hirdetés

Elsősegély a kutyának: Így segíthetsz vészhelyzetben

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 7 - Képek: Getty Images Hungary

Egyértelmű, hogy embertársaid védelmében fontos tisztában lenned az elsősegélynyújtás alapjaival. Nem véletlenül kötik a jogosítvány megszerzését is ezek ismeretéhez. Ám ahogy az emberekkel, úgy az állatokkal is történhetnek balesetek. Ha tudsz szakszerű segítséget nyújtani, azzal kedvenced életét is megmentheted.

hirdetés

Te tudod, mit kell tenned, ha kutyádat baleset éri? Hogy éles helyzetben ne bepánikolj, hanem azonnal képes legyél cselekedni, vegyük sorra, mire van szükség a háztartásban, illetve milyen alapdolgokat kell elsajátítanod kedvenced érdekében. A megfelelő elsősegély ugyanis nem ritkán az életet jelenti a kutyának!

Legyen otthon elsősegélyláda a kutyának is!

Mint korábban írtunk róla, elsősegélycsomagra a kutyának is szüksége lehet, hiszen számos olyan baleset érheti, ami ellátásra szorul. Ebben lennie kell sebellátáshoz szükséges fertőtlenítőszernek, sebtapasznak és kötszernek, ollónak, lázmérőnek, csipesznek és fecskendőnek. A fásli és a mullpólya, valamint a kötés letapasztásához használatos ragasztó is hasznosak. A fiziológiás sóoldat, az aktív szén, a kutya számára is biztonságos fájdalomcsillapító (semmiképpen se adj ibuprofént: halálos méreg a számukra!), esetleg méz, illetve saját magadnak fertőtlenítőszer is ajánlott mint alapvető felszerelés.

Ha ezeket összekészíted egy dobozban vagy kis táskában, akkor baj esetén nem kell a keresgéléssel időt vesztegetned.

Milyen helyzetek adódhatnak?

Ahogy egy kisgyerek, úgy egy kutya esetében is számos veszély leselkedik a háztartásban. Főleg, ha még kicsi és szeleburdi az eb. Megvághatja vagy megégetheti magát, megrándulhat vagy kificamodhat a lába, autóbaleset érheti, mérgező dolgot ehet, nyáron pedig ott van a hőguta mint életveszélyes állapot. A lista pedig korántsem véges, hiszen számos probléma adódhat.

Annyi biztos, hogy érdemes elsajátítanod a sebkezelés alapjait, ahogy azt is tudnod kell, miként cselekedj, ha az állat túlmelegedett, vagy esetleg megmérgezte magát.

Előrebocsátjuk, hogy bármilyen sebesülés vagy egészségügyi panasz esetén muszáj orvoshoz vinni a kutyát! Ám vannak olyan helyzetek, amikor muszáj azonnal ellátnod a sérülést, vagy stabilizálnod kedvenced állapotát.

Sebkezelés

Az egyik tipikusan ilyen helyzet, ha az eb nagyon vérzik. Ilyenkor az első, hogy elállítsd a vérzést.

Vérző seb esetén először tisztítsd meg a sebet szappanos vízzel, majd fertőtlenítsd. Erre valamely, a legtöbb háztartásban felelhető jódtartalmú készítmény kiváló. Ezután a méretéhez illeszkedő steril gézzel fedd le a vágást. Végül pólyával vagy kendővel rögzítsd azt. Fontos, hogy kellően szoros legyen a kötés, de ne szorítsa el az állat vérkeringését!

Amennyiben pedig ennél komolyabb a sérülés, úgy akár egy kezed ügyében levő ruhadarabot is a sebre nyomva meg kell előznöd a nagymértékű vérveszteséget. Ezt követően haladéktalanul orvoshoz kell juttatni az állatot!

A vágott, szúrt és lőtt sebek kezeléséről ITT írtunk bővebben.

Az égett terület ellátása

Az égési sérülés nemcsak roppant fájdalmas, de veszélyes is! Ha kedvenced megégette magát, először hűtsd le az érintett területet. A legjobb, ha hideg folyó víz alá tartod az adott testrészt. Esetleg használhatsz textilbe csavart jégzselét vagy mélyhűtött zöldséget is, de soha ne tegyél jeget vagy jegeset közvetlenül a sérülésre! A már lehűlt területet fedd be tiszta gézzel, amit pólyával rögzíts, majd így induljatok el a rendelőbe.

Ha eszméletlen az eb, vagy már nem lélegzik

Ugyanígy ijesztő, ha az eb elvesztette az eszméletét. Ilyenkor az első teendő, hogy előrehúzod a nyelvét, majd figyeled, hogy lélegzik-e. A pulzusát a hátsó láb belső oldalán, vagy a tenyeredet a mellkasára, a könyöke mögé fektetve ellenőrizheted. Nagytestű kutyák pulzusa percenként 50 és 95, a kisebbeké pedig 100 és 150 között ideális.

Ha a kutya nem lélegzik, azonnal meg kell kezdened az újraélesztést. Először ellenőrizd, hogy nincs-e semmi az állat szájában. Ha van, azt távolítsd el. Ezt követően tedd a szádat a kutya orrlyukára, majd percenként hatszor fújj bele. Folytasd addig, míg visszaáll az önálló légzés.

Az alábbi videóban láthatod az életmentés menetét a gyakorlatban:

Ha méregre gyanakszol

Mérgezés esetén az orvosnak nagyon fontos információ, hogy mit evett a kutya. Ha úgy gondolod, kedvenceden a mérgezés jelei mutatkoznak, azonnal mérd fel a terepet, majd tárcsázd a rendelőt. Az orvos kérheti, hogy próbáld meghánytatni az állatot. Ezt szájba fecskendezett sós vízzel teheted meg. Kistestű kutyáknak egy deci vízbe egy mokkáskanálnyi, nagytestűeknek egy-két teáskanálnyi sót adagolj. Alaposan keverd fel, és a nyelés ütemében fecskendezd a szájába.

Nagyon fontos, hogy hánytatni bizonyos mérgezéstípusók esetében tilos! Ezek az alábbiak:

 • savas, lúgos anyagok,
 • háztartási tisztítószerek,
 • műtrágya,
 • ragasztó,
 • petróleum,
 • terpentin,
 • útszóró só,
 • gitt,
 • gipsz,
 • körömlakk,
 • motorolaj,
 • festék higító.

Ugyanígy nem szabad hánytatni, ha rohamai vannak, ha eszméletlen, valamint nehezített légzés esetén, illetve ha korábban már magától kiadta a gyomortartalmát.

Hőguta esetén

Nyáron a túlhevülés és a hőguta réme fenyegeti az állatot. Mivel a kutyák hőleadása rosszabb, mint az embereké, így a nagy melegben könnyen túlmelegszenek. Emiatt tilos hőségben hosszan sétáltatni az ebet, a napon játszani, szaladgálni vele, de ugyanígy veszélyes, ha nincs egy árnyékos hely, ahova elvonulhat, illetve ha nem iszik eleget.

A hőguta tünetei a lihegés, a szapora légzés, a furcsa, imbolygó járás és az eszméletvesztés, valamint görcsrohamok is lehetnek. Ilyenkor a legfontosabb, hogy azonnal vidd árnyékba, de lehetőség szerint inkább légkondicionált helyre kedvencedet, majd kezd el vizes ruhával hűteni. Ha tudod, itasd is meg, de a száját és az orrát mindenképp nedvesítsd be. Mihamarabb orvoshoz kell juttatni az állatot, mert a károsodás maradandó vagy akár halálos is lehet! A hőgutáról bővebben ITT írtunk.

Tanulj a profiktól! A kutyaelsősegély tanfolyam előnyei

Köztudott, hogy a gyakorlati tudás sokkal mélyebb, mint az elméleti. Emiatt hasznos lehet, ha elvégzel egy olyan elsősegélytanfolyamot, ahol a fentebb leírtakat, sőt még számos hasznos technikát sajátíthatsz el a szakemberektől. Akik kijavítanak, és akiktől kérdezhetsz is. Az így megszerzett tudást pedig könnyebben előhívhatod, ha a szükség úgy kívánja. Az interneten számos lehetőséget találsz, de az állatorvosodat is megkérdezheted, kit ajánl a közeletekben.

Ezen felül számos szakirodalom, sőt telefonos applikáció is elérhető már a témában, amiknek szintén nagy hasznát veheted. Részletesen elmagyarázzák, miként nyújtható elsősegély a kutyának. Ezeket még időben érdemes alaposan átolvasni és- tanulmányozni, éles helyzetben erre már vajmi kevés idő van!

állatorvos baleset égés elsősegély seb sebek tisztántartása sérülés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!