hirdetés

„Az én kutyám nem jár sétálni, ezért nem kell neki mikrochip és oltás” – kinek mennyit ér kedvence élete?

László Enikő, 2023. január 26 - Képek: Getty Images Hungary

Egy felelős kutyatartó számára nem kérdés, hogy kedvence chippel ellátva és a kötelező, valamint erősen ajánlott oltásokkal éli életét. Azonban megdöbbenve tapasztaljuk, hogy még így is sok, magát felelős kutyatartónak nevező gazda gondolja azt, hogy saját négylábújának mindezekre nincsen szüksége.

hirdetés

A kutyás tematikájú Facebook-csoportokban (ahol gondolhatnánk, hogy főként kutyaszerető és felelős gazdák tömörülnek) gyakran olvashatunk olyan véleményt, hogy: ugyan már, minek a kutyának oltás és mikrochip, nagyon jól elvolt eddig is; és egyébként se megy ki az utcára. Ezzel a meglátással számos probléma van, a következőkben ezeket vesszük sorra.

Miért nem megy sétálni?

Először is jogos kérdés, hogy miért nem megy a kutya sétálni? Bár kivételes esetekben valóban előfordulhat, hogy egy eb nem jár rendszeresen sétálni, de fontos kiemelni, hogy ez rendkívül fontos a kutyák számára. Nekik a séta nemcsak arra jó, hogy elvégezzék a dolgukat. Számos illattal, ingerrel találkoznak így, ami fontos mentális egészségükhöz. Gyakran hallani a hasonlatot, hogy a kutyáknak ez olyan, mint nekünk a reggeli hírolvasás. A séta során megismerkedhetnek más ebekkel, ami segíti a szocializációt. Emellett pedig fizikálisan is jót tesz, hiszen mozog az állat. Hiába van nagy kert, a kutya nem fog magától köröket futni, hogy lefárassza magát. A séta tehát elengedhetetlen az ebek fizikális és mentális jóllétéhez.

A mikrochip fontossága

Elsősorban törvény írja elő, hogy minden 4 hónaposnál idősebb eb számára kötelező, a tulajdonjogot a gazda ezzel tudja igazolni. A szerkezetben megtalálhatók az állattartónak és kutyájának adatai, így ha elveszne, könnyen visszajuttatható otthonába. Az az eb, akiben nincsen chip, az nem is jár állatorvoshoz, tehát a szintén kötelező veszettség elleni oltása sincsen meg. A törvényi kötelezettség már önmagában elegendő kellene, hogy legyen, de nézzünk néhány esetet, miért is fontos még.

Ha esetleg a kutya nem jár sétálni, abban az esetben is fontos a chip, hiszen nem csak eközben történhet olyan váratlan esemény, mely során eltűnhet. A kapun is könnyen kislisszolhat.

8 év után került haza

Nemrégiben történt több egy eset is, ami jó példa a chip fontosságára. Egy Kecskemétről eltűnt labrador 8 év után került haza családjához mikrochipje segítségével. Az ebet valaki befogadhatta, és ez idő alatt nem oltatta, mivel ha ez megtörtént volna, az állatorvos látta volna a chipszám alapján, hogy a labradort 2015 óta keresik.

Most akkor kit illet meg a kutya tulajdonjoga?

Egy másik nagy port kavart történet arról szól, hogy bekerült a menhelyre egy idős kiskutya. A dolgozók, mivel a chipben regisztrált szám nem volt kapcsolható, felkeresték a vélt tulajdonos lakhelyét. Ő elmondta, hogy a kutyát 7 évesen kapta, a nevére is volt írva, de már nem az övé, 10 éve nem is látta. Mivel nem akarta, hogy visszakerüljön szüleihez, ahol eddig volt, lemondott róla a menhely javára. A szülők azonban vissza akarják kapni az ebet, de mivel nem oltatták 13 éven át (ha megtették volna, a chip is az ő nevükön lenne), nem íratták át a saját nevükre, ez nem lehetséges. Kutyás Facebook-csoportokban és a menhely oldalán is nagy viták alakultak ki. Az állatorvosi vélemény alapján az eb igen elhanyagolt állapotban volt, fogai és szája rendkívül rosszak voltak. A gazdák szerint pedig ők mindent megtettek érte, csak épp kislisszolt a kapun és koszos lett. A menhely nem adja vissza az állatot, mivel a szülők hivatalosan nem voltak sosem a tulajdonosai, és az állatmentők köztudottan csak felelős állattartóknak adnak ebet. Aki pedig több mint 10 éven át elhanyagol egy kutyát, az nem nevezhető felelős állattartónak.

A mikrochip ára regisztrációval együtt egy egyszeri kiadás, ami körülbelül 8-12.000 forint. Az oltások (rendelőtől, településtől függően) átlagosan évi 12.000 forintba kerülnek.

Oltások minek?

Első érvünk itt is a törvényi kötelezettség a veszettség elleni vakcina esetében. A kutyák számára csak ez kötelező, de emellett a kombinált oltás is kifejezetten ajánlott. Ez általában magába foglalja a parvovírus, szopornyica, leptospirózis, májgyulladás, olykor a kennelköhögés elleni hatóanyagokat is.

És, ha megint jön az indok, hogy az én kutyám nem szokott menni sehova? Sajnos akkor is elkaphat számos betegséget. Például cipőd talpán is beviheted a lakásba, de egyéb ruhadarabjaidon is ott lehetnek a veszélyes vírusok, baktériumok. A hozzád érkező vendégek esetében szintén. És csak egy rövid, gyors séta is elég ahhoz, hogy valamit összeszedjen kedvenced. A kötelező és a feltétlen ajánlott oltások olyan betegségek ellen védenek, melyek halálosak is lehetnek a kutya számára. Egy magát felelős állattartónak valló gazdi nem tenne meg mindent kedvence egészségéért?

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon