hirdetés

„Az én kutyám nem jár sétálni, ezért nem kell neki mikrochip és oltás” – kinek mennyit ér kedvence élete?

László Enikő

2023. január 26 - Képek: Getty Images Hungary

Egy felelős kutyatartó számára nem kérdés, hogy kedvence chippel ellátva és a kötelező, valamint erősen ajánlott oltásokkal éli életét. Azonban megdöbbenve tapasztaljuk, hogy még így is sok, magát felelős kutyatartónak nevező gazda gondolja azt, hogy saját négylábújának mindezekre nincsen szüksége.

hirdetés

A kutyás tematikájú Facebook-csoportokban (ahol gondolhatnánk, hogy főként kutyaszerető és felelős gazdák tömörülnek) gyakran olvashatunk olyan véleményt, hogy: ugyan már, minek a kutyának oltás és mikrochip, nagyon jól elvolt eddig is; és egyébként se megy ki az utcára. Ezzel a meglátással számos probléma van, a következőkben ezeket vesszük sorra.

Miért nem megy sétálni?

Először is jogos kérdés, hogy miért nem megy a kutya sétálni? Bár kivételes esetekben valóban előfordulhat, hogy egy eb nem jár rendszeresen sétálni, de fontos kiemelni, hogy ez rendkívül fontos a kutyák számára. Nekik a séta nemcsak arra jó, hogy elvégezzék a dolgukat. Számos illattal, ingerrel találkoznak így, ami fontos mentális egészségükhöz. Gyakran hallani a hasonlatot, hogy a kutyáknak ez olyan, mint nekünk a reggeli hírolvasás. A séta során megismerkedhetnek más ebekkel, ami segíti a szocializációt. Emellett pedig fizikálisan is jót tesz, hiszen mozog az állat. Hiába van nagy kert, a kutya nem fog magától köröket futni, hogy lefárassza magát. A séta tehát elengedhetetlen az ebek fizikális és mentális jóllétéhez.

A mikrochip fontossága

Elsősorban törvény írja elő, hogy minden 4 hónaposnál idősebb eb számára kötelező, a tulajdonjogot a gazda ezzel tudja igazolni. A szerkezetben megtalálhatók az állattartónak és kutyájának adatai, így ha elveszne, könnyen visszajuttatható otthonába. Az az eb, akiben nincsen chip, az nem is jár állatorvoshoz, tehát a szintén kötelező veszettség elleni oltása sincsen meg. A törvényi kötelezettség már önmagában elegendő kellene, hogy legyen, de nézzünk néhány esetet, miért is fontos még.

Ha esetleg a kutya nem jár sétálni, abban az esetben is fontos a chip, hiszen nem csak eközben történhet olyan váratlan esemény, mely során eltűnhet. A kapun is könnyen kislisszolhat.

8 év után került haza

Nemrégiben történt több egy eset is, ami jó példa a chip fontosságára. Egy Kecskemétről eltűnt labrador 8 év után került haza családjához mikrochipje segítségével. Az ebet valaki befogadhatta, és ez idő alatt nem oltatta, mivel ha ez megtörtént volna, az állatorvos látta volna a chipszám alapján, hogy a labradort 2015 óta keresik.

Most akkor kit illet meg a kutya tulajdonjoga?

Egy másik nagy port kavart történet arról szól, hogy bekerült a menhelyre egy idős kiskutya. A dolgozók, mivel a chipben regisztrált szám nem volt kapcsolható, felkeresték a vélt tulajdonos lakhelyét. Ő elmondta, hogy a kutyát 7 évesen kapta, a nevére is volt írva, de már nem az övé, 10 éve nem is látta. Mivel nem akarta, hogy visszakerüljön szüleihez, ahol eddig volt, lemondott róla a menhely javára. A szülők azonban vissza akarják kapni az ebet, de mivel nem oltatták 13 éven át (ha megtették volna, a chip is az ő nevükön lenne), nem íratták át a saját nevükre, ez nem lehetséges. Kutyás Facebook-csoportokban és a menhely oldalán is nagy viták alakultak ki. Az állatorvosi vélemény alapján az eb igen elhanyagolt állapotban volt, fogai és szája rendkívül rosszak voltak. A gazdák szerint pedig ők mindent megtettek érte, csak épp kislisszolt a kapun és koszos lett. A menhely nem adja vissza az állatot, mivel a szülők hivatalosan nem voltak sosem a tulajdonosai, és az állatmentők köztudottan csak felelős állattartóknak adnak ebet. Aki pedig több mint 10 éven át elhanyagol egy kutyát, az nem nevezhető felelős állattartónak.

A mikrochip ára regisztrációval együtt egy egyszeri kiadás, ami körülbelül 8-12.000 forint. Az oltások (rendelőtől, településtől függően) átlagosan évi 12.000 forintba kerülnek.

Oltások minek?

Első érvünk itt is a törvényi kötelezettség a veszettség elleni vakcina esetében. A kutyák számára csak ez kötelező, de emellett a kombinált oltás is kifejezetten ajánlott. Ez általában magába foglalja a parvovírus, szopornyica, leptospirózis, májgyulladás, olykor a kennelköhögés elleni hatóanyagokat is.

És, ha megint jön az indok, hogy az én kutyám nem szokott menni sehova? Sajnos akkor is elkaphat számos betegséget. Például cipőd talpán is beviheted a lakásba, de egyéb ruhadarabjaidon is ott lehetnek a veszélyes vírusok, baktériumok. A hozzád érkező vendégek esetében szintén. És csak egy rövid, gyors séta is elég ahhoz, hogy valamit összeszedjen kedvenced. A kötelező és a feltétlen ajánlott oltások olyan betegségek ellen védenek, melyek halálosak is lehetnek a kutya számára. Egy magát felelős állattartónak valló gazdi nem tenne meg mindent kedvence egészségéért?

elveszett kutya felelős kutyatartás kötelező oltás kutya veszettség oltás kutyatartás mikrochip oltás veszettség veszettség elleni oltás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink