hirdetés

Így utazhatsz kedvenceddel Nagy-Britanniába a brexit és a járvány után

Jóvári Krisztina

2021. június 5

A Brexit folyamat végét követően 2021. január elsejétől változtak a házikedvenccel való utazásra vonatkozó szabályok Nagy-Britanniában. Az Európai Unióból történő beutazást azonban ez nem érinti.

hirdetés

Az Egyesült Királyság az Európai Unió „listás országai” közé került 2021. január 1-jétől a házikedvencekkel történő beutazással kapcsolatos szabályok tekintetében. Ennek értelmében az utazáshoz kiegészítő veszettség-ellenanyag titer vizsgálatra nincs szükség. Fontos kiemelni, hogy az alábbi utazási szabályok nem a kereskedelmi célú szállításra vonatkoznak.

Aktuális beutazási szabályok a szigetországba

Az aktuális beutazási szabályok jelenleg a járványhelyzet miatt folyamatosan változnak, az Egyesült Királyság pedig meglehetősen szigorú ebben a tekintetben. Wales, Anglia és Skócia esetében belépéskor szükséges felmutatni 48 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet. Ezt követően 10 nap házi karantén kötelezettsége van a beutazóknak, amely során további 2 PCR tesztet végeznek és ha ezek is negatívnak bizonyulnak, megszűnik a házi karantén. Észak-Írország esetén elég a beutazás után tesztet csináltatni.

A beutazást követően szükséges teszteket előzetesen online meg kell rendelni. Ezen kívül a szigetországba történő belépés regisztrációhoz kötött, amit szintén még az utazás előtt legkorábban 48 órával kell elvégezni. Ennek bemutatását a beutazáskor ellenőrzik, illetve már a légitársaság is kérheti a repülőtéri regisztráció során. A karantén szabályok megszegését 10000 fontig büntethetik a hatóságok és komoly ellenőrzésekre kell számítania annak, aki az Egyesült Királyságba utazik a pandémia alatt.

A további szabályokról a Konzuli Szolgálat oldalán van lehetőség tájékozódni.

Beutazás az Európai Unióból Nagy-Britanniába házikedvencekkel

Az Egyesült Királyság döntése alapján az Európai Unióból a házikedvencekre (kutya, macska, menyét) vonatkozó beutazási szabályok 2021. január elsejétől nem változnak. Az unió bármely tagállamában kibocsátott állatútlevél belépésre jogosít Nagy-Britanniába. Ezen kívül a házikedvencnek rendelkeznie kell mikrochippel (útlevélkibocsátás feltétele), valamint a chip beadása után kapott veszettség elleni oltással. Amennyiben hamarabb kapta a veszettség elleni oltást a kutya, abban az esetben a chipezést és az útlevélkibocsátást követően újra kell oltani. Érdekesség, hogy Észak-Írországból történő beutazáskor nem szükséges az állatútlevél, viszont a visszautazáshoz már igen, mivel más jogszabályok vonatkoznak rá az Egyesült Királyságon belül is.

Az állatorvos elvégzi és igazolja a galandféreg elleni kezelést.

Ezen kívül kutyák esetében szükséges valamely engedélyezett féreghajtó szerrel történő kezelés galandféreg (Echinococcus multilocularis) ellen, amit a belépést megelőzően minimum 24, maximum 120 órával korábban kell elvégezni.

Az állatútlevél érvényessége

Az állatútlevél kibocsátásának fontos feltétele, hogy a kutya legyen megjelölve mikrochippel. Az útlevél önmagában nem jogosít utazásra, mivel érvényességét a veszettség elleni oltás érvényessége adja meg. Emiatt kiemelten fontos, hogy a veszettség elleni oltásokat az állat útlevelében pontosan feltüntessék.  Ennek elmaradása esetén ugyanis nem utazhat kedvencünk külföldre. Az uniós szabályozás alapján az eb első veszettség elleni oltása a beadás követő 21. napon válik érvényessé, tehát az útlevél is ettől a dátumtól kezdve érvényes.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatútlevél Brexit Egyesült Királyság kutya utazása repülőn kutyával utazás Angliába Nagy-Britannia utazás utazási szabályok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink