hirdetés

Elektromos nyakörv: kínozhatja az állatot, mégis miért használják?

Buzgó Csilla

2020. október 31

Már a gondolata is szívszorító lehet az e-nyakörves kiképzésnek. Fájdalmas elképzelni is, hogy váratlanul egy enyhe áramütés szakítja meg az eb békés időtöltését, aki nem érti, miért kísérik ilyen hatások ösztönös viselkedését.

hirdetés

Míg az elektromos nyakörvet, becenevén e-nyakörvet számos híve használja – véleményük szerint probléma nélkül és sikerrel – , más gazdik ördögtől való találmánynak tartják. Kétségkívül léteznek rövid távú előnyei, de hosszú távon inkább csak deformálhatja az eb személyiségét, sőt, sérüléseket és egyéb egészségügyi problémákat is okozhat.

Ezért esküsznek egyesek az e-nyakörvre

Legelőször tisztázzuk, mit takar ez a fogalom! Az elektromos nyakpánt kétféleképpen működhet: az egyik esetben  irányításra és különböző impulzusok hatására, mint például az ugatás, a másik esetben egy bizonyos határvonalon történő áthaladás szankcionálására.

Működését ideális esetben nem úgy kell elképzelni, mint egy látványos áramütést. Azok a gazdik, akik a saját bőrükön tesztelték a készüléket, úgy írták le a legalacsonyabb fokozatot, mint egy nagyobb bogár kúszását a bőrön. Nem fájdalmas, de alkalmas egy adott tevékenységből való kizökkentésre, és néhány másodperc elteltével idegesítővé válik.

Használói egyöntetűen azt vallják, hogy az e-nyakörv a kutya előzetes alapkiképzése nélkül mit sem ér. A parányi impulzusokat tehát kritikus helyzetekben a parancsok nyomatékosítása céljából vetik be, nem büntetésképpen. Például ha egy veszélyes terepen póráz nélkül engedik el az állatot, elengedhetetlen, hogy az bármilyen vonzó és a figyelem elterelésére alkalmas élmény ellenére is engedelmeskedjen a hívó szóra, mert esetleg az élete múlhat rajta.

Ez mind rendkívül meggyőzően hangzik, de – mint az már rengetegszer bebizonyosodott – mindig a kutya belső, ösztönös döntése az, ami meghatározza viselkedését. Ezért érdemes tehát pozitív megerősítéseken és jutalmazáson alapuló kiképzési technikákat választani az első ránézésre egyszerűbb, de helyenként sántító e-nyakörvezés helyett.

Ezért nem ajánlott az elektromos nyakörv laikusok számára

Tegyük fel, hogy a “kíméletes” e-nyakörvezés működik, és az eb probléma nélkül viseli azt séták közben. Úgy érzed, biztonságban van, mert ha esetleg nem is reagál azonnal a behívásra, egy-két ismétlést követően megerősítheted a vezényszót egy enyhe impulzussal. De mi történik, ha épp akkor romlik el a szerkezet, amikor a legnagyobb szükség volna rá?

Említést kell tennünk a készülék technikai sajátosságairól is. Számos tapasztalatlan gazdi úgy vásárol ilyen terméket, hogy csak a használati utasítást futja át, de a kutyakiképzés alapjairól alig van bárminemű fogalma. A kutyák asszociációkon keresztül tanulnak, és ha véletlenül nem a megfelelő időpontban, nem a helyes intenzitású “sokkolást” produkálja a tulajdonos, az eb nem fogja érteni, hogy miért kapott büntetést. Lehet, hogy nem az elrohanással vagy a felugrálással köti össze a fájdalmas vagy kellemetlen élményt, hanem egy másik jelenlévő tényezővel, például egy biciklissel vagy veled.

Nem is beszélve arról, hogy ha esetleg a kutya rendkívül makacsnak bizonyul, és mivel azt se tudja, mit akarnak tőle, továbbra is folytatja a helytelennek bélyegzett viselkedésmódot, az ember mit csinál? Még erősebbre állítja a hatásfokot, ez pedig sérüléseket, szívműködési zavarokat, vagy tartós mentális blokkokat idézhet elő az állatnál.

Mit alkalmazz inkább e vitatott kellék helyett?

A legegyszerűbb válasz a kérdésre: következetes nevelést. Gyakorlatilag alig akad olyan kutya, akit ne lehetne jobb belátásra téríteni jutalmazásközpontú oktatással, odafigyeléssel, érthető kommunikációval és türelemmel. Ugyan a gyártók megkíséreltek különböző “kíméletes” alternatív termékeket bevezetni, ilyen például a rezgő-, vagy a citronellanyakörv, illetve az ultrahangos ugatásgátló, ezek általában csak ideiglenes megoldást jelentenek, a probléma gyökerét nem kezelik.

Ha elakadsz a nevelésben, a legjobb döntés egy profi kutyakiképzőtől segítséget kérni. Bár nem valószínű, hogy javasolni fogja, az e-nyakörv és társai használatán kizárólag akkor érdemes elgondolkodni, ha a képzett oktató úgy véli, a ti helyzetetekben indokolt a szakszerű felügyelet mellett történő alkalmazása.

(Képek: Getty Images Hungary)

elektromos kutya nyakörv használata elektromos nyakörv kiképzés kutya elektromos nyakörv nevelés nyakörv

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink