hirdetés

8 kutyafajta, akik szuper kirándulópartnerek

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 15 - Képek: Az Én Kutyám; Jacks&Bears Kennel; Getty Images Hungary

Napsütéses késő őszi, téli napokon nincs is jobb kikapcsolódás egy nagy kirándulásnál. Persze minden jobb, ha a kedvenced is veled lehet – mutatjuk, mely fajtákkal kifejezetten érdemes útra kelni.

hirdetés

A mozgás a szabadban gazdiknak és ebeknek egyaránt nélkülözhetetlen a boldog és egészséges élethez. Bármilyen fajtájú is legyen a kedvenced, érdemes hetente legalább egyszer a kutya fajtájának és egészségi állapotának megfelelő kirándulás beiktatása. Egyes kutyáknak viszont egyenesen létszükség a jövés-menés, a mezők és eldugott eredi ösvények felfedezése.

Mutatjuk, mely fajták a főnyeremény partnerek, ha túrázásról van szó.

Szibériai Husky

A szibériai husky-t eredetileg szánhúzásra és rendkívül hosszú utak megtételére tenyésztették. Ráadásul a hideg beköszöntével jön el az ő ideje, amikor végre élvezheti a dús bundája nyújtotta előnyöket. Erős és okos kutyák, akiket télen nyugodtan magunkkal vihetünk még nehezebb túraútvonalakra is. Kitartásuknak és állóképességüknek köszönhetően elég valószínű, hogy pihenőket nem miatta kell majd tartani.

A husky az a kutya, akinek a kirándulás hideg időben is élvezet kép: Az Én Kutyám

Ausztrál juhászkutya

Az ausztrál juhászkutya intelligens, kalandvágyó fajta, amely mindig kész a mozgásra. Ahogy nevéből is kiderül, eredetileg pásztorkutyaként használták. Ennek köszönhetően nagyon atletikusak és tökéletesen alkalmazkodnak a hosszú órákig tartó, akár megerőltető tevékenységekhez.

Magyar vizsla

A fajtát eredetileg vadászkutyaként használták (ma is népszerű ebben a munkakörben), ami miatt rendkívül szívósak és hatalmas a mozgásigényük. Ezt az igényt remekül kielégíthetjük egy kiadós kirándulással. Arra azonban figyeljünk, hogy a magyar vizsla rövid szőrű fajta, így ha igazán hidegre fordul az idő, megfelelően fel kell öltöztetni, mielőtt útnak indulunk.

kép: Az Én Kutyám

Ausztrál pásztorkutya

Nem meglepő, hogy a felsorolásban ismét egy pásztorkutya következik. Ez a fajta ugyanis akkor érzi jól magát egy otthonban, ha a gazdái elegendő fizikai aktivitást biztosítanak a számára – ami messze nem merül ki egy fél órás városi sétában. Az ausztrál pásztorkutyának lételeme a mozgás, és mivel kiemelkedően intelligens, a szabadtéri felfedezés az egyik legideálisabb program a számára.

Berni pásztorkutya

A husky-hoz hasonlóan a berni pásztor is télen a legboldogabb. Mivel eredetileg a svájci Alpok hideg területein alkalmazták őket, bundájuk és testfelépítésük is ehhez az időjáráshoz alkalmazkodott. Egy nagy erdei kirándulás a szállingózó hóesésben maga a paradicsom egy ilyen kutya számára.

Kép: Jacks&Bears Kennel

Sokat beszélünk arról, hogy mennyire fontos felelős tenyésztőtől vásárolni, és ha tehetjük, igyekszünk is benneteket megismertetni ilyenekkel. A Jacks&Bears kennelben októberben két berni pásztorkutya alom is született, melynek kölykei díjnyertes szülők csemetéi. Az apróságokról ITT érhetsz el részletes információt.

Afrikai oroszlánkutya

Ez a csodálatos, egykor oroszlánok vadászatára használt fajta eredeti munkájából fakadóan ügyes, erős, gyors, intelligens és rendkívül szívós. Mind olyan tulajdonságok, amelyek ideális túra-partnerré teszik őt.

Alaszkai Malamut

A szibériai husky-hoz hasonlóan az alaszkai malamutot is szánhúzásra tenyésztették. Megvan tehát minden olyan tulajdonsága, amely a téli kirándulások során nélkülözhetetlen: kitartás, erő és hidegtűrés. Fontos, hogy inkább a lassabb, de hosszabb utakat élvezi, ahol nem időre megy a séta.

kép: Az Én Kutyám

Portugál vízikutya

A portugál vízikutya sokféle munkát végzett, a halak hálóba terelésétől kezdve a hajók közti futárkodáson át a horgászfelszerelés cipeléséig. Éppen ezért egy nagyon aktív fajta, aki imádja a természetet. Ideális kirándulótárs, de a téli hidegben bármennyire is szeretne, inkább ne engedjük őt vízbe menni a megbetegedések elkerülése érdekében.

Természetesen bármilyen fajta kutyával öröm a kirándulás. Ha még nem tudjátok, hová menjetek, ebben a cikkünkben remek Budapest-környéki kirándulóhelyeket találtok.

kirándulás kirándulás kutyával kutyával túrázni

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!