Két kutya házasságát ünnepelték Indiában: meddig szabad „emberiesítenünk” kedvenceinket?

Szénási Szimonetta, 2023. március 22 - Képek: Getty Images Hungary

Óriási pénzbe és rengeteg utánajárásba került, hogy egy indiai férfi kutyái összeházasodhassanak. Az eset ráadásul nem egyedi. Új divathullámról lenne szó?

Megdöbbentő őrület hódít Indiában, mégpedig a kutyaházasságoké. De vajon miért dönt úgy valaki, hogy kiházasítja kedvencét? Ráadásul a ceremónia nem két forintba kerül.

Hatalmas ünnepség

A közelmúltban nagy pompával, hagyományos keretek között, zenével és tánccal kísérve kelt egybe két kutya az indiai Aligarhban. Igen, nem elírás vagy félreolvasás: két ebről van szó, akiknek gazdái úgy döntöttek, összeadják kedvenceiket. A hét hónapos szuka, Jelly így hivatalosan is a Tommy nevű kan hitvese lett.

A hírek szerint Tommy Dinesh Chaudhary, a korábbi Sukhravali falu vezetőjének a háziállata, míg Jelly dr. Ramprakash Singhé, aki az atraulii Tikri Raipurban lakik.

Nem volt olcsó

A lakodalom teljesen úgy zajlott, mint egy emberek közötti szertartás esetén: a vendégek táncoltak, ettek-ittak, jól mulattak, az ifjú párt a szokásokhoz híven megkoszorúzták, majd felvonulást is szerveztek a frigy tiszteletére. Emellett a helyi négylábúakra is gondoltak, akiknek ételt osztottak az ünnepi alkalomból.

Mindez igen költséges volt, a híradások szerint a gazdák 40-45.000 rúpiát, azaz nagyjából 200 ezer forintnak megfelelő összeget áldoztak az esküvőre.

Az alábbi felvételen bepillantást nyerhetsz a szokatlan ceremóniába:

Új divat lenne születőben?

A hírek szerint nem ez az első kutyaházasság Indiában, 2022 novemberében szintén összeadtak két négylábút Gurugramban. Ekkor egy pár a szomszéd ebbel adta össze kedvencét. A gazdák elmondása alapján a házasságkötésre 100 meghívókártyát küldtek ki, amelyet nagy buzgalommal, a hindu hagyományoknak megfelelően ünnepeltek meg. A házassági szertartást akkor is hagyományos zene és tánc kísérte.

Ennek alapján felmerül a kérdés, hogy egy újfajta divathullám indult el a kutyaházasságokkal, vagy csak múló hóbort lenne az ebek összeadása, ami szemmel láthatóan segít hosszabb-rövidebb hírverést kelteni? Ha így, ha úgy áll a dolog, mindenképpen érdemes átgondolni, vajon miként élik meg az ilyen és ehhez hasonló helyzeteket az állatok?

Mi a szerepe a kutyáknak az életünkben?

Az eset kapcsán ismét el kell gondolkodnunk egy már sokszor tárgyalt kérdésen, miszerint mi a szerepe a kutyáknak a mai ember életében? Sokféle válasz adható rá, hiszen szeretett négylábúink számos helyzetben állnak mellettünk, szerető és odaadó társként. Éppen ezért megérdemlik, hogy mindent megadjunk nekik. De a minden alatt mit értsünk?

Felelős gazdaként arra kell törekedned, hogy kutyád boldog, kiegyensúlyozott és egészséges életet éljen melletted. Ehhez pedig az ő igényeinek és szükségleteinek kell kielégülnie. Ilyen szempontból mindegy is, hogy valaki családtagként vagy háziállatként tekint kedvencére, a lényeg, hogy megteremtse számára az ideális életfeltételeket. Azonban a házasság minden bizonnyal nem szerepel a kutyák igénylistáján. Akkor miről is szól mindez? Valóban a hírnév és a feltűnési vágy motiválja a gazdákat, akik kedvencüket felhasználva kívánnak rivaldafénybe kerülni? Vagy ők valóban azt hiszik, hogy ami az embereknek örömet okoz, az a kutyáknak is boldogság? Mint a medencés buli, ahova a kutyák is jelmezben „érkeztek” – szemmel láthatóan hatalmas örömükre… De említhetjük a különféle dizájner szereléseket és kiegészítőket, amikkel stílusossá lehet tenni a modern ebet (aki ebben a kérdésben nem tud nyilatkozni, így muszáj viselnie, bármit is adjanak rá.)

Ahhoz, hogy kedvenced valóban elégedett kutya legyen, ne a divatipar kínálatában vagy a közösségi média hóbortjait követve keresd a szükséges dolgokat! Etesd jól kutyádat, vidd rendszeresen sétálni, játsszatok, kiránduljatok, tanuljatok együtt; simogasd és dicsérd rengeteget, és természetesen ne feledkezz meg egészségének rendszeres ellenőrzéséről sem. Nagyon röviden ezek azok a dolgok, amire minden kutyának szüksége van.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon