hirdetés

Milyen oltást kapjon a kutya? Ezt javasolja az állatorvos

Kövess Péter

2024. március 16 - Képek: Getty Images Hungary

Nem tudsz kiigazodni az oltások útvesztőjében? Cikkünkben állatorvos segítségével szedjük össze, hogy melyik oltás miért fontos a kutya számára.

hirdetés

Az általános irányelvek szerint a kutya esetében az oltás megkezdése 6-8 hetes korban indokolt. A macskákhoz képest lényeges különbség, hogy miközben számukra nincs kötelezően előírt oltás Magyarországon, addig a kutyáknak van.

A kutya oltása 6-8 hetes korban kezdődhet meg

Ez az oltás a kötelező a kutya részére

Dr. Bodó Andrea állatorvos emlékeztetett, hogy a szabályok értelmében a kutyáknak fél éves korukig meg kell kapniuk a veszettség elleni oltást, majd ezt fél év múlva megismételni szükséges. „Tehát egyéves koráig a kutyának két darab monovalens, vagyis csak a veszettség ellen való védőoltással kell rendelkeznie. Emellett a kutyatulajdonosoknak kötelező a chip beültetéséről is gondoskodni” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Az oltás azért is elengedetlen, mert a veszettség komoly közegészségügyi veszélyforrást jelent, mivel zoonózisként állatról emberre is terjed, és halálos kimenetelű fertőzést okoz. Emlékezetes, hogy a NÉBIH és a Magyar Állatorvosi Kamara nemrég figyelmeztetést adott ki, miután idén is kimutatták a veszettséget Magyarország egy régiójában. Ebzárlatot is elrendeltek.

A fertőzést aranysakálok adhatták át a kutyáknak.

A veszettség figyelmeztető jeleivel ezért neked is érdemes tisztában lenned. Ha a következőket tapasztalod kutyádon, sürgősen fordulj állatorvoshoz:

 • Nem ismer meg.
 • Eltompul.
 • Tárgyakat vagy embereket nyalogat, és ez korábban nem volt szokása.
 • Elkóborol, szaladgál össze-vissza.
 • Megijed az erősebb – de amúgy megszokott – hangoktól.
 • Emberre támad, harap.
 • A végzetes tünetek: a kutya állkapcsa lóg, nyálzik, kancsalít, fájdalmasan nyel.
Veszettség ellen köteleztő oltani

Több javasolt oltás is létezik

Dr. Bodó Andrea elmondta, a kutyák számára rengeteg különböző oltás létezik. Az úgynevezett kombinált oltás a leggyakrabban a pavrovírus, a szopornyica, az adenovírus-fertőzés és a parainfluenza-vírus elleni védelmet nyújt, illetve bizonyos kombinációkban a leptospirózis ellen is véd.

„A pavrovírus rendkívül fertőző, és nagyon súlyos bélgyulladással járó fertőzés, amely gyakran a kezelés mellett is végzetes következményekkel jár. A szopornyica fertőzés légúti, emésztőszervi és idegrendszeri tüneteket okoz. Az adenovírus-fertőzés 1-es szerotípusa felel a kutyák fertőző májgyulladásáért. Az adenovírus-fertőzés 2-es szerotípusa és a parainfluenza-vírus pedig hozzájárulhat a kennelköhögés kialakulásához” – magyarázta az állatorvos.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Egyes fertőzések ellen is javasolt oltani

Ezt az oltási sorrendet ajánlják

Az alapimmunizálásra javasolt oltási sorrendet számos tényező befolyásolhatja. A sztenderd oltási sor abban a rendelőben, ahol dr. Bodó Andrea is dolgozik, a következő:

 1. 8 hetesen pavrovírus elleni oltás
 2. 10 hetesen kombinált védőoltás
 3. 12 hetesen kombinált védőoltás
 4. 14 hetesen veszettség elleni oltás
 5. 6 hónaposan kombinált védőoltás
 6. 9 hónaposan veszettség elleni védőoltás

Az utóbbit évente egyszer megismételni kötelező, míg a többinél is erősen ajánlott az immunitás fenntartása érdekében. A chip bármely oltásnál beadható, de legkésőbb az első veszettség elleni oltásnál kötelező. A féreghajtás pedig minden kölyökkori oltás mellé javasolt, a veszettség elleni oltásnál viszont egyenesen kötelező. Ezen felül a külső élősködőkkel – például a bolhákkal, kullancsokkal és szúnyogokkal – szembeni védekezés is erősen ajánlott.

Tudtad, hogy a bolhák és a kullancsok a mínuszok idején is veszélyesek lehetnek, és halálos betegségekkel fertőzhetik meg kedvencedet? Erről a témáról ebből a cikkünkből tájékozódhatsz részletesebben.

ajánlás állatorvos fertőzések kutya oltás oltási sorrend vakcina veszettség vírusok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink