hirdetés

8 év után került haza a Kecskemétről eltűnt labrador: a chip vezette nyomra az állatmentőket

Szénási Szimonetta

2023. január 22 - Képek: Menhely az Állatokért Alapítvány; Bánáti Attila

Hosszú évek után végre ismét szerető családja körében lehet az a labrador, akit mikrochipjének hála tudtak beazonosítani az állatmentők. Mindenki megdöbbent a csodaszámba menő esettől.

hirdetés

Már szinte esélytelennek tűnt, hogy Bella, a Bánáti család kedves labradorja valaha hazatérjen. Ám egy nem várt fordulatnak hála a nyolc éve elveszett kutya megkerült. Azóta történt egy s más odahaza, így van mit megszoknia, de a lényeg, hogy jól van és jól is érzi magát.

Bella jól érzi magát odahaza./Kép: Bánáti Attila

Egy menhely dolgozói azt írták: csoda

A kecskeméti Menhely az Állatokért Alapítványi közösségi oldaláról értesültünk róla, hogy csodával határos módon sikerült visszajuttatniuk gazdájához egy hozzájuk került labradort. Mint írják, a kutya mikrochipje vezette őket nyomra: a lelolvasás során nemcsak a gazda nevét és elérhetőségét tudták meg, de legnagyobb megdöbbenésükre azt is, hogy a jószágot már 2015 óta keresik.

(m)ikor felvettük a gazdival a kapcsolatot láttuk, hogy be van jegyezve a PET-VET adatbázisába, hogy az állat elveszett 2015-ben. Vagyis valaki befogta, és 7 évig nem oltatta. Nem kereste a gazdáját

– írják a posztban.

A hálás gazda azonnal reagált

A bejegyzés alatt olvashatók Bánáti Attila, Bella gazdájának hálás sorai. Ahogy kiderül, a férfi először azt hitte, Szemi nevű egyéves szamojédjük szökött meg.

Amikor láttam, hogy hív a menhely, már lepergett előttem, hogy Szemi, az egyéves szamojéd kutyánk tűnt el, és a menhelyre vitték…. Felveszem a telefont… mondják, meglett a kutyám… kérdezem, hogy egy szamojéd?… mondja a hölgy, nem, hanem Bella, egy labrador. Na itt le kellett ülnöm. Mondom, az hogyan lehet, hisz ő közel 8 éve tűnt el. A hölgy kedvesen megjegyzi, hogy akkor meglett. Percekbe telt, mire felocsúdtam”

– foglalja össze az első „sokkot” Attila.

Gazdái először azt hitték, Szemi nevű szamojédük miatt keresik őket a menhelyről./Kép: Bánáti Attila

Mint írja, először nagyon izgatott volt a viszontlátás miatt, nem tudta, vajon megismeri-e még Bella. Azonban az okos labrador azonnal felismerte a gazdit. Az egész család nagyon örült Bella hazatérésének, akivel első útjuk az állatorvoshoz vezetett, tekintve, hogy az elmúlt években kimaradtak a vizitek a kutya életéből.

Arra azonban kíváncsi lennék, hol lehetett eddig, és hogy hogy nem került 8 év alatt egyszer sem állatorvos közelébe, aki leolvasta volna a chipet, hisz oltási könyve sem volt”

– mereng Attila az elmúlt igen hosszú időszakról.

Kis gazdája nagyon várta

Bella fiatal gazdája, Zsombor még nagyon kicsi volt, mikor szeretett kedvencének nyoma veszett. Az azóta 12 éves fiatalember nagyon boldog, hogy labradorja ismét velük van.

Rengeteg változás

Az immár 10 esztendős Bellának sok változást kell megszokni, hiszen a Bánáti család az elmúlt évek alatt nemcsak az említett szamojéddal, de egy gyermekkel is bővült. Emellett megkeresésünkre Attila elárulta, hogy új helyre is költöztek. Ezek az újdonságok azonban szerencsére nem zavarták meg a kutyát, aki élvezi a szeretetteljes közeget.

Mivel azóta másik helyen lakunk, mint ahonnan elszökött, kellett neki egy nap, mire feltérképezte az új helyet. De Szemi, az egyéves szamojédünk mindenben segített neki. Bella aztán azonnal elfoglalta Szemi házát is. Nagy örömmel fogadta Zsombort is, aki azóta már 12 éves, és Zselykét, aki 5 éves. Nagyon tetszik Bellának a nagy, füves udvar, szívesen sétálja többször körbe és nézi a kerítésen túl a járókelőket. Amikor hazaérek, nyugodtan áll a teraszon és kedvesen üdvözöl”

– mesélt az első napokról Attila.

Bella és Szemi már össze is barátkoztak./Kép: Bánáti Attila

Ezért fontos a mikrochip

Ahogy az állatvédők is hangsúlyozzák, Bella története is bizonyítja, ennyire fontos, hogy mindenki chippel lássa el kedvencét. Amellett, hogy törvény kötelezi rá a kutyatartókat, hasonló esetben nincs mi alapján felkutatni a gazdát. Ha Bellának nem lett volna mikrochipje, nagy valószínűség szerint soha az életben nem látta volna viszont szerető gazdáit.

Emellett a kecskeméti menhely munkatársai arra is felhívják a gazdák figyelmét, milyen fontos a mikrochipben rögzített adatok frissítése, valamint az, hogy adott esetben kedvencük eltűnését mihamarabb jelezzék az állatorvosuknak.

állatmenhely állatorvos chip kutya eltűnt család családi kutya eltűnt a kutya kutya családtag kutya és ember kutya és gazda labrador menhely mikrochip oltások

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!