hirdetés

A 80-as években megálmodták a tökéletes városi kutyát: így sikerült az ELO

Gerhát Petra

2024. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

Számtalan olyan kutyafajtát ismerünk, mely inkább termék, mintsem az állatok variabilitása iránti rajongásból született. A manapság hazánkban ismert, hipoallergénnek tartott keverékek, doodle-k és pook mellett léteznek más designer-kutyafajták is, például a tökéletes városi kutyának megalkotott német ELO. 

hirdetés

Az ELO néven elterjedt, hazánkban még kevéssé ismert designer-kutyafajta története 1987-ig nyúlik vissza. Ekkoriban picit hosszabb és bonyolultabb néven, eloschaboróként hivatkoztak arra a tervre, mely a tökéletes városi kutyát célzott megteremteni. Hogy mit is tartottak a nyolcvanas évek keletnémet genetikusai tökéletes kutyának, hamarosan kiderül, előbb azonban nézzük, mit is jelent a látszólag értelmetlen kifejezés.

Azt hitték, ilyen egy tökéletes városi kutya

Három fajtát igyekeztek keresztezni az ELO-terv során, melyek akkoriban kedvelt tulajdonságait szerették volna egyetlen kutyában összegezni. Ezt a módszert a többi designer-kutyafajtából bizonyára kedves olvasóink is ismerik, így alakult ki a labradoodle, majd a yorkipoo, a cavapoo és manapság is kedvelt társaik.

Az ELO rövidítés a három fő eredeti fajtára – eurázsiai, bobtail és csaucsau – utal. A tenyésztési bázis, valamint a génállomány bővítése érdekében később szamojédeket és dalmatákat is bevontak a programba. A keresztezés középpontjában az eurázsiai és a bobtail álltak, amelyeket továbbra is időnként belevonnak az ELO-tenyésztésbe.

A projekt célja egy olyan családi és társasági kutya megalkotása volt, amely egyesíti a fenti fajták minden előnyét. A kiválasztás során leginkább a temperamentum és az egészségi állapot számított, a szőrzet típusa és színe másodlagos volt. A szabványt az egészséget is szem előtt tartva írták meg: rövid fülek a fülfertőzések megelőzésére, egyenes hát a csípődiszplázia kivédésére, és göndör farok annak érdekében, hogy ne sodorja le a tárgyakat sehonnan.

Később megalkották a mini változatát, melynek során a fenti fajták mellett japán spiccet és pekingi palotakutyát is hozzáadtak az alap ELO-hoz.

Miután a kutyafajtát először eloschaborónak hívták, az ELO (Eurasier, Bobtail, Chow) rövidített formát választották, amely védjegyként is be van jegyezve az EU-ban és Svájcban. A kutyafajta védjegyoltalma azt hivatott a két tulajdonos számára biztosítani, hogy csak védjegytulajdonos adhassa meg az engedélyt a tenyésztőegyesületeknek, így biztosítva az FCI-elismerés híján is az általa támasztott tenyésztési feltételeket. Egy 2022-es adat szerint 157 ELO tenyésztési központ működött Németországban, Ausztriában, Svájcban, Belgiumban és Dániában. A védjegytulajdonosok a fajtastandard mellett temperamentumtesztnek való megfelelést is előírnak a tenyésztő szervezetek számára, melyeken a kutyáknak meg kell felelniük ahhoz, hogy ELO-nak nevezhessenek egy-egy egyedet. A tenyésztésbe vonáshoz a tenyészpéldányok szemét és patelláját is vizsgálják.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Csendes, nyugodt, gyenge ösztönerősségű – ilyen kutya az ELO

A tenyésztők saját bevallásuk szerint az elmúlt közel negyven év során elérték, hogy az ELO-állomány 80 százaléka megfelel az előzetes elvárásoknak, mely szerint:

  • nyugodt,
  • igénytelen,
  • családi kutya,
  • nincs benne erős vadászösztön,
  • közepes mozgásigényű,
  • szociális,
  • magas ingerküszöbbel bír.

Küllemre változatos designerfajta

Az ELO-k füle közepes méretű, álló, egymástól távol helyezkedik el. Lehetnek foltosak, többszínűek is. Mancsai kicsik és kerekek. A nagy ELO marmagassága 46–60 cm, súlya 22v35 kg. A kis ELO marmagassága 35–45 cm, súlya 10–15 kg. Létezik a sima mellett drótszőrű változata is.

A megjelenés igencsak eltérő, a sima szőrű változata leginkább egy eurázsiaira, a durva szőrű pedig a bobtailre hasonlít. A tapasztalatok alapján a sima szőrű ELO-k párosításakor csak sima szőrű kölykök születnek, és sima és drótszőrűek, illetve a drótszőrű egyedek párosításnál a kölykök mindkettő szőrtípust örökölhetik.

Bár igyekeztek az örökletes betegségeket elkerülni, azonban ez nem kímélte az ELO-kat sem. A kis méretű populáció miatti beltenyésztés okán depresszió, illetve a szaruhártyát és a faggyúmirigyeket érintő betegségek is gyakoriak.

Hazai ELO-tenyésztő jelenleg nem ismert, a fajta a német nyelvterületek határait nem igazán tudta áttörni, ellentétben számtalan másik designerkutyával. Hogy mi lehet ennek az oka, azzal kapcsolatban csak találgathatunk. Mindenesetre a projekt eredményeit tekintve jól látszik, hogy a kezdeti célokat elérni – például a krónikus betegségek hiánya – nem lehetséges. Azt pedig, hogy az emberi életforma változásaihoz alkalmazkodva kialakítsunk egy ehhez mindenben passzoló kutyát, mennyire etikus, döntse el mindenki maga.

bobtail csau csau designer kutya elo eurázsiai fci német kutyafajta palotakutya spicc szaporítás tenyésztés városi kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!