiszen számos tényező befolyásolja, miért érez így az állat. A legegyszerűbb magyarázat persze az, hogy táplálékot és menedéket adsz neki. Ennek köszönhetően pedig a kutyád hálás neked és melletted marad. Ennek tudományos alapja is van, ugyanis azok az ebek, akik a farkasok leszármazottai voltak, az ételért és a melegért cserébe őrizték az ember környezetét. Ez a kölcsönös kapcsolat a kutya génjeiben maradt, a hűség pedig az évezredek alatt csak mélyült.

Családként tekint rád

Szintén magyarázat lehet a hűségre, hogy a kutyák elsősorban falkában mozognak, tehát ösztönösen szükségük van arra, hogy tartozzanak valahová. Ebben a tekintetben nagyon hasonlítanak az emberekhez, akik családban működnek a leghatékonyabban. Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, hogy ha meghalt már a gazda, vagyis nem eteti a kutyust, nem nyújt neki védelmet, akkor mi az, ami ott tartja az állatot? Számos alkalommal történt meg, hogy még gazdája halála után hosszú éveket is várt is egy-egy hűséges kutya.

A hűségre a magyarázat a szeretet

2005-ben a ScienceDirect kísérletet végzett a kutyák viselkedésével kapcsolatban, ahol az ebeknek különböző illatokat mutattak. Ezek között volt a gazdájuk illata, egy idegené és egy tápláléké. Miközben ezeket mutatták az állatoknak, figyelték az agyuk működését. Érdekes módon a kutyák nemcsak a gazdáik illatára reagáltak a legerősebben, de közben az agy élvezettel és pozitív érzelmekkel összefüggő része is szinte világított. Amikor az ember agyát vizsgálták, ez a terület kizárólag a szerelemmel volt összeköthető. Egy másik kísérletben egy kutyának megengedték, hogy nézze, ahogy egy idegen udvariatlan a gazdájával. Majd elengedték az ebet és hagyták, hogy kapcsolatba lépjen az idegennel, illetve a tulajdonossal. Az eb azonnal kiállt a gazdája mellett, ami egyértelmű jele volt az önzetlen hűségnek.

hűség hűséges a gazdájához hűséges kutya kutya ragaszkodása kutya szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink