hirdetés

A nyakörvek árnyoldala: ezért figyelj arra, ha a kutyák játszanak

Ferenczi Deborah

2022. január 2

A nyakörvek a kutyák mindennapi életének elengedhetetlen részét képezik. Ezen lógnak a kutyus azonosító címkéi is, erre csatoljuk a pórázt. De azt sem szabad elfelejteni, hogy nagyon könnyen komolyabb baleseteket is okozhatnak ezek az eszközök.

hirdetés

Annak ellenére, hogy a kutya szempontjából létfontosságú elem a nyakörv, bizonyos helyzetekben komoly veszélyforrást is jelenthet. Ugyanis egy kutatás szerint a nyakörv-balesetek a kutyák fulladásának igencsak jelentős százalékát teszik ki.

Ha látványosan elhúzza a fejét, lehet zavarja a nyakörv csattja

Bármiben fennakadhat

Abban az esetben, ha a kutya nincs felügyelet alatt, bizony komoly problémákat is tud okozni a nyakörv. Ilyen lehet például az, ha beleakad valamibe, kerítésbe, drótba, bokorba. Az eb ebben az esetben megijed, és elkezd küzdeni annak érdekében, hogy kiszabaduljon. Sajnálatos módon pontosan e küzdelem során szoktak komoly balesetek történni úgy, hogy a kutya egyszerűen megfojtja magát.

Játék közben is veszélyes lehet

A nyakörv játék közben is veszélyt jelenthet. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy a heves játék közben az egyik kutya állkapcsa beleakad a másik eb nyakörvébe. Ettől komoly pánik is kialakulhat, ami sajnos még hevesebb reakcióhoz vezethet, ez pedig súlyos sérüléseket is okozhat akár mindkét kutyának. Arról nem is beszélve, hogy az ebeket szétválasztani igyekvő gazdik is megsérülhetnek.

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ezek ne történjenek meg?

Az első és legfontosabb lépés, hogy abban az esetben, ha a kutyák játszanak, távolítsd el a nyakörvet annak érdekében, hogy ezek a balesetek még véletlenül se következzenek be. Arra szintén fontos odafigyelni, hogy ezt olyan helyen tedd meg, ahol nincs forgalom, el van kerítve vagy éppen teljesen biztonságos terület. A második lehetőség, hogy már alapjáraton olyan nyakörvet választasz, ami gyorskioldóval van ellátva. Azaz ha valamibe megakad, akkor önmagától kioldódik. Ezek vészhelyzet esetén gyorsan eltávolíthatóak. Az is fontos lehet, hogy ne lógjon róla semmi, ugyanis ezek szintén nagyon könnyen be tudnak akadni.

Arra szintén érdemes figyelni, hogy a nyakörv ne legyen túl szoros, hiszen rossz esetben korlátozza a légzést és károsíthatja a légcsövet. Akkor van megfelelően fent, ha két-három ujjad is befér a nyak és az eszköz közötti résbe. Ugyanakkor túl laza sem lehet, mivel ebben az esetben nagyon könnyen beakadhat egy másik kutya mancsa vagy esetleg szája a játék közben. A helyes beállítás mellett fontos, hogy minden esetben legyen nálad egy olyan eszköz, amivel baleset esetén azonnal el tudod vágni a nyakörvet.

( Képek: Getty Images Hungary)

kutya nyakörv nyakörv nyakörv balesetek nyakörv veszélyek önkioldó nyakörv

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink