hirdetés

A 10 leggyakoribb baleset, amely kutyád életébe kerülhet: így kerülheted el őket

Szénási Szimonetta

2023. június 11 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyákat ért balesetek közül sok éppen odahaza történik, ráadásul egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetők. Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló veszélyhelyzeteket.

hirdetés

Hogy kedvenced a lehető legnagyobb biztonságban legyen, nagyon figyelj az alábbi helyzetekben, ugyanis könnyen halálos baleset érheti a kutyát!

1.) Mérgezés

A mérgezés az egyik legtöbbször előforduló háztartási baleset a kutyák körében. A tisztítószerek, a számukra emészthetetlen vagy veszélyes ételek, egyes gyógyszerek, köztük az ibuprofén tartalmú lázcsillapítók, bizonyos szobanövények, illetve télen a fagyálló is előidézhetnek életveszélyes állapotot, sőt van, hogy már az állatorvos sem tudja megakadályozni a tragédiát. Ezt megelőzendő minden mérgező anyagot tarts jól elzárva kedvencedtől! Ha pedig mégis fogyaszt belőlük, azonnal kérj orvosi segítséget!

A kertben található növények, valamint az utcán elszórt veszélyes holmik, illetve vegyi anyagok is hasonlóan nagy kockázatot rejtenek, így az udvaron és séta közben is tartsd szemmel az ebet!

A csokoládé is súlyos, esetenként halálos mérgezést okoz a kutyák esetében.

2.) Vízbefúlás

Szintén sokszor fordul elő, hogy az óvatlan jószág belesik a medencébe, egy tóba vagy akár folyóba. Ez pedig könnyen fulladásos halálhoz vezethet. Emiatt sose hagyd jószágodat a vízpartokon szabadon csatangolni, vagy messzire beúszni, és az úszómedencét is takard le, ha nem vagy a közelben. A medence elkerítése is egy lehetőség.

Ugyanakkor előfordul, hogy az eb elfárad úszás közben, és ebből lesz a baj. Az ilyen helyzeteket kivédendő jó szolgálatot tesz a kutyáknak készült mentőmellény, ami hajókázás során is nagyon hasznos kellék.

Télen sem veszélytelenek a szabad vizek, hiszen a nagy hidegben azok befagyhatnak, ám nem annyira, hogy elbírják az állat súlyát. A beszakadó jég pedig szintén életveszélyes helyzetet idéz elő.

3.) Időjárás

Bizony, az időjárás is kockázati tényező: mind a nagy meleg, mind a mínuszok veszélyt jelentenek az állatokra. Nyáron sajnos még mindig gyakori eset, hogy az óvatlan gazda bezárja a kocsiba kedvencét. Pedig a zárt tér pillanatok alatt több tíz fokot is képes melegedni, így a kinti kánikula odabent pokoli hőséggé fajul. Ehhez tényleg csak percek kellenek, és sajnos ezért gyakran a bent rekedt jószág elpusztul, mire visszaér a gazdája, vagy odaér a segítség. A nem megfelelő folyadékbevitel és a napszúrás is veszélyeztetik nyaranta kedvenceinket, így mindig ügyelj az elegendő friss víz és az árnyékos menedék biztosítására!

Télen a fagy jelenti a legnagyobb veszélyt, pláne, ha kint él a kutya. Hosszan tartó mínuszok idején ajánlott beengedni még őket is, alapvetően pedig már ősszel gondoskodni kell a kutyaház szakszerű téliesítésről, hogy az állat a hideg évszakban végig biztonságban legyen. A hideg hónapokban a kabát és a téli cipő is indokolt egyes fajtáknál.

4.) Gázolás

Az autógázolás könnyen az állat életébe kerülhet, ezért mindig tartsd pórázon kedvencedet. Célszerű már az ajtó vagy a kapu kinyitása előtt rákattintanod, nehogy hirtelen előre iramodjon. Ha mégis megtörtént a baj, EBBEN a cikkünkben összefoglaltuk, mi a teendő, hogy a lehető legnagyobb eséllyel élje túl a kutya az ütközést.

5.) Áramütés

Az elektromos árammal működő tárgyak megrágása áramütéshez vezethet. Főleg a kíváncsi kölykök vannak kitéve ennek a veszélynek, így rájuk még jobban oda kell figyelni, és a közelükben semmilyen árammal működő holmit – hajszárítót, hosszabbítót, kislámpát, fényfüzért, stb. – ne hagyj bedugva! Erre fokozottan figyelj, főleg, ha elmész otthonról.

Különösen kölyökkutyáknál kell nagyon figyelni a vezetékekre!

6.) Apró tárgyak lenyelése

A vizes balesetek mellett a fulladás másik lehetséges oka, ha valamilyen apró tárgy vagy étel akad a kutya torkán. Emiatt sose engedd, hogy négylábúd követ, kis fadarabokat, vadgesztenyét, diót, könnyen törő vagy túl kicsi csontot rágjon, és szoktasd le a mohó habzsolásról is! A kis méretű játékokkal is vigyázni kell. Ha pedig kutyádnak a nagy vadulásban sikerült szétcincálnia valamit, annak a darabjait is dobd ki.

7.) Nagy esés

Ha a kutya túl nagy magasságból esik le, akkor olyan súlyos sérüléseket szenvedhet, amiken már az orvos nem tud segíteni. Megsérülhet a gerince, a feje, a belső szervei is. Emiatt ne engedd, hogy olyan helyekre másszon fel, ahonnan könnyen lepottyanhat, és emeletes házban az ablakokra is különösen ügyelj!

8.) Támadás

Előfordul, hogy egy másik kutya vagy egy nagyobb vad okozza a kutya halálát. Erdős részeken a vaddisznók jelenthetek veszélyt, míg városi séták alkalmával a kóbor vagy szabadon engedett kutyák. Séta közben mindig tartsd pórázon kedvencedet, így visszatarthatod, ha beleállna egy párharcba. Ha mégis összeakaszkodna egy másik ebbel, akkor próbáld meg szakszerűen szétválasztani a marakodókat. Ennek módjáról az ALÁBBI írásban olvashatsz.

9.) Fulladás

Kutyád úgy is megfulladhat, ha valahova fennakad a nyakörvénél fogva, vagy a feje beleszorul valamibe. Ezeket elkerülendő válassz megfelelő kiegészítőket, amiket jól rögzíts az állaton. Másrészt sose hagyj elől zacskókat vagy olyan szűk üvegeket, amibe az állat beledughatja a fejét.

10.) Altatási szövődmények

Egyes fajták, főként a pásztorkutyák, rosszabbul reagálnak a műtétek közbeni altatásra, és sajnos van, hogy nem ébrednek fel a beavatkozás után. Ugyanígy az idősebb és a beteg ebek is rosszabbul viselik az eljárást. Ebben az esetben gazdaként a legtöbb, amit tehetsz, hogy elvégeztetsz minden olyan megelőző vizsgálatot, amelyek segítségével az orvos el tudja dönteni, mekkora a kockázat.

baleset fagyálló fagyás fulladás halálos baleset kánikula kutyatámadás kutyával a vízparton méreg mérgező ételek mérgező növények nyakörv balesetek nyár tél vízpart

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink