hirdetés

Ilyen genetikai tesztek nélkül soha ne vásárolj labrador retrievert

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 5 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

Lehet, hogy ránézésre egészséges egy kölyök, de megfelelő tenyésztés nélkül gyógyíthatatlan rendellenességeket hordozhat.

hirdetés

A legtöbb kutyafajtához hasonlóan a labrador retrieverek is hajlamosak lehetnek bizonyos genetikai betegségekre. A tudománynak köszönhetően azonban a genetikai mutáció továbbadása elkerülhető. Ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy olyan tenyésztőtől vásárolj kölyköt, aki felelősen pároztatja az egyedeket, és elvégzi a szükséges DNS-teszteket – amelyek eredményét bizonyítani is tudja.

A labrador retrieverek esetében két olyan örökletes betegségre kell odafigyelni, amelyek jelentősen ronthatják az állat életminőségét és élettartamát. Mutatjuk, melyek ezek.

Centronukleáris miopátia

A centronukleáris miopátia vagy CNM egy olyan betegség, amely kialakulását egy öröklött genetikai mutáció okozza. A betegség első jelei általában fiatal, 2-5 hónapos ebeknél jelennek meg először, a tünetek pedig hasonlóak az emberi izomsorvadáshoz:

 • mozgásproblémák
 • ügyetlen járás
 • étkezési nehézségek
 • alacsony izomtónus
 • izomremegés
 • összeesés
 • izomsorvadás
 • abnormálisan alacsony fej- és nyaktartás

A CNM bár nem halálos, és nem minden egyedet érint egyformán a tünetek súlyosságát illetően, a betegségben szenvedő kutyáknak extra gondoskodásra van szükségük. Az állapot körülbelül egy éves korban stabilizálódik – innentől további romlás már nem várható.

Gyógymód hiányában a gazdinak állatorvossal konzultálva kell mindent megtennie annak érdekében, hogy megkönnyítse az állat mindennapjait. Az egyik legnagyobb kockázati tényező a fulladásveszély, különösen evés közben. Ennek oka, hogy az izmok annyira gyengék, hogy a fej megtartása és a nyelés is gondot okozhat a kutyának. Nem ritka, hogy a betegségben szenvedő labrador retrieverek gazdái kézből etetik a kedvencüket.

Öröklött nazális parakeratózis

Az öröklött nazális parakeratózis vagy HNPK (hereditary nasal parakeratosis) egy olyan örökölt rendellenesség, amely csak a labrador retrievereknél fordul elő. Az érintett kutyák körülbelül 6-12 hónapos korukban mutatják a betegségre jellemző tüneteket:

 • száraz, durva pikkelyek az orr hegyén
 • extrém esetekben az orr bereped
 • elváltozások jelenhetnek meg az orr környékén is

Az érintett területeken gyakoriak a bakteriális fertőzések, melyek következtében idővel az orr és környéke teljesen elveszítheti a pigmentációt.

A rendellenesség szerencsére állatorvossal konzultálva helyi kezeléssel kordában tartható, ám az állat élete végéig folyamatos ellátásra szorul.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Johanna Jäväjä (@johja81) által megosztott bejegyzés

Miben segít a DNS teszt?

A DNS teszt segítségével a tenyésztő meg tudja előzni, hogy a genetikai mutációkat a szülők tovább örökítsék. A teszt eredményei szerint egy felnőtt, ivaros egyed az alábbi három genotípus valamelyikébe tartozhat:

Tiszta: a normál génváltozat 2 példányával rendelkezik
Hordozó: tünetmentes, de 1 normál génváltozat mellett 1 mutálódott génváltozata van
Veszélyeztetett: mindkét génváltozat mutálódott

Egy felelős tenyésztő kizárólag tiszta egyedeket pároztat, így garantálva a születendő kölykök egészségét.

Ha nem vagy biztos abban, hogyan válassz megfelelő tenyésztőt, ebben a cikkünkben szakértők segítenek a döntésben.

genetikai rendellenesség kutyatenyésztés labrador retriever

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!