hirdetés

Így mentheted meg a kutyád életét, ha fuldoklik

Hangai Lilla

2023. október 6 - Képek: Getty Images Hungary

A gazdik megtestesült rémálma, amikor a kis kedvenc fuldokolni kezd. Elönti az embert ilyenkor a pánik, ugyanis azonnal cselekedni kell, de nem biztos, hogy tudjuk, mit. Ennek azonban nem kell így lennie!

hirdetés

Mutatjuk máris, hogyan alkalmazható egy kutya esetében a Heimlich-manőver, amit saját gyártású videónkban Dr. Luvszandagva Dzsargalszajhan kisállatgyógyász szakállatorvos meg is mutat egy kedves angol bulldogon.

Ha rendszeresen ellenőrizzük, hogy mit rágcsál a kutya, megelőzhető a fulladás is.

Mit tegyél, ha a kutya fuldoklik?

Ha valami megakadt a kutya torkán, valószínűleg mancsozni kezdi a saját pofáját, megpróbál valahogy segíteni magán. A köhécselés szintén egyértelmű jele annak, hogy az eb valamitől fuldoklik. Ez a köhécselés azonban élesebb, inkább krahácsolás szerű ebben az esetben és hosszabb ideig áll fent. (Megfigyelhető ilyenkor a nyálkahártya elkékülése is.) Ha ezt a hangot halljuk, próbáljunk a kutyához higgadtan közelíteni, hiszen egyértelműen feszült lehet a kialakult helyzettől, ne ijesszük meg még jobban.

Nyissuk ki a száját és nézzük meg, hogy kézzel elérjük-e a problémát okozó tárgyat vagy ételdarabot. Ha nem érjük el kézzel, semmiképpen se próbáljuk meg kipiszkálni egy alkalmasnak tűnő tárggyal, így ugyanis ronthatunk a helyzeten.

Ebben az esetben minden pillanat drága, így lehetséges, hogy mire beérnél a legközelebbi rendelőbe, már késő lenne. Heimlich-manővert kutyákon és macskákon is elvégezhetünk, ami elsőre talán bonyolultabbnak hangozhat, mint amilyen. Néhány egyszerű, határozott mozdulatból áll, így minden gazdi képes megtanulni ezt az életmentő fogást.

A Heimlich-manőver lépései egy kutya esetében

  1. Állítsd fel a kutyát egy asztalra vagy térdelj mögé a földön, ha nagytestű a kedvenced.
  2. A bordái alatt lévő puha hasi rész közé fond a karod úgy, hogy az egyik kezed ökölbe szorítod a másikkal pedig átfogod azt.
  3. Egy határozott, erősebb mozdulattal nyomd meg így az eb hasát. A gyomrot ért nyomás hatására egyszerre több levegő távozik a tüdőből, ami kimozgatja a dugulást okozó tárgyat.
  4. Nézd meg, hogy kézzel eléred-e már tárgyat vagy az ételdarabot. Ha igen, mozgasd ki a kutya szájából. Ha nem, ismételd meg újra a nyomó mozdulatot.

A technika bármekkora kutya esetében alkalmazható. Dr. Zsargal elmondta, hogy ha olyan kutyával van dolgunk, akinél gerinc- vagy csigolyarendellenesség előfordul, mint például az angol bulldog, a francia bulldog vagy a mopsz, érdemes változtatni kicsit a technikán. Az ő esetükben a tenyerünket tegyük két oldalról a bordaívre és erre helyezzünk nyomást.

Dr. Zsargal illusztrálja a videóban hogyan hajthatod végre a fogást: 

Ezt tedd utána

Ha sikerült eltávolítani a fulladást okozó tárgyat és kedvenced lélegzik, a nyálkahártya is lassan visszanyeri eredeti, rózsaszín színét. Kutyád valószínűleg rendben lesz, de mindenképpen vidd el az állatorvoshoz, hogy biztos legyen, nem történt semmilyen komplikáció. Ha nem sikerül eltávolítani a tárgyat, azonnal orvoshoz kell vinni a kutyát!

Érdemes arra odafigyelni, hogy mivel játszik a kutya. A gyerekjátékok apróbb darabjai, a szétrágott gumilabdák vagy a nyersbőrből készült jutalomfalatok sok esetben okoznak fulladást.

elsősegély félrenyelt kutya fuldoklás fuldoklik Heimlich-manőver kutya elsősegély otthoni elsősegély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink