hirdetés

Házastárs kontra kutya: egy felmérés szerint a gazdák 40%-a előbbre helyezi kedvencét, mint a párját

Szénási Szimonetta

2023. február 3 - Képek: Getty Images Hungary

Érdekes kérdéskört jártak körül a kutatók, mégpedig azt, hogy milyen szerepet tölt be a kutya a családok életében. Érdekes eredményeket kaptak.

hirdetés

A gazdák többségének teljesen természetes, hogy kedvencéről mint családtagról beszéljen. De vajon hol a helye az ebnek a családi hierarchiában, és mennyiben befolyásolja a mindennapi döntéseket egy állat? Nagyszabású felmérés készült a témában.

Több mint ezer résztvevő

Egy 2022-ben végzett felmérés során egy kutyákkal foglalkozó szervezet 1001 gazdát kérdezett állattartási szokásaikról. Többek között azt szerették volna megtudni, mennyiben befolyásolja kedvencük a munkába való visszatérést, különös tekintettel a koronavírus-járványt követő hosszabb otthonlét után. Emellett az eb gondozási rutinjára és a többi családtaghoz való viszonyára is kíváncsiak voltak.

A kutya a gyerekek és a házastárs előtt? Sokaknál igen!

Meglepő módon a válaszadók 41 százaléka azt nyilatkozta, hogy az újbóli munkába állás során jobban fogja hiányolni kedvencét, mint a partnerét, sőt akár a gyerekeit.

Az is kiderült, hogy sok kutyatartó – a megkérdezettek 62 százaléka – éppen a járvány idején, tehát az elmúlt két évben fogadott örökbe egy négylábút.

Mentális támasz

A gazdik egyértelmű választ adtak arra a kérdésre, hogy tapasztalnak-e pozitív hatásokat a kutyatartással kapcsolatban. A válaszok igen magas százaléka – egészen pontosan 93% – szerint a kutyának nagy szerepe van a mentális egészség megőrzésében. Ez azt jelenti, hogy szinte minden résztvevő gazda támaszként tekint kedvencére.

Ezt a témakört részletezve kiderült, hogy a megkérdezett kutyások csaknem fele (48 százalékuk) négylábú barátjának köszönheti, hogy csökkent a mindennapi szorongása.

Megdöbbentően erős érzelmek

Mint kiderült, néha magukat az embereket is meglepi, mennyire tudnak ragaszkodni egy szőrös jószághoz. A nyilatkozó gazdák 37 százaléka maga sem hitte volna, hogy mennyire fogja szeretni a kutyáját.

A rettegett szeparációs szorongás

Mint sokszor írtunk már róla, a szeparációs szorongás az egyik leggyakrabban előforduló pszichés probléma, ami a kutyákat érinti. Az ebben szenvedő állat kórosan éli meg a gazda távollétét, legyen szó egészen rövid időről is, a hiány felett érzett szomorúságot és aggodalmat pedig többnyire rombolásban vezeti le. Gyakran szakemberi segítség kell a probléma megoldásához.

Nem véletlenül félnek tőle ennyire a gondos gazdák is: a megkérdezettek 55 százaléka a szeparációs szorongás megjelenésétől tartott leginkább, mikor visszatért az irodai (vagyis „bejárós”) munkavégzéshez. Emellett 76 százalékuk aggódott azon is, vajon a munkájuk mellett el tudják-e rendesen látni kedvencüket.

Együtt a legjobb

A többség életében szintén kiemelt helyet foglal el a kutyával töltött minőségi idő mennyisége. A válaszadók többsége átlagosan havi 3 órát tölt kedvence sétáltatásával, illetve a vele való játékkal és a vele való egyéb tevékenységekkel, mint az eb edzése.

Több utazásra vágynak

A felmérésben résztvevők válaszaiból kiderült, hogy a gazdák jó része (29 százalékuk) többet utazna kedvencével, ha egyszerűbben meg lehetne oldani a kutyák szállítását.

Nagyon fontos lenne a felkészülés

Egy érdekes és egyúttal nagyon fontos tény is kiderült az állattartással kapcsolatban, mégpedig az, hogy a leendő gazdák többségének sokkal több felkészítésre és felkészülésre lenne szükségük, mielőtt kutyát vesznek magukhoz.

A válaszolók 75 százaléka azt kívánta, bárcsak többet tanítottak volna neki a kutyák étkezéséről, etetéséről, a kiképzésről, valamint részletezték volna neki az állattartással járó kiadásokat, mielőtt ténylegesen magához vett volna egy négylábút.

Ezen utóbbi pontról érdemes hosszabban elgondolkoznod, ha még döntés előtt állsz, hogy vegyél vagy örökbefogadj-e egy szőrös családtagot. Ahogy arról számos cikkünkben írtunk már, a kutyatartás mind anyagilag, mind fizikailag, mind lelkileg nagy feladat, sok időráfordítást igényel, és hosszú évekre szól. Érdemes utánajárnod minden fontos kérdéskörben a kutyatartás kapcsán, és a megfelelő szakembernek – állatorvosnak, kiképzőnek, tenyésztőnek – feltenned a kérdéseidet, mielőtt belevágsz ebbe a csodaszép, de komoly kalandba!

koronavírus közös program kutya családtag kutya és ember kutya és ember kapcsolata kutya és gazda szeparációs szorongás szeretet utazás utazás kutyával utazási szabályok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink