hirdetés

Miért nem akar a kutya sétálni? Nem biztos, hogy hiszti áll a háttérben

Bodri Melissza

2021. július 21

Vajon mi lehet az oka annak, hogy a kutyád nem akar sétálni menni? A jelenség bizony aggasztó lehet, különösen akkor, ha előtte kedvenced szeretett veled kimozdulni. A probléma mögött sok minden állhat, ezért fontos az odafigyelés.

hirdetés

Azt tapasztalod, hogy a kutyus ahelyett, hogy boldogan csaholva várná a séta idejét, inkább elbujdokol valahová? Vagy amikor már elindultatok, váratlanul lecövekel, esetleg rángatni kezdi a pórázt? Akárhogy is történik, az eb értésedre próbálja adni, hogy nem szeretne sétálni. Egyáltalán nem biztos, hogy ez csak a négylábú szeszélye, az okok mögött komoly problémák is húzódhatnak.

Fél valamitől

A jelenség mögött az egyik legegyszerűbb indok az lehet, hogy az eb tart valamitől. Nem szabad elfelejteni, hogy ami az ember számára teljesen hétköznapinak tűnhet, addig az a négylábút halálosan megrémítheti. Lehet, hogy az egyik megszokott sétaútvonalon az állatot olyan inger érte, amit te észre sem vettél, mert annyira mindennapi a számodra. Az ijedtség forrása lehet egy hirtelen hanghatás (tülkölő autó, csörömpölés) vagy egy kerítés mögül vicsorgó nagyobb kutya, esetleg egy különös tárgy, ami valamiért ösztönös viszolygást vált ki az ebből. Számára egy ilyen élmény könnyen vezethet oda, hogy később nem szívesen akar visszamenni arra a helyre, ahol az inger érte.

A fájdalom is lehet az ok

Az is előfordulhat, hogy a gyaloglás során az állat szokatlan fájdalmat érez. Ez lehet ízületi vagy esetleg ortopédiai eredetű probléma, ami megnehezíti a mozgást. Esetleg emésztési panasz is feltételezhető, ami az egyik sétaalkalom során hirtelen jelentkezett, így a jószág a kimozdulással kapcsolja össze a kellemetlenséget. Az is elképzelhető, hogy a kutya mancsa érzékennyé vált egy járdán heverő éles tárgy miatt vagy terepen szúrós bozótba lépett, így emiatt a későbbi sétáktól tartani kezd. A hőségben a felhevült aszfalt is okozhat problémákat, akár komoly égési sérüléseket is. Ezért fontos, hogy séta előtt tedd a kezed a járdára, ha a te tenyerednek forró, kedvenced tappancsának is az lesz.

Kényelmetlen nyakörv

Esetleg egy kényelmetlen nyakörv is kiválthatja a mozgástól való vonakodást. Ha új darabot vásároltál kedvenced részére, akkor érdemes megvizsgálni a nyakhoz való illeszkedését, és hogy nem túl szoros-e az eszköz. Előfordulhat, hogy véletlenül rossz lett a méret vagy túl szűkre van állítva, így a séta határozottan kényelmetlen lehet az eb számára.

Nem szokott hozzá

Ha a kutya nem kölyökkorában került hozzád, és nem tanulta meg a séta szabályait, akkor könnyen előfordulhat, hogy a felnőtt állat nehezen tűri meg a pórázt. Ilyenkor az eb tanácstalanná vagy idegessé válhat, mert az eszköz csak kontrolállja őt a szabad mozgásban, és nem érti a helyzetet. Ebből az következhet, hogy a jószág egy idő után nem akar veled kimozdulni, mert számára a séta nem pozitív, hanem negatív élményt jelent. Ugyanez történhet akkor, ha szabad, vidéki élet után városi környezetbe kerül az eb, ahol a póráz és a nyakörv csak kötöttséget jelent neki.

Mit lehet tenni?

Ha azt tapasztalod, hogy a kutya nem akar sétálni, akkor fontos az, hogy türelmes és megértő légy hozzá. Sohase alkalmazz erőszakot, ne rángasd a pórázt. Próbáld meg kitalálni, hogy vajon mi lehet a jelenség forrása. Ha arra következtetsz, hogy félelem az ok, akkor fontos, hogy lépésekben haladj. Először csak rövidebb távokra vidd sétálni az ebet, és figyeld a reakcióit. Ha nagyon tart a dologtól, először csak a póráz látványához szoktasd hozzá. Ha úgy érzed, nem boldogulsz, fordulj szakértőhöz! Ne feledd, semmit sem szabad erőltetni, mert az nem válik a kutya javára.

Érdemes állatorvoshoz is elvinni az ebet, hogy megbizonyosodhass arról, hogy a viselkedés mögött nem egészségügyi probléma áll. Ha az eb már idős, fokozottan figyelj rá, és kíméld a gyaloglás során. Célszerű a séták után ellenőrizni a kutya mancsait, hogy nem ment-e bele tüske vagy egyéb éles tárgy. Ellenőrizd a nyakörvet is, hogy ne legyen túl szoros, ha kell, cseréld ki egy kényelmesebb, minőségibb darabra. Ha az eb jobban szereti, akár hámot is használhatsz. Amennyiben nevelési hiányosságok állnak a dolog mögött, akkor ajánlott az állatot fokozatosan hozzászoktatni a pórázhoz és a sétához. Ha indokolt, vidd kutyaiskolába vagy kérd ki szakértő tanácsát.

(Képek: Getty Images Hungary)

félelem furcsa viselkedés idős kutya sétáltatása kutya nem akar sétálni kutyasétáltatás nevelés nyakörv póráz séta viselkedési probléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!