hirdetés

5 tuti Budapest-környéki kutyás kirándulóhely a hidegebb napokra

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 29 - Képek: Getty Images Hungary

Young hiker man sitting on the mountain peak with his shepherd dog, watching the landscape

A hideg napokon se ülj otthon a kutyával – irány a természet! Mutatjuk, hová érdemes tervezni a kirándulást.

hirdetés

Ahogy az évszakok változnak, gazdiként neked is alkalmazkodnod kell a hidegebb időjáráshoz, amikor a kedvenceddel közös kikapcsolódást tervezed. Bár csábító lehet a fűtött otthon és a kényelmes kanapé, fontos, hogy az őszi-téli időszakban is biztosítsd kutyád számára a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgást. Budapest és vonzáskörzete kiváló lehetőségeket kínál a környékbeli ebeknek. Olyan kutyás kirándulóhelyek következnek, amelyeket gazdik próbáltak ki és javasolnak másoknak is.

Teve-szikla és környéke, Pilisborosjenő

Ha kutyáddal egy igazán aktív napra vágysz, a pilisborosjenői Teve-szikla tökéletes célpont. A Budapesttől mindössze 18 kilométerre található festői vidék izgalmas kalandot ígér gazdiknak és kutyáknak egyaránt. A túraútvonal közepesen nehéz; olyan kutyák számára ideális, akik már hozzászoktak a természetjárás során előforduló terephez. Az ösvény meredekebb szakaszokat is tartalmaz, így jó állóképességet igényel.

Milyen fajtáknak ideális? Az útvonal többek között a hegyi kutyáknak, a labradoroknak vagy a terriereknek kínál különösen izgalmas környezetet. A meredek ösvények és a kihívást jelentő terep az energikusabb kutyáknak kiváló alkalom arra, hogy kipróbálják és fejlesszék ügyességüket és állóképességüket.

Régi golf pálya, Göd

Ha a kutyáddal egy kellemes kirándulásra vágysz Göd régi golfpályája remek választás. Ez a lenyűgöző terület egykor golfpályaként szolgált, most pedig kutyabarát sétáknak ad otthont. Az útvonal könnyű így alkalmas mind a kezdő, mind a tapasztalt kutyásoknak. A sík terep lehetővé teszi, hogy kutyád szabadon rohangálhasson és felfedezze a területet.

Milyen fajtáknak ideális? Adottságai miatt bármely fajta számára remek kirándulóhely, de a kis- és közepes termetű állatoknak különösen ajánljuk, hiszen könnyű a terep és nem kötelező a több órás séta. Így egy mopsznak vagy egy angol bulldognak sem lehetetlen küldetés.

Hárosi-öböl, Budapest

Bár strandolni már nem lehet, a XXII. kerületben található Hárosi-öböl tökéletes választás a vízparti kikapcsolódáshoz. Az öböl környékén található ösvények könnyűek és jól járhatók, így élvezetesek bármilyen fizikumú kutyának.

Milyen fajtáknak ideális? Az útvonal bár nem nehéz, a változatos terepnek köszönhetően az aktívabb kutyák számára is kínál kihívást. A retrievereknek például igazi kutyaparadicsom, de egy mozogni vágyó spániel számára is élvezetes program.

Duna-part, Kismaros

Ha vízparti kirándulásotokért szívesen elhagyjátok a fővárost, akkor irány Kismaros! Ha kutyusod is imádja a friss levegőt, ne hagyjátok ki ezt az elbűvölő helyet! Az itt található ösvények változatos nehézségűek, így kezdő és tapasztalt kirándulóknak is lehetősége nyílik a kikapcsolódásra. A könnyű séták mellett találhatók közepesen nehéz túraútvonalak is, amelyek az ebek számára is izgalmas kihívást jelentenek.

Milyen fajtáknak ideális? A hosszabb, nehezebb útvonalak az olyan edzettebb, nagyobb mozgásigényű fajták számára jó választás, mint a husky vagy a német juhász, egy könnyű sétára pedig a legkisebbeket – például a yorkshire terriert – is bátran elviheted.

Merzse-mocsár

Budapest XVII. kerületének gyöngyszeme a csodálatos Merzse-mocsár. A tájvédelmi terület minden évszakban különleges élményt nyújt, és a hideg hónapokban is magával ragadó kirándulásokra csábít. Az ösvények és sétálóutak változatosak, de többségében könnyűek és jól járhatók. Az útvonalakat jól kijelölt sárga turistajelzések segítik, így könnyedén eligazodhattok a mocsár rengetegében. A terület változatos növényzettel, patakokkal, tavakkal és átjárható mocsarakkal rendelkezik, ami izgalmas kihívást kínál mind a kutyáknak, mind pedig gazdiknak. Készülj fel, hogy mindketten sarasan mentek haza!

Milyen fajtáknak ideális? A Merzse-mocsár a közepes- és nagy termetű kutyáknak ajánlott. Egy border collie-nak vagy egy bernáthegyinek igazi Kánaán.

Kirándulj felelősen!

Gondoskodj a megfelelő védelemről! Ha a természetbe készültök, ne feledkezz meg kedvenced szúnyog-, kullancs- és bolha elleni védelméről.

Tájékozódj indulás előtt! Mindig ellenőrizd, hogy az úti célotok biztonságos-e. Bizonyos területeken időszakosan vadveszélyre hívhatják fel a figyelmet – ilyenkor inkább keress más alternatívat.

Légy tekintettel másokra! Csak akkor engedd szabadon rohangálni a kutyát, ha magabiztosan megtanulta a behívást. Egy introvertáltabb kutyával történő találkozás kellemetlen helyzetet szülhet, ha hiába hívod a kedvencedet, ő üldözi a lelkesedésével a másik állatot.

Óvd a környezetet! Mondanunk sem kell, hogy a kutyás kirándulóhelyek megóvása fontos feladat. Soha ne szemetelj, és a kutyapiszkot se hagyd az ösvény kellős közepén.

kirándulás kutyával kutyás kirándulóhely testmozgás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!