hirdetés

Így mennek tönkre a divatfajtákká váló kutyák

Gerhát Petra

2024. március 28 - Képek: Getty Images Hungary

Rendszeresen felkap kutyafajtákat a divat. Eztán a túltenyésztésnek, túlszaporításnak köszönhetően egyre több genetikai probléma halmozódik fel ezeknél a fajtáknál. De miként jutnak el odáig, hogy nem csak mozogni, szaporodni sem tudnak végül? Mi lesz így az érintett fajták sorsa?

hirdetés

Hazánk és a világ kedvenc kutyafajtája, a francia bulldog. Az elmúlt években divattá vált az apró, nyomott orrú négylábúak tartása, ugyanakkor nem csak őket érintik a fajtadiszpozíciós betegségek! Sok más kutyafajta esetén is fel kell készülnünk arra, hogy ha nem megfelelő felkészültségű tenyésztőtől vásárolunk, bizony komoly veszélye van annak, hogy a kedvenc nem él majd sokáig. Genetikával foglalkozó állatorvossal és tenyésztővel beszélgettünk a DOGZ Podcast 6. évadának legújabb adásában arról, vajon elképzelhető-e a divat kutyafajták megmentése, hogy a veszélyeztetett fajtáknak egyszer újra egészséges példányai születnek. 

Nézz bele itt:

Vagy hallgass bele itt:

Adásainkat meghallgathatod az Apple podcast és a Google podcast felületein is.

A DOGZ podcast 6. évadának második adásában Gerhát Petra, lapunk újságírója és vendégei:

Dr. Fodor Kinga állatorvos,  a Magyar Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense és

Tölösi Roland tenyésztő, a Thug Life French Bulldog Kennel tulajdonosa a kutyatenyésztés művészetéről, és a tenyésztők óriási felelősségéről beszélgetett.

Halálra szaporított divat kutyafajták

Bár a kutyák evolúciós története tízezer évekre nyúlik vissza, manapság egyre több, kifejezetten terhelt kutyafajtáról hallani. Tacskóbénulás, idegrendszeri problémák, csípődiszplázia, allergia, légzési, mozgási és szaporodási nehézségek. Egyes fajták már az önálló fajtafenntartásra sem képesek. De miként jutottunk el idáig, és a genetika miért nem képes kijavítani az esetleges problémákat?

30 év után a szintén sokféle betegséggel terhelt labrador retrievereket letaszította a trónjáról Magyarország legkedveltebb fajtája, a francia bulldog az AKC népszerűségi listáján. Az állatorvosi rendelők azonban tömve velük. Hiszen annak, hogy egészséges példányok szülessenek, nem kedvez sem a tenyésztés szabályozatlansága, sem a gyors és busás hasznon reményében a ki tudja, milyen egészségügyi hátterű példányokat kifogyhatatlanul ontó szaporítótelepek létezése.

Az Állatorvostudományi Egyetem egyik szakértője, dr. Fodor Kinga avatja be a hallgatókat a podcastben abba, mi is az oka az egyre betegebbé váló kutyafajtáknak. Elmondja, mitől függ, hogy a tipikus fajtabetegségek öröklődnek-e egy-egy kennelen belül, és milyen vizsgálatokat érdemes a tenyésztőknek elvégezniük. Amiket bizony a leendő gazdiknak is kérniük kell annak érdekében, hogy kiderüljön, az új kedvencük hajlamos-e ezekre. Kitér arra is, hogyan lehet megelőzni, elodázni az esetleges betegségek megjelenését, s mekkora szerepe van ebben nemcsak a tartási körülményeknek, de a táplálásnak is.

A tenyészetgyedek nagy része nem alkalmas a továbbtenyésztésre

Tölösi Roland családi örökségként vette át a Thug Life Kennel tenyészegyedeit. Az azonban hamar nyilvánvalóvá vált számára, hogy mekkora fába vágta a fejszéjét, ha minőségi életet élő kutyusokat szeretne tenyészteni. Nemcsak felkutatta az erre potenciálisan alkalmas francia bulldogokat, de a genetika és az immunológia mélyére ásva igyekszik saját kennelében, és világszerte a fajta megmentéséért dolgozó tenyésztőtársaival együtt megreformálni a brachycephal típusú kutyák tenyésztését. Eredményei önmagukért beszélnek.

Hallgasd meg a DOGZ podcast legújabb adását, hogy megtudod, hol tart most a francia bulldog tenyésztés megreformálása, hogyan adaptálhatóak az eredményeik más kutyafajták esetében, és mi várható a következő évtizedekben.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

divat kutyafajták dogz podcast Dr. Fodor Kinga állatorvos Podcast tenyésztő vs. szaporító Tölösi Roland tenyésztő

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink