hirdetés

Elképesztő módon reagált a kutya a bezártságra: átrágta magát a bejárati ajtón

Szénási Szimonetta

2023. február 28 - Képek: YouTube; Getty Images Hungary

A helyiek legnagyobb megdöbbenésére egy házőrző olyannyira megelégelte az őt és a külvilágot elzáró ajtót, hogy egyszerűen átrágta magát rajta. Az esetről felvétel is készült.

hirdetés

A skóciai Fife-félszigeten található Keltyben nagy megrökönyödést, egyszersmind vidámságot keltett egy heves négylábú, aki úgy döntött, elege van a bezártságból, így nekiállt szétbontani a bejárati ajtót. Az akció több mint eredményesen sikerült, hiszen az ebet a világhírnévig röpítette.

Kilógott a feje

Az eb a levélbedobó nyílásnál kezdte meg az ajtót, és igen nagy munkában lehetett, ugyanis sikerült neki egy hatalmas lyukat rágnia a bejáratra, épp középmagasságban. Így az arra járók egy ajtórésen kilógó kutyafejet láthattak, ami elég szokatlan, és elmondásuk szerint vicces volt.

Hírnév

Felvétel is készült az átépítésről, egy arra sétáló pedig le is fotózta a résen kikandikáló kutyát, majd a képet megosztotta az egyik közösségi oldalon, aminek köszönhetően a „lógós blöki” szinte percek alatt híres lett.

Az alábbi videón látszik, miként rág egyre nagyobb és nagyobb lyukat a házi kedvenc:

A rongálás ellen tenni kell!

Bár a történet, pláne a fényképet látva, valóban nevetésre ad okot, ám nem árt kitérni arra, hogy az semmiképpen sem jó, ha kedvenced rombol. Amellett ebben az esetben nagy bajba is kerülhetett volna az eb, ha kiszökik az utcára. De a lakásban is számos veszélyforrás van – gondolj csak a vezetékekre és a különféle elektromos berendezési tárgyakra –, amelyek rongálása akár életveszélyes sérülést okozhat a kutyának.

Mi állhat a háttérben?

Először ejtsünk pár szót arról, mi állhat a destruktív viselkedés hátterében! A kölyökkutyáknál a világ felfedezésének a része, hogy mindent megrágcsálnak, így ez életkori adottság, és következetes neveléssel hamar leszoktatható róla a kis eb.

Ugyanakkor a szeparációs szorongás egyik tipikus tünete az állandó pusztítás. Ha kutyád is módfelett rosszul viseli, amikor elmész otthonról, és elkezd mindent megrágni, akkor muszáj többet foglalkoznod vele! A több közös program, a minőségi együtt töltött idő, valamint a kielégítő mozgásmennyiség biztosítása eredményes lehet a szorongó kutyáknál. Ha nem boldogulsz egyedül, akkor pedig érdemes felkeresned egy képzett trénert.

Az unatkozó jószágok is gyakorta kezdenek ámokfutásba. Ha felmerül a gyanú, hogy kedvenced több figyelmet vagy mozgást igényel, akkor szervezd át úgy a napjaitokat, hogy mindezt megkapja!

Ezeken túl van, hogy az állat fajtájában keresendő a rombolási vágy gyökere. Egyes felmérések szerint a tacskók, a csivavák, a német boxerek és a német dogok többet pusztítanak odahaza, mint más kutyafajták.

Mit tehetsz?

Ahogy már említettük, először is fontos kiderítened, mi készteti arra a kutyát, hogy romboljon. Ha mozgáshiány, szellemi kielégületlenség vagy magány áll a háttérben, akkor ezeken tudsz segíteni több közös programmal, újfajta, aktívabb játékok bevezetésével, esetleg valamilyen kutyás sport kipróbálásával. A kutyaiskolák is számos hosszabb-rövidebb tanfolyamot kínálnak, illetve léteznek olyan speciális programok, ahol kifejezetten a kutya-gazda kapcsolat erősítése a cél.

Ha pedig nem jössz rá a probléma forrására vagy nem tudod orvosolni azt, akkor a már említett szakember – kiképző, pszichológus állatorvos, stb. – tud segíteni ebben.

kutya szétrág kutya szétrág mindent kutya unatkozik magányos kutya rombol a kutya rombolás szeparációs szorongás szeparációs szorongás legyőzése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink