hirdetés

Kölyökkutyát vettél külföldről? Így utazhat be hivatalosan Magyarországra!

Jóvári Krisztina

2021. február 24

Külföldről vásárolt kölyökkutya esetében érdemes alaposan utánanézni az aktuális jogszabályoknak, amelyekből tájékozódhatunk a beutazás feltételeiről.

hirdetés

A kölyökkutya kiválasztása és vásárlása nem egyszerű folyamat. Sokan hónapokat, éveket várnak a számukra legmegfelelőbbnek tartott vérvonalból származó kölyökre. Ugyanakkor az is előfordul, hogy a várva várt kölyökkutyát egy külföldi tenyészetből szeretnénk hazahozni. Milyen szabályok vonatkoznak a kiskutya utaztatására?

A kölyökkutyák külföldről Magyarországra történő beutazásának több feltétele is van. /Fotó: Jacks and Bears

A kutya utazási okmánya: az útlevél

Az utazáshoz a kedvencünknek rendelkeznie kell érvényes állatútlevéllel. Az Európai Unió területén az útlevél kiállításához szükséges a mikrochipes megjelölés (ISO 11784). Az okmány érvényességét azonban nem a kiállítás dátuma adja, hanem a veszettség elleni védőoltás érvényessége, amelyet fel kell tüntetni benne. Ez kölyökkutyák esetében általában 12 hetes korban történik meg. Mivel az első veszettség elleni védőoltás az uniós jogszabályoknak megfelelően 21 nap múlva válik érvényessé, a kölyökkutyákkal csak ezután lehet megkezdeni az utazást.

Mikrochip, amely az útlevélkibocsátás egyik feltétele.

Veszélyesnek minősített fajták

2013.01.01-jétől Magyarországon a kutyák nem fajtájuk szerint, hanem viselkedésük veszélyességi szintje alapján kerülnek besorolásra. Ennek megfelelően minden kutyafajta behozható az országba, nincsen erre vonatkozóan tiltólista. A magyar hivatal veszélyesnek minősíthet egy kutyát viselkedés alapján, azonban ez az adott egyedre vonatkozik. Ilyen esetben csak speciális feltételek mellett tartható.

12 hetesnél fiatalabb állatok behozatala

Az Európai Unió tagállamai rendelkezhetnek arról, hogy engedélyezik-e a 12 hetesnél fiatalabb és veszettség elleni védőoltással nem rendelkező, illetve a 12-16 hetes korban lévő (még nem érvényes) oltással rendelkező kölyökkutyák behozatalát. Néhány ország ezt engedi az unión belül, többek között Ausztriába és Csehországba is beutazhatnak így kedvtelésből tartott állatok.

A kölyökkutya csak érvényes veszettség elleni védőoltással hozható be Magyarországra.

Magyarország ebben a tekintetben egyiket sem engedélyezi, tehát sem az unió területéről, sem EU-n kívüli, harmadik országból nem hozhatók be 12 hetesnél fiatalabb és nem vakcinázott, valamint 12-16 hetes korban lévő oltott, de még nem érvényes oltással rendelkező kölyökkutyák.

Behozatal Európai Unión kívüli országból

Az Európai Unión kívüli országokból történő behozatal esetében az állatnak ugyanúgy rendelkeznie kell mikrochippel, útlevéllel és érvényes veszettség elleni oltással. Ezen kívül szükséges még egy tulajdonosi beleegyező nyilatkozat az állat utazásával kapcsolatban. A nem listás országokból történő beutazás esetén veszettség vírus ellenanyag titer vizsgálattal is rendelkeznie kell az állatnak. Ilyen nem listás ország például Ukrajna vagy Szerbia. A listás országok jegyzékét az 577/2013/EU rendelet II. melléklete tartalmazza, amit érdemes alaposan megnézni még utazás előtt.

(Képek: Getty Images Hungary, Jacks and Bears)

beutazás Magyarországra kiskutya kölyökkutya külföld kutyavásárlás kutyavásárlás külföldről

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!