hirdetés

Vége a home office-nak? Így kárpótold szomorú kutyád

Ferenczi Deborah

2021. szeptember 3

Számos negatív hozadékkal járt a home office, de annyi bizonyos, hogy sok szempontból megvolt a maga kényelme. Ebből nemcsak nekünk nehéz kiszakadni, kedvencünknek is meg kell szoknia, hogy ez az időszak véget ért.

hirdetés

A home office-t nemcsak a családok élvezhették ki, hanem a házi kedvencek is, akiket végre nem hagytak naphosszat magányosan. Most viszont kezdődik az iskola, újra bejárunk a munkahelyünkre, az ebek pedig ismét egyedül maradnak a nap folyamán. Ez kezdetben nagyon frusztráló lehet számukra.

A kutya először biztosan nem fogja érteni, hogy miért változott így meg az élete, ezért érdemes fokozottan hozzászoktatni.

Milyen problémákat okozhat az egyedüllét?

Miután a kutya az elmúlt egy évben hozzászokott ahhoz, hogy valaki mindig van a társaságában, így kezdetekben valószínűleg nehezen viseli ennek a megszűnését. Előfordulhat, hogy szeparációs szorongás, esetleg depresszió jelentkezik nála, elkezd nyüszíteni és ugatni. Ebben az esetben elengedhetetlenül fontos, hogy ne adj megerősítést annak, hogy ezzel bármit elér. Semmiképpen se menj vissza megvigasztalni, mert azzal csak rászoktatod erre a viselkedésre, aminek a szomszédok egészen biztosan nem fognak örülni.

Hogyan szoktasd hozzá a kutyát, hogy egyedül tudjon maradni?

Érdemes erre előre felkészíteni, ugyanis így nemcsak a saját dolgodat könnyíted meg, a kutya is gördülékenyebben alkalmazkodik az egyedülléthez. Ajánlott fokozatosan egyre több időre egymagára hagyni, így szépen lassan szokik hozzá, és nem hirtelen éri a trauma. Jó ötlet lehet a járvány előtti napi rutint újra elkezdni, illetve fontos, hogy ha otthonról dolgozol bizonyos napokon, akkor se babusgasd egész nap a kutyát. Próbálj úgy tenni, mintha otthon se lennél, így nem lesz erős kontraszt a napok között.

Mivel kárpótold a nap végén a kutyusodat?

Annak érdekében, hogy a kutya ne érezze nagyon elhanyagoltan magát, érdemes kárpótolni a nap végeztével. Ilyenkor ajánlott sokkal koncentráltabban vele foglalkozni, nagyokat sétálni, kutyafuttatózni, esetleg együtt sportolni. Éreztesd vele, hogy attól függetlenül, hogy napközben nincsen társasága, estére mindig jut számára minőségi idő, mely kárpótolja az egyedüllét miatt. Ha kell, alakítsatok ki újabb rituálékat, amik megmutatják a kutyának, hogy az új napirendben is jelentős szerepe van. Ha továbbra is odafigyelsz arra, hogy kedvenceddel minőségi időt tölts és nem hanyagolod el, akkor könnyebben átvészeli az átszokási időszakot.

(Képek: Getty Images Hungary)

egyedül fél otthon home office kutya egyedül van otthon kutya szeparációs szorongás magányos kutya szeparációs szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink