hirdetés

Ezeket feltétlenül vidd magaddal a kutyás kirándulásokra

Molnár Enikő

2024. április 12 - Képek: Getty Images Hungary

A jó idő miatt sokunk egyre aktívabban, természetközelibben tervezi a hétvégéit, tele kirándulással és felfedezéssel.

hirdetés

Tagadhatatlan, hogy a kellemes (mostanában talán egy kicsit túl meleg) tavaszi idő mindenkit arra ösztönöz, hogy több időt töltsön a természetben, vagy legalább a ház falain kívül. Ha pedig valaki egy kutya gazdija, akkor gyakran olyan programokat részesít előnyben, amelyek kedvence igényeit is kielégítik. Például ilyenek a kirándulások. Persze a kutyától is függ, hogy ezek a kiruccanások nehezebb túrák formájában valósulnak-e meg, vagy csak kellemes, könnyű terepen való sétákban. Bárhogy is legyen, soha nem árt a felkészültség, így vegyük sorra, hogy mit érdemes magunkkal vinni a kirándulásokra.

Még a kirándulás előtt

Természetes, hogy amint hosszabbak lesznek a nappalok, aktívabbak leszünk, kedvencünkkel együtt. Ám nem szabad elfelejteni, hogy nem érdemes csak úgy belevágni, és elmenni egy egész napos, kihívásokkal teli túrára. Élmény lesz, de nem biztos, hogy olyan, amilyet szeretnénk. Ha sem mi, sem pedig kedvencünk nincs hozzászokva a fokozottabb fizikai terheléshez, akkor egy ilyen kirándulás könnyedén sérüléssel végződhet. Kezdjük kicsiben, mozogjunk rendszeresen, fokozatosan nehezítve a terepet, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket. Ez a mentalitás nem csak a túrák esetében lehet előnyös: ebben a cikkünkben arról írunk, hogy miért és hogyan ajánlott felkészíteni az ebet a nyüzsgő, programokkal teli nyári hónapokra. Ez főleg akkor fontos, ha saját és kutyánk aktivitását inkább a „hétvégi harcos” kifejezéssel illetnénk. Hogy ki a hétvégi harcos? Az ebből az írásunkból részletesen is kiderül.

Ha mégis hosszabb túrákra mennél, iktass be pihenőidőket

A védelem az első

Őszintén, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos kedvencünk védelme. Így amikor tudunk, rövidebben vagy hosszabban kitérünk erre a témára, hiszen életmentő lehet az elővigyázatosság. Tehát, sorban haladva a következőket mindenképpen iktassuk be, mielőtt még nagy túrákat vagy természetközeli programokat terveznénk négylábú barátunkkal:

Mit vigyünk magunkkal?

Tehát eljutottunk arra a pontra, hogy el is megyünk kirándulni. Mit készítsünk össze a táskánkba, ha kutyával indulunk útnak?

Ezeket ne hagyjuk otthon

Nyakörv és/vagy hám nélkül ne induljunk el. Ideálisan ezek a kutya beazonosítására alkalmas információkkal dekorált bilétával, felvarróval vannak felszerelve. Ezen legyen rajta a kutya neve, illetve a gazdi, gazdik aktuális telefonszáma.

Természetesen kötelező a póráz vagy pórázok összekészítése. A többes szám elsősorban arra az esetre vonatkozik, ha valaki hosszabb pórázra szeretné engedni a kutyáját, hogy nagyobb mozgásszabadsága legyen az ebnek. Ez az extra szabadság persze nagyobb felelősséget is jelent, és még fontosabbá válik, hogy az eb hallgasson a verbális vezényszavakra. Ergo legyen jól visszahívható és mutasson hajlandóságot a gazdival való együttműködésre. Ha ezt még gyakorolni kell, akkor csak annyira hosszú pórázon vigyük kedvencünket, amit könnyen tudunk kezelni. Ugyanez vonatkozik a flexi pórázokra is. Nem ördögtől való az utóbbi eszköz sem, ha valaki rendeltetésszerűen használja.

Pórázon is jól érezheti magát kedvenced!

A nyakörvekhez és a pórázokhoz annyit hozzátennénk, hogy érdemes még a kirándulás előtt ellenőrizni, hogy nincs-e rajtuk szakadás, és az anyag jó állapotban van-e. Ha valaki nagyon biztosra szeretne menni, akkor vihet magával plusznyakörvet és -pórázt, ha esetleg valamelyik útközben menne tönkre. Bár erre kicsi az esély, főleg, ha csak egy fél- vagy egynapos túrára megyünk. Van, akit megnyugtat a tudat, hogy van nála „vésztartalék”. Ezek mellett még fontos, hogy legyen nálunk „kakis zacsi” is, hiszen illik összeszedni kutyánk elhagyott ajándékait.

Nem lehet elfeledkezni a vízről és az itatótálról sem. Vigyünk elegendő ivóvizet kedvencünknek (és magunknak is), illetve érdemes előre feltérképezni, hogy merre találhatunk vízlelő helyeket (erre vannak letölthető alkalmazások, erdőben járva pedig a kör alakú jelzés mutatja az utat a vízhez). Emellett érdemes jutalomfalattal is készülni. Ez ugyan nem kötelező, de miért is ne vinnénk magunkkal? Nem árt, ha van nálunk valamennyi finomság, amivel megjutalmazhatjuk kedvencünket a jó munkáért.

Ha tömegközlekedéssel tervezzük az utat, akkor ne felejtsük otthon a szájkosarat sem.

Nem kötelező, de jól jöhet

Az előzőekben említettük, hogy milyen fontos a külső élősködők elleni vélelem. A túrákon leginkább a kullancsok jelenthetnek veszélyt, így nem árt, ha van nálunk egy kullancscsipesz. Főleg, ha több órára vagy akár több napra tervezünk. Amikor megállunk pihenni, nézzük át gyorsan kedvencünket és magunkat, és ha kell, még akkor és ott vegyük ki a kellemetlen vérszívót.

Ha már itt tartunk, érdemes lehet magunkkal vinni egy elsősegélycsomagot. Vannak előre összeállított csomagok is, illetve mi magunk is összeszedhetjük a szükséges eszközöket. Ebben a cikkünkben összeírtuk, hogy mi kerüljön bele egy elsősegélydobozba.

Ha fennáll az esélye, hogy nem érünk haza sötétedés előtt, akkor érdemes egy világító nyakörvet vagy bilétát elrakni, hogy látható legyen kedvencünk. Sőt, emellett vehetünk fényvisszaverő felszereléseket is, amelyek napközben is észrevehetőbbé teszik kedvencünket.

Ezek csak az alapok, és elsősorban túrázáshoz, erdei kiránduláshoz írtuk össze őket, ám a választott programon is múlik, hogy mit csomagolunk kutyánk számára. Például, ha nem csak egy napra megyünk, hanem hosszabb időre, mondjuk, kempingezni, akkor lehet, hogy egy kicsit több dologra lesz szükségünk. Ebben a cikkünkben összeszedtük, hogy mire lehet szükségünk egy kutyás kempingezés alkalmával.

elsősegélycsomag flexi póráz hosszú póráz itató jutalomfalat kirándulás kullancs kutyával túrázni nyakörv oltás póráz

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink