hirdetés

Költözés kutyával: így könnyítsd meg kedvenced számára az átállást!

Buzgó Csilla

2021. október 12

Az ebek számára sem stresszmentes ez az időszak, ezért különleges odafigyelésre lesz szükség, ha háziállattal költözöl.

hirdetés

Ha már tűkön ülsz az indulás miatt, megvan a költözés időpontja, és már leendő környéketek összes kutyás közösségimédia-csoportjába beléptél ismerkedés céljából, a biztonság kedvéért fusd át ezeket a tippeket is!

Idejében kezdd meg az ügyintézést!

Állatorvosotoknál jó előre jelentsd be a lakcímváltozást, hogy annak érvénybe lépésekor rögzíteni tudja az állat mikrochipjéhez kapcsolódó adatbázisban! Az új környéken keress egy megbízható orvost, akihez akár már az áthurcolkodás napján be tudtok ugrani, ha ne adj’ isten valami történne kedvenceddel!

Ha előre látod, hogy a költözést érintő pár nap a felfordulásról fog szólni, és alig lesz időd szegény kutyusra, keress egy kutyaszittert vagy kutyanapközit, ahol egész nap vigyáznak rá! Persze a legjobb megoldás az, ha egy megbízható ismerőst vagy rokont kérsz fel erre a nemes feladatra, ám sajnos ez messzire költözés esetén sokszor nem opció.

Amennyiben külföld az úticél, időben informálódj a szükséges okmányokkal, oltásokkal és teendőkkel kapcsolatban!

Szoktasd őt a felforduláshoz!

Már a pakolászás előtt néhány nappal kitehetsz pár dobozt, ragasztószalagot és más kellékeket, hogy az eb megszaglászhassa őket, illetve hozzászokjon a látványukhoz. Kevésbé válik stresszessé, ha fokozatosan áll át a szokatlan állapotokra, nem hirtelen zúdul a nyakába a rengeteg friss impulzus.

Ne térj el a napirendjétől!

Lehet, hogy könnyen hajlasz a kisebb engedményekre, például feleannyit sétáltok, csak mert fáradt vagy az egész napos ügyintézéstől, vagy később kapja a vacsoráját, mert nem tudtál időben hazaesni a postáról. Próbáld úgy intézni, hogy legalább az alapvető napirendi pontok ne változzanak, így kedvenced is könnyebben őrzi meg a hidegvérét a felfordulásban!

Mozgasd eleget, hiszen ez egyrészt nyugtató endorfinokat, boldogsághormonokat termel, másrészt fölös energiáitól is megszabadítja a kutyust, nem pörög majd be annyira a költözéskor.

Alakíts ki nyugisarkot!

Ha költöztetők segítségét veszed igénybe, akikkel értelemszerűen még nem találkozott a kutyád, gondoskodj számára egy nyugodt, csendes helyről, ahová visszavonulhat! Még akkor is érdemes erre időt és energiát fordítanod, ha ő egyébként egy emberbarát, könnyen ismerkedő eb, hiszen számára is adódhatnak váratlan helyzetek.

Ha úgy látod, nagyon ideges a négylábú, bevethetsz természetes, nyugtató hatású termékeket. Például párologtass levendulaolajat, kiegyensúlyozó feromonokat, vagy adj neki az orvosa által jóváhagyott növényi alapú táplálékkiegészítőt!

Szerelkezz fel kellékekkel!

Be a kézitáskába, hátizsákba a hatalmas guriga papírtörlővel, fertőtlenítő kendővel, sőt, spriccelős flakonban vihetsz magaddal tisztítószert is! Az izgalom, stressz hatására sok kutya hány, vizel vagy kakil be, esetleg az új otthon bizonyos szegleteit kívánja megjelölni pisifröccsökkel.

Ilyenkor jól jön az azonnali segítség, és te is örülsz majd, hogy nem az egyik hatalmas doboz mélyéről kell előbányásznod ezeket a hasznos kellékeket.

(Képek: Getty Images Hungary)

költözés kutyával kutya költözés szoktatás kutya környezetváltozás kutya külföldre költözés kutya szállítás háztól házig

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink